06 Mart 2014 23:23

Kırım'dan sonra Sivastopol da Rusya'ya katılma kararı aldı

Sivastopol Kent Konseyi, düzenlediği olağanüstü oturumda Rusya Federasyonu şehirleri arasına katılma kararı aldığını internet sitesinden yayınladı. ABD Başkanı Barack Obama ise, Kırım'da referandum düzenleme kararının Ukrayna anayasasına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi.

Kırım\'dan sonra Sivastopol da Rusya\'ya katılma kararı aldı
Paylaş

Sivastopol Kent Konseyi, ülkenin bir bölgesi olarak Rusya’ya dahil olma kararı aldı. Sivastopol Kent Konseyi’nin internet sitesine konulan 6 Mart tarihli karar ile ilgili açıklama yazısında “Birinci olarak, Sivastopol şehrinin Rusya Federasyonu’nun bir bölgesi olarak Rusya’ya dahil olmasına, ikinci olarak ise Kırım Özerk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi’nin Genel Kırım Referandumu kararını destekleme ve 16 Mart 2014 tarihindeki Genel Kırım Referandumu’na katılmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KENT KONSEYİ: ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN
Rusya’nın Sesi’nin yansıttığı habere göre, açıklamada ayrıca bu kararın Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Ukrayna Anayasası’nın 38. ve 69.maddeleri, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 1.maddesi, Medeni ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 1.maddesi, Ukrayna’daki yerel yönetimlerin özerkliği kanununun 7. ve 26.maddelerine uygun bir şekilde alındığı belirtildi.
Dün de Kırım Yüksek Konseyi, Rusya’ya dahil olma kararı almıştı.

OBAMA: ULUSLARARASI KANUNLARA AYKIRI

ABD Başkanı Barack Obama, Kırım'da referandum düzenleme kararının Ukrayna anayasasına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi. Önceden programında olamamasına karşın, Beyaz Saray'da Ukrayna ile ilgili açıklama yapacağı duyurulan Barack Obama, yerel saatle 13.05'te kameralar karşısına geçti.

Uluslararası toplumun, Ukrayna'nın Kırım bölgesine askeri müdahalede bulunan Rusya'ya karşı 'kararlı ve birlikte tavır takındığına' inandığını belirten Obama, Rusya'yı uluslararası hukuk kurallarını çiğnemekle suçladı.  Kırım'da yapılması öngörülen referandum kararının da Ukrayna anayasasına ve uluslararası yasalara aykırı olduğunu vurgulayan Barack Obama, "Ukrayna'yı ilgilendiren bir konu varsa orada Ukrayna söz sahibi olmalıdır, başkası değil" dedi.

KONGRE, UKRAYNA'YA YARDIM PAKETİNİ ONAYLADI

ABD Kongresi Ukrayna'ya yapılacak 1 milyar dolarlık kredi garantisini onayladı. Kongre'de görüşülen yardım tasarısı 23'e karşı 385 oyla kabul edildi.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne asker çıkarması sonrası Ukrayna'ya yardımda bulunmaları gerektiği çağrısında bulunmuştu.

DAVUTOĞLU: İSTİKRARA HİZMET ETMEZ


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Parlamentosu'nun aldığı, 16 Mart'ta yapılacak referandumla kesinlik kazanabilecek olan Rusya'ya katılım kararını, "Bugün alınan karar, erken alınmış ve istikrara hizmet etmeyecek bir karar. Çok kısa bir sürede bir ülkenin kaderiyle ilgili bir karar, sadece Kırım'ı değil Ukrayna'yı da etkileyecektir. Böylesi kararlardan kaçınmak gerekir. Diplomasiye şans vermek lazım, bu sorunların diplomasi ile aşılabileceği kanaatindeyim. Burada iki temel ilke esastır ve bunu da bugün burada hem Sayın Lavrov'a hem de Sayın Kerry'e de vurguladım. O da; Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve Kiev'de herkesi içine alan, kapsayıcı, kimseyi, Doğu ve Güney Ukrayna'yı da dışlamayan bir hükümet yapılanmasının sağlanması ve bu hükümetin ülkeyi en kısa sürede seçime götürmesi. Bu prensip etrafında çözüm bulunabilir. Ümit ederiz ki Ukrayna, farklı çıkarların çatıştığı bir alan değil, ortak vizyonların buluştuğu bir alan olur. Kırım da bu anlamda bu ortak vizyondan istifade eder" sözleriyle değerlendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Can güvenliğimiz yok

SONRAKİ HABER

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran kanun Resmi Gazete\'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa