08 Mart 2014 16:54

Kadınlar, baskı ve şiddete karşı alanlardaydı

Tüm yurtta sokağa çıkan kadınlar, 8 Mart’ta şiddete, sömürüye ve her türlü baskıya karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. İstanbul’da 8 Mart kapsamında Taksim ve pek çok mahalle ve ilçede eylem ve etkinlikler düzenlenirken, Pazar günü Kadıköy’de yapılacak büyük yürüyüşe de çağrı yapıldı.

Kadınlar, baskı ve şiddete karşı alanlardaydı
Paylaş

Tüm yurtta sokağa çıkan kadınlar, 8 Mart’ta şiddete, sömürüye ve her türlü baskıya karşı ortak mücadele vurgusu yaptı. İstanbul’da 8 Mart kapsamında  pek çok mahalle ve ilçede eylem ve etkinlikler düzenlenirken, bugün Kadıköy’de yapılacak büyük yürüyüşe de çağrı yapıldı.

ANKARA’DA KİTLESEL EYLEM

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ankara’da kitlesel ve coşkulu geçti. Kurtuluş Parkı’nda toplanarak yürüyüşe geçen kadınlar, Ziya Gökalp Caddesi’ne geldiklerinde kortejin sonu halen toplanma yerindeydi. KESK, DİSK, TMMOB, kadın örgütleri ve siyasi partilerin katıldığı eylemde tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine ve kadın emeği sömürüsüne tepki gösterildi. ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi öğrencisi genç kadınlar eyleme ortak pankartla katıldılar. Ziya Gökalp Caddesi’nde yapılan açıklamada, istihdam paketleriyle kadınlara esnek, güvencesiz, sigortasız, kölelik koşullarında ucuz iş gücü olarak çalışmanın dayatılmasına karşı bir araya gelindiği ifade edildi. Katliamlara dönüşen iş cinayetlerine karşı “emeğimiz bizim” denilen açıklamada, yolsuzluğa, hırsızlığa ve yoksulluğa karşı mücadele çağrısı yapıldı.

DİYARBAKIR’DA BİNLERCE KADIN 8 MART MİTİNGİNDE BULUŞTU

Diyarbakır'da DÖKH öncülüğünde gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingine binlerce kadın katıldı. Urfa Kapı’da bir araya gelen kadınlar, mitingin gerçekleştirileceği İstasyon Meydanı’na yürüdü. Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının ve pankartlarının taşındığı mitinge kadınlar yerel kıyafetlerle katıldı. Diyarbakır’ın ilçelerinden de kadınların katılım sağladığı mitinge Güney Kürdistan ve Rojava’dan da temilciler ile BDP Milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gülten Kışanak da katıldı.

ÖZGÜR KADINLAR ALANLARDA

Mitingde konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 8 Mart’ın kadınlar için diriliş ve mücadele günü olduğunu ifade etti. Kürt halkının verdiği özgürlük mücadelesinin kadınların da özgürlük mücadelesi olduğunu ifade eden Aydoğan, “Kadın devrimine imza atan tüm kadın yoldaşlarımızı selamlıyorum. Özgür kadın demek düşüncesine, kimliğine, diliğine sahip çıkan kadın demektir. Bu alandaki kadınlar özgür kadınlardır. Mücadelenizden dolayı hepinizi kutluyorum” dedi.

ÖCALAN: KADINLAR KENDİLERİNE GÜVENMELİ

Aydoğan’ın yaptığı konuşmanın ardından PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 8 Mart’a ilişkin yolladığı mesaj okundu. “Hiçbir öykü kadının kölelik ve özgürlük öyküsü kadar beni hem öfkeyle hem coşkuyla etkilemiyor” cümlelerinin yer aldığı mesajda Öcalan, kadınlara kendilerine güvenme çağrısı yaptı. Mesajın ardından Dicle Fırat kadın korusu bir konser verdi.

KADINLAR KORKMADAN ALANLARI DOLDURACAK

Konserin ardından konuşan Gülten Kışanak, Ortadoğu, Güney Kürdistan ve Rojava’dan kadınların da mitinge katıldığını ifade ederek, “Özellikle barış annelerini selamlıyorum. Barış Anneleri, kadınlar öncüleri oldu. En değerlilerini yitirmelerine rağmen barış demekten asla vazgeçmediler” diye konuştu. Paris’te katledilen üç Kürt kadın siyasetçiyi hatırlatan Kışanak, “3 yoldaşımızı katlettiler çünkü kadınlardan korkuyorlar. Buradan sesleniyoruz, korkmaya devam edin çünkü devrim sürmeye devam edecek” sözlerini kullandı. “Bu cinayetlerle bizlerin korkacağını düşündüler ama yanıldılar” diyen Kışanak, “Korksaydık işkencelerden geçmez, evimizden çıkmak, serhildanların en önünde olmazdık” şeklinde konuştu. Paris cinayetlerinin üzerinin örtülemeyeceğinin altını çizen Kışanak, “AKP, MİT ve paralel devlet bu cinayetleri beraber işledi. Eğer işlemedilerse ellerindeki belgeleri açıklasınlar. Biz bu katliamın hesabını AKP, MİT ve paralel devletten soracağız” dedi. AKP’nin yolsuzluk ve hırsızlığa bulaştığına dikkat çeken Kışanak, “Bunu dünyanın tüm deterjanlarıyla yıkasanız da temizleyemezsiniz. Tek temizlik yolu kadın devrimidir” sözlerini kullandı. “Öcalan’a özgürlük” sloganıyla başlatılan imza kampanyasına katılım ve destek çağrısı da yapan Kışanak, seçimleri de hatırlatarak, seçim sonuçlarının öz yönetim iradesini göstermesi gerektiğini söyledi. Kışanak’ın konuşmasının ardından miting cezaevlerindeki kadınların yolladığı mesajların okunması ve konserlerin verilmesiyle sona erdi.

KADINLAR HDP’DE TEMSİL EDİLİYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, şenlikle kutladı. Şenlikte HDP’nin İstanbul’un 39 ilçesinde seçimlerde aday gösterdiği kadın eş başkan adayları da kadınlarla buluştu.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan HDP’li kadınlar, yoğun yağmura rağmen Mis Sokak’a kadar sloganlarla yürüdü. “Kadınlar Birlikte Güçlüyüz” pankartı arkasında toplanan HDP’li kadınlar, kreş ve bakım evleriyle ilgili talepleri içeren dövizler taşırken, Hevsel Bahçeleri’ndeki ağaç katliamına karşı direnenleri de unutmadı.

HDP’DE EŞİT TEMSİL VAR

HDP Kadın Meclisleri adına yapılan açıklamada konuşan Elif Bulut, kadınların özgür ve demokratik bir toplumda yaşamak istediklerini belirtirek bunu hiç kimseye muhtaç olmadan sağlayabileceklerini söyledi. HDP’nin siyasette kadın kotasını aşarak eşit temsil hakkı getirdiğini aktaran Bulut, bu yüzden 39 ilçede kadın eş başkan adayları olduğunu vurguladı. Yıllardır mücadele içindeki kadınların polis-asker şiddetini, işkenceyi, cezaevini ve ölümü de göze almak zorunda kaldığını hatırlatan Bulut “Tüm saldırılara rağmen kadınlar direnmeye devam edecek” dedi. Açıklamanın ardından HDP’nin İstanbul’daki kadın eş başkan adayları kadınları selamladı ve mücadele sözü verdi.

ESENYURT’TA 8 MART



İstanbul Esenyurt Pınar mahallesinde yapılan 8 Mart etkinliğine HDP Esenyurt Eş Başkan adayları avukat Devrim Avcı, Cüneyt Caniş ve BDP il eş başkanı Arife Çınar da katıldı. Açılış konuşması yapan Devrim Avcı, AKP döneminde kadına yönelik şiddetin artığını vurguladı. “Günde 5 kadın öldürülüyor, kız çocukları 12 yaşında anne olup, 13 yaşında ölüyor. Bunları görmeyen Erdoğan, kadınlara hangi yüzle kadın hakları diyeceksiniz diyecek kadar yüzsüzleşiyor” diyerek kadınları şiddete mahkum eden AKP’yi eleştirdi. BDP İstanbul Eş Başkanı Arife Çınar, 157 yıldır devlet zihniyetinin değişmediğini belirterek “Nerde bir hak arama, bir direniş varsa orada katliam ve baskı var. Yasaların erkek eliyle yapıldığı bir sistemde yaşıyoruz” dedi.

İŞÇİ KADINLARA KARANFİL DAĞITILDI
Sultangazi Belediye Eş Başkan Adayı Dr.Meltem Teker 8 Mart etkinliği çerçevesinde EMEP'li kadınların düzenlediği kahvaltıya katıldı. Kahvaltı sonrası tekstil atölyelerinde çalışan işçi kadınlarla bir araya gelen Teker ve kadınlar işçi kadınlara karanfil dağıtıp 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutladılar.

HER GÜNE 8 MART BİLİNCİYLE…

Veysel Karani mahallesinde 8 Mart kapsamında düzenlenen şölende konuşan HDP Sancaktepe Belediyesi Eşbaşkan Adayı Nahide Kılıç, kadınların tarihlerine sahip çıkarak her güne 8 mart bilinciyle başlaması gerektiğini söyledi. “Burjuva düzen partileri kadınları sadece vitrin olarak görüyor. HDP'nin ise temel eksenlerinden biri kadınların siyasetin merkezine yürümesidir“ dedi.  

‘HER GÜN 8 MART HER GÜN MÜCADELE’

Sabah saatlerinde işçi kadınlarla buluşan Sancaktepe Belediyesi eşbaşkan adayı Nahide Kılıç’a HDP’li kadınlar eşlik etti. İşçi kadınlara karanfil dağıtan kadınlar, bütün emekçi kadınların 8 Martını kutladı.

HDP’li kadınlar saat 10.00 da ise Sancaktepe’li kadınlarla buluşup kahvaltı yaptı. Kısa bir konuşma yapan Sancaktepe Belediyesi eşbaşkan adayı Nahide Kılıç; kadınları mücadelenin ön saflarında yer almaya davet etti. Eşbaşkan adayı Engin Aras da kahvaltıda kadınları selamladı, tüm emekçi kadınların 8 Martını kutladı.

Daha sonra Demokrasi caddesine geçip stant kuran kadınlar burada çadır açıp kadınların 8 Martını kutlayıp, karanfiller verdi. Kadınlar aynı zamanda Pazar günü kadıköyde yapılacak olan 8 Mart mitingine davet etti.

‘AILE BAKANI DEĞIL, KADIN EŞITLIĞI BAKANI’

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, işyerlerinde açıklamalar ve etkinliklerle kutlandı.

İzmir’de Buca ve Dokuz Eylül Hastaneleri’nde sağlık emekçisi  kadınlar ile İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçi kadınlar tarafından düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde birlik ve dayanışma mesajları verildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık emekçisi kadınlar,  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) ve Sağlık İş Sendikası’nın çağrısı hastane girişinde açıklama yaptı. Yapılan konuşmalarda;  kadını aile ve namus kavramları ile özdeşleştiren aile ve sosyal politikalar bakanlığının kaldırılarak yerine kadın eşitlik bakanlığı kurulması gerektiği ifade edildi. Açıklamada Yeni Anayasanın eşitlikçi ve özgürlükçü olması gerektiği vurgulanırken, çalışan kadınların doğum izni, kreş taleplerine de dikkat çekildi. Etkinliğe İzmir Müzisyenler Derneği de müzikleriyle renklendirdi.

ORTAK MÜCADELE VURGUSU


Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde SES’in çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçisi kadınlar hastanenin konferans salonunda etkinlik düzenlendi. Şiir dinletisi ile başlayan etkinlik, tiyatro ve müzik dinletisiyle  devam etti. Burada yapılan konuşmalarda kadınların sömürüye, şiddete ve kadın düşmanı politikalara karşı ortak mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.

Genel İş İzmir 3 No’lu Şube’nin çağrısıyla sendika binasında bir araya gelen belediye emekçisi işçi kadınlar da 8 Marta ortak mücadele vurgusuyla girdi. Burada kadın işçilere seslenen Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Can Bahadır “Emekçilerin erkek, kadın ayrımı yapmadan birlikte mücadelesinin çoğalması, kadınların demokratik haklarının artması, şiddete karşı durması önemlidir” dedi.

YATAĞANDA  8 MART BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI



Yatağan kadın platformu öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  coşkuyla kutlandı.
Saat 11:00 de Madenci heykeli önünden başlayan ve çarşı merkezi boyunca  devam eden yürüyüş sırasında ‘’uyan,diren,özgürleş’’ ‘’külkedisi değil,ev işçisiyiz’’ ‘’ mutfaktaki tencere kimin umurunda, bu dünyanın yükü benim sırtımda ‘’ ‘’kadın erkek elele mücadeleye’’ sloganları atılarak çeşitli döviz ve pantkartlar taşındı. Yürüyüşe Eğitim Sen, SES, CKD, ADD , Tes-İş, Maden-İş  Sendikaları , Yatağan Belediye Başkanı H. Haşmet Işık, CHP, MHP ilçe yönetimİ ve belediye başkan adayları da destek verdiler.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERİ ZİYARET ETTİLER

Yürüyüş Atatürk anıtı önünde yapılan konuşmayla sona erdi. Anıt önünde türküler ve halaylarla süren kutlama sonrası etkinliğe katılanlar hep birlikte 174 gündür direnişte olan Yatağan Termik Santral önündeki direniş çadırında direnişteki  Enerji ve Maden İşçilerini ziyaret ettiler. Burada Enerji ve Maden işçileri tarafından ‘’Asla yalnız yürümeyeceksiniz’’ ‘’Erkek kadın elele mücadeleye’’ sloganlarıyla karşılanan kadınlar adına Emekli Öğretmen Suna Aslan yaptığı konuşmada işçilerin haklı direnişlerini sonuna kadar desteklediklerini, her zaman işçilerin yanında olduklarını , madenlerin satılmasına kesinlikle karşı olduklarını belirtti.
Enerji ve Maden işçileri adına konuşan TES-İŞ Tşk.Sekr. Kemal Özcan’da ‘’8 Mart’ın sıradan bir kadın günü olmadığını, Amerikada tekstil işçilerinin maruz kaldıkları baskıya, sömürüye karşı başlattıkları direnişin, başkaldırının  sonucu 120’ye yakın kadın emekçinin katledilmesi, bedeller ödenmesi sonucu ciddi kazanımlar elde edilmiştir. İşte bu yüzden bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz . Ve direnişimizin 174. gününde bizleri yalnız bırakmadığınız, onurlandırdığınız için çok teşekkür ediyoruz’’ dedi.

KADINLAR KENDİ İRADELERİNİN TANIMASINI İSTİYOR

Gaziantep Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde sokaklara çıktı. Yöresel kıyafetleriyle rengarenk görüntüler oluşturan kadınlar, “yeni bir gelecek yaratmak kendi elimizde ” diyerek, iradelerinin tanınmasını istedi.

Kadın Platformunun çağrısıyla yüzlerce kadın, Kırkayak Parkında toplandı. BDP Diyarbakır milletvekili Emine Ayna BDP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Demirbaş’ın yanı sıra, Zeugmadi LGBTİ, KESK, BDP, EMEP, HDP, ESP, SYKP, YSGP, ÖDP’li kadınlarında olduğu yüzlerce kadın “Ulusal, sınıfsal, cinsel sömürüye son”  pankartıyla Demokrasi meydanına yürüdü.

Demokrasi meydanında basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. Kürtçe açıklamayı Kurdi-Der yöneticisi İnci Selçuk okurken, Türkçe açıklamayı Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Özlem Yüksel okudu. Kadınların bugün özgürlük, barış ve eşitlik için alanları doldurduğunu belirten Yüksel, “AKP’nin bütün kirli politikaları biz kadınların emeklerinin daha fazla sömürülmesine neden olmaktadır. Biz kadınlar olarak kadınların ikili emekleri üzerine yükselen iktidarın rant, yolsuzluk ve yağma düzenini kabul etmiyoruz. Ev emeğinde görülmeyen emeğin sahibi biz kadınlar insan onuruna yakışır bir hayat için mücadelemizi ilmek örmeye devam ediyoruz” dedi. Savaş koşullarından en çok kadınların etkilendiğini söyleyen Yüksel, “Kürt sorununda demokratik adımların atılmamasıyla her an yeniden savaşın başlaması tehlikesi vardır. Toplumsal kalıcı ve gerçek barış için savaş çığırtkanlığından vazgeçilmelidir” dedi. Yüksel,“yeni bir gelecek yaratmanın kendi ellerimizde olduğunun farkında olarak yaşasın 8 Mart” diye konuştu. Yüksel’den sonra konuşan BDP milletvekili Emine Ayna, ayrımcılığın canlı hayatı içinde sadece insan da olduğunu söyleyerek, “Bu ayrımcılığının olma nedeni iktidardır. Bir cinsin diğer cins üzerinde hükümdarlık kurmak istemesidir. Bizim 8 Mart’ta sokağa çıkma nedenimiz budur” dedi. İşçilerin hakları için mücadele ederek kazandığı 8 Mart’ın iktidar tarafından pazarlama aracına döndürüldüğünü söyleyen Ayna, “Her 8 Mart’ta eşlerimiz veya sevgilerimiz bize hediye alıyor. Biz hediye alınmasını istemiyoruz. Biz irademizin tanınmasını istiyoruz. Nasıl yaşayacağımıza kendimiz karar vermek istiyoruz” diye konuştu. Eylem açıklamalarından arından çekilen halaylarla son buldu.

MALATYA’DA 4 AYRI YERDE KUTLANDI

Malatya’da yüzlerce kadının katıldığı yürüyüşle 8 Mart kutlandı. 8 Mart etkinliklerini merkez’de Malatya Demokratik Kadın Platformu, Doğanşehir, Akçadağ ve Yazıhan ilçelerinde ise HDP organize etti. Bu yıl ilk defa 4 ayrı noktada yapılırken kutlamalar, önceki yıllara oranla daha kitlesel olması dikkat çekti. Malatya merkezde yapılan 8 Mart eylemi Emeksiz üst kavşağında başladı. Kadınlar sloganlarla soykan parkına kadar yürüdüler. Burada Malatya Demokratik Kadın Platformu adına Figen Yücel Baran bir açıklama okudu. Açıklamanın ardından ise kadınlar davul zurna eşliğinde halaylar çektiler. Doğanşehir ilçesinde kadınlar HDP ilçe binasında bir araya gelerekAçıklamanın ardından ise kadınlar davul zurna eşliğinde halaylar çektiler. Akçadağ ve Yazıhan ilçelerinde ise sinevizyon gösterileri ile HDP kadınlarla buluştu.

ADIYAMANLI KADINLAR İKİ GÜNDÜR  SOKAKLARI TERK ETMİYOR

Önceki gün BDP Adıyaman il örgütünün çağrısı ile 8 Mart etkinliği ve eylemeleri yapan kadınlar bu gün de Adıyaman kadın yaşam derneği (AKAYDER) çağrısı ile bir kez daha bir araya geldi. Dernek binası önünde toplanan kadınlar demokrasi parkına kadar yürüdü. KESK kadın meclisi bu yıl ki 8 Mart’ı tarım işçisi kadınlara atfetmesi ardından Adıyaman’da 8 Mart kutlamalarına mevsimlik tarım işçisi kadınların katılımı dikkatleri bu yöne çekti.

Dernek binasının önünden yürüyüşe geçen kadınlar son yıllarda yaşanan kadın cinayetlerine tepkilerini sloganlara taşıyarak gösterdi. “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Jin Jiyan Azadi”, “AKP elini bedenimden çek” gibi sloganlar attı. Demokrasi parkında son bulan yürüyüş sonrası kadınlar adına açıklama yapan Semra Karadağ, 8 Mart’ın, savaşa, şiddete, zorbalığa, sömürüye karşı kadın mücadelesinin tarihi olduğunu belirterek; “Barış ve özgürlüğün sembolüdür. Erkek egemen anlayış kadını namus adı altında melekleştirmektedir. Bu zihniyet kadınları kırıma tabi tutmakta, çocuk yaşta evlendirilmektedir. Ev emekçisi kadınların emekleri yok sayılmakta mevsimlik tarım işçisi kadınların sorunları görmezden gelinmektedir. Tarım işçilerinin işe gidiş gelişlerinde yaşadıkları katliam gibi trafik kazaları’ kader olarak görülmektedir’ her yerde kadınlar ucuz iş gücü olarak görülmekte işten çıkarmalarda öncelikli kadınlara uygulanmaktadır” dedi,

ŞİDDET DEVLET POLİTİKASI

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden kadınlar  8 Mart kapsamında Eğitim Fakültesi kantini önünde bir araya geldi. Sloganlarla ve zılgıtlarla eşliğinde yürüyerek aktivite merkezine yürüyen kadınlara erkekler de destek verdi.  Aktivite merkezi önünde yapılan açıklamada, Türkiye’de kadın cinayetlerinin,  kadına yönelik şiddettin, tacizin tecavüzün arttığı söylenerek, “Kadinlara yönelik saldırılar devlet politikasıdır” denildi. Açıklamada önceki gün üniversitede Kürt öğrencilere yönelik yapılan ırkçı saldırı kınandı.

IŞIĞIMIZLA BURDAYIZ!

Bolu'da KESK Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlamak için bir araya gelen kadınlar, Akbank önünde buluştu. Platform üyeleri  alana öldürülen kadınların isimlerinin yazıl olduğu dövizleri bıraktılar. "Bizi yoksayan karanlığa inat ışığımızla buradayız!"  diyen kadınlar, alkışlar ve sloganlar eşliğinde eylemlerine başladılar.  Sonrasında burada bir basın açıklaması gerçekleştiren platform,  AKP hükümetinin yaptığı yolsuzluklara değindi, açıklamada  halkı ve kadınları giderek daha da yoksullaştıran hükümet politikalarına tepki vardı.

AKP SUSACAK KADINLAR KONUŞACAK

Afyon Kadın Dayanışması 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında basın açıklaması düzenledi. Kadınlar Eğitim Sen binası önünden basın açıklamasının yapılacağı PTT binası önüne slogan ve pankartlarla yürüyüş düzenlendi. Yapılan açıklamada “AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet  yüzde 1400 artmıştır. Ortalama günde 5 kadın yaşamını yitirir duruma gelmiştir. Devlet kadın katillerine ve tecavüzcülere göz yummuştur. Kadınlar mücadelelerine devam edecek ve özgürlüklerini kazanacaklardır” denildi. Basın açıklamasının ardından kısa bir drama gösterisi sergilendi. Kadınlar buradan “AKP susacak kadınlar konuşacak”, “Her yer kadın her yer direniş”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganları eşliğinde sinevizyon gösteriminin yapılacağı Eğitim Sen binasına geçti.

MANISA'DA COŞKULU 8 MART KUTLAMASI

Manisa'da sendikalar ve siyasi partilerin çağırısıyla kadınlar Valilik önünden Ulu Park'a 300 kişilik coşkulu bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş alanında yer alan AKP İl Binası önünde duran kadınlar "İşte burası hırsız yuvası", "hırsız var" sloganları ile Ulu Park'a yürüdü.

Yürüyüş kortejinde en önde yer alan Standard Profil işçileri, "Evde işte tacize son", "Tacizci müdür istemiyoruz" sloganları yürüdü.

Ulu Park'a gelen kadınlar önce basın açıklaması, ardından forum düzenledi.
Basın açıklamasını okuyan Bedriye Üneri: "Birçok kadın işyerinde, sokakta tacize uğruyor. Özellikle Başbakan'ın kadınlara yönelik söylemleri erkekleri cesaretlendiriyor. Kadın cinayetleri her gün artarak devam ediyor.Erkek egemen sistem bizim siyasete girmemizi de istemiyor" dedi.

Kadınların taleplerini dile getiren Üneri: "Biz kadınlar devletten adımızın silinmemesini, kadın bütçesi oluşturulmasını, hukuken pozitif ayrımcılık tanınmasını, kadın katillerine caydırıcı ve ağır cezalar verilmesini istiyoruz." diye belirtti.
Forumda oluşturulan serbest kürsüde konuşan Kürt, Alevi ve öğrenci kadınlar yaşadıkları sorunları aktardı.

Eylem, halaylar ve sloganlar eşliğinde son buldu.

KADINLARI SUSTURAMADILAR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları, İzmir’in Torbalı ilçesinde oldukça gergin bir havada kutlandı. Öğlen saatlerinde Torbalı Belediyesi önünde toplanan TKP, Eğitim-Sen, ve Sağlık Emekçileri Sendikası üyeleri ve birçok vatandaş, AKP’lilerin provokasyonlarına maruz kaldılar. Basın açıklaması yapmak isteyen kadınların, seslerinin bastırılması için AKP İlçe teşkilatına ait seçim otobüsleri meydana getirilerek son ses seçim müzikleri çalmaya başladı. Oldukça gerilen ortamda kadınlarla polisler arasında kısa süreli tartışmalar meydana geldi ve kadınlar, ses ve çevre kirliliği yapan seçim otobüslerinin susturulmasını istedi. Ancak bu duruma müdahale etmeyen polisler AKP binasını önünde geniş güvenlik önlemi alırken, yapılan bu provokasyona da sessiz kaldı.

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Seçim otobüslerinin susmaması üzerine eylemin basın açıklaması yapılıncaya kadar devam edeceğini belirten eylemciler, yolu trafiğe kapatarak uzun süre oturma eylemi yaptı. AKP’nin seçim otobüslerinin susturulmaması üzerine, eyleme destek veren partilerin sesli propaganda yapan araçları bölgeye getirilerek eylemcilere destek verildi. Eğitim-Sen adına basın açıklamasını okuyan Derya Yıldız, “Yolsuzluğa, yoksulluğa karşı alanlardayız” dedi. Yıldız konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tüm dünyada emeği değersizleştirilen, bedeni ve kimliği üzerinden politika üretilen kadınlar olarak kendi irademizle alanları dolduruyoruz. Kadın dayanışmasının verdiği güvenle bütün bir dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Yeni bir gelecek yaratmanın kendi ellerimizde olduğunun farkında olarak ‘Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Kadın Dayanışması!” dedi.

KAYSERİ'DE RENGARENK 8 MART!
 

Kayseri'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için biraraya gelen kadınlar yürüyüş gerçekleştirdi. Çoşkulu geçen yürüyüşte kadınların rengarenk katılımları dikkat çekerken,
"Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", Kadın, yaşam, özgürlük!" sloganlarıyla devam eden yürüyüşte  12sinde evlendirilen, 13üçünde anne olan, 14nde öldürülen
Kader Erten için Kader'in maskeleriyle katılan genç kadınlar "Çocuk yaşta gelin olmak istemiyoruz!", "Çocuk gelinlere hayır!" yazılı dövizlerle katıldılar.

Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını yapan Fatmagül Bayat, " 8 Mart, her renkten, coğrafyadan, dilden, kültürden kadınların, barış, eşitlik, emek ve demokrasi
taleblerini farklı coğrafyalarda; alanlarda dile getirdiği mücadele günüdür." dedi. Kadın ölümlerine dikkat çeken Bayat, " Bir yıl içerisinde bu ülkenin farklı yerlerinde 214 kadın öldürüldü, 167 kadın tecavüze uğradı, 214 kadına şiddet uygulandı. Bir o kadar çocuk istismara uğradı. Şiddetle ilgili açılan davaları el çabukluğuyla kapatan, şikayetçi kadınları evlerine yollayan, tecavüze uğrayan kız çocuklarında rıza arayan eril sisteme karşı her yerde sesimizi yükselteceğiz." dedi.

Kadınların çalışma alanlarındaki dışlanmışlığına dikkat çeken Bayat, " düşük ücretle ve kölece koşullarda kayıt dışı çalışmaya mahkum edildiği, namus, töre adı altında şiddete uğrayıp öldürüldüğü, savaşın sonuçlarının kadınlara acı ve gözyaşı olarak yansıdığı koşulların ortadan kalkması ve kadınlara güvenceli iş, güvenceli yaşam sağlanmasını istiyoruz!" dedi.

Halaylar eşliğinde devam eden kutlama, Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Girişimi'nin düzenlemiş olduğu film gösterimi ile sona erdi

KADINLAR YOKSA ÖZGÜRLÜK DE YAŞAM DA YOK


Adana’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan binlerce kadın, Beşocak Stadyumu'na yürüdü. Yürüyüşe, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP'li belediye eş başkan adayları da katıldı.

Miting Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak kadınların selamlanmasıyla başladı.. Saygı duruşu sonrası HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel kısa bir konuşma yaptı. Tuncel, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, kadınların mücadelesinin önünde saygıyla eğildiğini belirtti. Tüm dünyada ve Türkiye'de kadınlar yaşamın bütün yükünü taşıdığını ifade eden Tuncel, "Artık kadınlar yeter demeli. Güvencesiz çalışan, emeği sömürülen ve katliamlara uğrayan kadın. Kadınlar artık bizde varız demenin zamanı geldi. Kadınlar artık sokakta her yerde emeğine sahip çıkmalı. İlk kez kadınlar Amerika'da sokaklara çıkarak emeklerine sahip çıktı. Bu yüzden 8 Mart'ın önemi bizim için çok önemli. Gün direniş günüdür. Gün özgürlük günüdür. Kadınlar yoksa özgürlükte yaşamda yok" dedi.

'KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ KADINLAR İÇİN OLMAZSA OLMAZ'

Mersin'deki kadın mitingine de katılan HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, yaptığı konuşmada, bugün yüzlerce kadının sokaklarda olduğunu belirterek, 8 Mart'ın kendileri için direnişin adı olduğunu ifade etti. 8 Mart'ı yaratanların direnerek yarattıklarını vurgulayan Tuncel, "8 Mart'ı yaratan kadınlara selam olsun" dedi. Kadınların geleceği yarattığına dikkat çeken Tuncel, dünyanın her yerinde kadınların değişimin öncülüğünü yaptığını söyledi. "Önümüzdeki dönem zorlu bir dönem" diyen Tuncel, Türkiye'de yaşanan siyasal krizin derinleşeceğini söyledi. AKP ile cemaat arasındaki krizin siyasal bir kriz olduğuna vurgu yapan Tuncel, kendilerini ekolojik ve ekonomik krizin beklediğini söyledi.

Kürt sorununun çözümünün kadınlar açısından olmazsa olmaz olduğuna vurgu yapan Tuncel, konuşmasının devamında, "Bu ülkeyi yönetenler barış istemiyor. AKP, CHP, MHP anlaşmışlar savaş çığırtkanlığı konusunda. Son dönemlerde partimize yönelik geliştirilen linç saldırılarının altın da bu var" dedi. Türk kadınları ile Kürt kadınlarının birlikte çekecekleri halay ile barışı getireceğini belirten Tuncel, "Barış sadece çocuklarımızın ölmemesi değil, barış aynı zamanda geleceğimizdir. Barış için en fazla çabayı kim veriyorsa kadınlar onunla olacaktır. Bu konuda en büyük çabayı sarfeden Sayın Öcalan'a selam olsun" diye konuştu.

'KADINLAR GÖREVE!'


Savaşın en büyük acılarını kadınların yaşadığını belirten Tuncel, "Bu ülkede savaşın bir daha başlamaması için kadınlar göreve! Sokakta olacağız. Bu ırkçılara cevabımızı vereceğiz, ilk cevabımızı sandıkta vereceğiz" dedi. En yoksul ve hakları tanınmayanın kadınlar olduğuna dikkat çeken Tuncel, kadınların yan yana durmaları halinde geleceklerini kurabileceklerini söyledi. Kadınların emeklerinin karşılığını alamadığını neoliberal politikalar altında ucuz iş gücü olarak görüldüğünü, çocuk yaşta evlendirildiğini, sevgi adı altında öldürüldüğünü belirten Tuncel, "Biz kadınlar mücadele ederek bize ölümü dayatanlara baş kaldırıyoruz. Erkek egemen sisteme karşı baş kaldırıyoruz. Zafer bizim olacak" dedi.

OSMANİYE

DÖKH aktivistleri, Osmaniye'nin Yunus Emre Mahallesi'nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle şölen düzenledi. Şölene yüzlerce kadının yanı sıra BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç katıldı. Kadın şöleni yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde yüzlerce kadın halaya durdu. Halay sonrası BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç kısa bir konuşma yaptı. 8 Mart'ın tarihi önemine değinen Kılıç, kadınların mücadelelerini yükseltmeye çağırdı.

HATAY

DÖKH üyeleri, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 8 Mart nedeniyle söyleşi düzenledi. BDP ilçe binasındaki söyleşiye, BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç, DÖKH, Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. BDP Kadın Meclisi Üyesi Suzan Kılıç, kadınların toplumsal yaşamdaki zorlarına değinip, kadınların her alanda ezildiği kaydetti. Kılıç, "Sadece 8 Mart değil; yaşamın her alanı ve her günü 8 Mart coşkusuyla karşılanmalıdır" dedi. Söyleşi sonrası yüzlerce kadın, HDP Dörtyol ilçe binası önünden çarşı merkezine kadar yürüdü. Polis, kadınların yürüyüşüne engel olmasına rağmen kadınlar durumu alkış ve zılgıtlar protesto ederek, yürüdü.

KADINLAR VAN KALESİNDE TARİH YAZDI!


Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde tarihi Van Kalesi eteğinde onbinlerce kadının katılımı ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlandı. Newroz alanında yapılan mitinge, binlerce kadının yanı sıra DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Barış Anneleri Meclisi, HDP Van İl Eş Başkanı Esen Günay, BDP il ve ilçe kadın yöneticileri, BDP Van il ve ilçe belediye eş başkan adayları katıldı.

'BİZİMKİ BİR DEVRİM VE ÖZGÜRLÜK GELENEĞİDİR'

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler kadınların anısına durulan saygı duruşunun ardından BDP eş başkan adayları sahneye çıkarak kadınları selamladı. Yapılan selamlamaların ardından BDP Van Belediye Eş Başkan Adayı Hatice Çoban kısa bir konuşma yaptı. Çoban, Kürt kadının büyük mücadeleler sonucu bu aşamaya geldiğini belirterek, "Bizimki bir kadın devrimidir, bir özgürlük yürüyüşüdür. Saraların, Leyla ve Fidanların yoldaşları bu alanlara kolay gelmediler" dedi.

Çoban'ın konuşmasının ardından Nûda Kültür ve Sanat Merkezinin Şehit Zilan Korosu'nun söylediği şarkılar eşliğinde kadınlar halay çekti. Müzik arasında, kadınların zılgıt ve alkışları eşliğinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajı okundu. Mektubun bitiminde kadınlar "Bê serok jiyan nabe" sloganı attı. Miting sırasında Kerkük'ten gelen Kürdistan Çözüm Partisi Eş Başkanı Necibe Umar ve Kerkük'ten Partiya Parezgeriya Kurdisatan adına Peyman Hüseyn'in geldiği anons edilince kadınlar coşkuyla gelenleri alkışladı.

Mitingde kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Bugün Vanlı kadınlar Bêrîtanların, Zîlanların, Saraların ve Başkan Öcalan'ın yoldaşı nasıl olunur onu gösterdi" dedi. Miting alanındaki coşkunun, devrime ve özgürlüğe yürümenin coşkusu olduğunu söyleyen Tuğluk, "Bu coşku bizi bugünlere getiren kadın yoldaşlarımıza, Rojavalı kadınlarımıza selam coşkusudur. Biz bugün Kürt özgürlük hareketi sayesinde Kadın özgürlük tarihini yazıyoruz" şeklinde konuştu. Kürt kadınlarının direne direne ve bedeller ödeyerek bugünlere geldiğini vurgulayan Tuğluk, "90 yıllarda üç beş kadın iken jin jiyan azadi diyerek alanları doldurduk. Bugün özürlüğü haykırıyorsak bu devrimin adıdır. Rosaların, Claraların bayrağını Kürdistan'a taşıdık. Ve bunu başardık" ifadesinde bulundu. Kürt kadının, alanlara çıkarak barış ve demokrasi sürecinin öncüsü olduğunu gösterdiğini dile getiren Tuğluk, "Bizim mücadelemiz bir onur, insanlık mücadelesidir" dedi. Kürtlerin kendi toprağında onurluca, özgürce yaşamak istediğini dile getiren Tuğluk, "Kadının özgürlük iradesi ve duruşu birçok şeyi değiştirecek niteliktedir. Kadın eliyle özerk Kürdistan'ı kuracağız" ifadesinde bulundu.

KOCAELİ’DE COŞKULU 8 MART KUTLAMASI



8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kocaeli’de coşkulu bir şekilde kutlandı. Son yılların en yüksek katılımlı gerçekleşen 8 Mart eylemlerinden olan etkinlik Merkez Bankası önünde toplanma ile başladı.

Yüzlerce kadının bir araya gelmesinin ardından taleplerini ve isteklerini yazdıkları dövizler ile yürüyen kadınlar, havanın yağmurlu olması nedeniyle Alternatif Kültür Merkezi’ne yürüdü. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Belediye Eş Kadın Başkan adaylarının katılımının dikkat çektiği yürüyüşe CHP’nin Başiskele Belediye Başkan Adayı Aysun Kılıç’ta katıldı.

KÜRTÇE SESLENMEYE BÜYÜK ALKIŞ


Yürüyüş sonrası salon etkinliğinde müzik ve tiyatro eşlinde eğlenen kadınlar 8 Mart’ı kutladı.Kadınlara birçok dilde seslenen katılımcılar, en yüksek alkışı Kürtçe seslenme yapıldığı sırada aldılar. Kürtçe seslenmede geçen yıl Fransa’da katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in adlarının geçtiği anda “Jin jiyan azadi” sloganları ile salon adeta inledi.

'BARIŞ VE EŞİTLİK İÇİN ALANLARI DOLDURDUK'

Salonda Kocaeli Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Kadın sekreteri Aysun Türkdönmez, siyasi iktidarın yolsuzluklarıyla tüm kirli politikalarının gözler önüne serildiği bir dönemde kadınların alanları doldurmasının önemine vurgu yaptı. Dünyanın her yerinde özgürlük türkülerini söylediklerini ifade eden Türkdönmez, “Bugün özgürlük, barış ve eşitlik için alanları doldurduk. Bizi görmezden gelenlere, taleplerimize kulaklarımızı tıkayanlara karşı kadınlar olarak emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir; yoksulluğa, yolsuzluğa ve savaşa karşı alanlardayız diyoruz” diye konuştu.

'BİZİ ÖLDÜRENLER CESARETLENDİRİLİYOR'

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete de değinen Türkdönmez, “1 yıl içerisinde Türkiye’de 214 kadın öldürüldü. 167 kadın tecavüze uğradı. 240 bin kadına şiddet uygulandı. Sayısız çocuk istismara uğradı. Yerler ve failler farklı olsa da şiddet uygulayan erkeklerin konuştuğu ortak dil, erkek egemenliğinin diliydi. Faillerin yargı eli ile tahrik adı altında indirimlerle serbest bırakılması kadınları öldürenleri cesaretlendirmektedir” dedi.

Selamlamaların ve basın açıklamasının ardından tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi ile eğlenen kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar gününde değil, her gün mücadele sözü vererek salondan ayrıldılar.

BARTIN EĞİTİMSEN 8 MART ETKİNLİKLERİ

Bartın Eğitim Sen'li Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 3 günlük etkinlik dizisini içinde yürüyüş ve basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Bartın Şubesi Kadın Komisyonu, 6-7 ve 8 Mart’ı kapsayan üç gün süren 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 6 Mart günü postaneden tutuklu kadınlara dayanışma için hazırladıkları kartları gönderdi.

7 Mart 2014 Cuma günü Saat:  17.00 – 17.30 arası ise renkli bir eyleme imza attı. “Sessiz çığlık” eylemiyle, Siyah giyen kadınlar sırt sırta dizilerek Bir saat boyunca yol üzerinde dövizlerle 1 saat sessizce bekleyerek önlerinde mumlar yakılıp sessizce beklediler. Kadın komisyonu adına kısa bir açıklama yapan Eylem Dönertaş eylemle ilgili şunları söyledi;
” Gerçekleştirdiğimiz Sessiz çığlık eylemiyle sessizce büyük bir çığlık atıyoruz ve diyoruz ki; “Bu eylemdeki sessizliğimiz başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere, her türlü şiddet, sömürü ve ayrımcılığa son verecek eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir ortamın oluşturulması içindir.”

Eğitim-Sen Bartın Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika binasında toplanıp davullarla halay çekip oynayan kadınlar daha sonra ellerindeki dövizlerle uzun bir yürüyüş kortejiyle eski belediye önüne geldiler. Burada kadınlara uygulanan ayrımcılık ve şiddetle ilgili slogan atan kadınlar, Eğitim-Sen Bartın Şubesi Kadın Sekreteri Nurdane Kaya’nın konuşması sonrası eylemi bitirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

8 Mart\'ta bir kadın cinayeti daha!

SONRAKİ HABER

Roboski\'de binler adalet için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...