07 Mart 2014 06:00

İstanbul’a bahar 200 filmle geliyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek İstanbul Film Festivali bu yıl 33. kez gerçekleşecek. 5 Nisan’da başlayacak olan festivalin öne çıkan filmleri, söyleşi ve özel gösterimlerinden bazılarını sizin için seçtik.

İstanbul’a bahar  200 filmle geliyor
Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek İstanbul Film Festivali bu yıl 33. kez gerçekleşecek. 5 Nisan’da başlayacak olan festivalin öne çıkan filmleri, söyleşi ve özel gösterimlerinden bazılarını sizin için seçtik.

İşte festivalin bazı ayrıntıları; İstanbul Film Festivali, bu yıl 20’nin üzerinde bölümde 200’ü aşkın filmin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı söyleşiler, atölye çalışmaları ve sinema dersleriyle dolu iki hafta yaşatacak.

Sinemaseverler, 2013 ve 2014’ün nitelikli yapımlarından sinemanın unutulmaz klasiklerine, usta yönetmenlerin başyapıtlarından Sundance ve Berlin Film Festivallerinde prömiyerleri yapılan eserlere, belgesellerden çocuk filmlerine uzanan bir yelpazedeki programı takip edebilecekler. Festival, klasikleşmiş bölümlerinin yanı sıra 2014 yılına özel bölümleriyle de dikkat çekiyor. Türkiye sinemasının 100. yılı için sinema yazarları Fatih Özgüven ve Engin Ertan, akademisyenler Selim Eyüboğlu ve Umut Tümay Arslan ile İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan tarafından hazırlanan “Bu İkiliye Dikkat” bu bölümlerden biri.

AÇILIŞ FİLMİ: UMUDUN PEŞİNDE

33. İstanbul Film Festivali, 4 Nisan Cuma akşamı yapılacak açılış töreniyle başlayacak. Törenin hemen ardından Stephen Frears’in, festival kapsamında son filmi Philomena / Umudun Peşinde, festivalin açılış filmi olarak gösterilecek. 19 Nisan Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak kapanış ve ödül töreninde ise Altın Laleler ile festivalin diğer ödülleri açıklanacak. Törenin ardından Uluslararası Yarışma’da Altın Lale Ödülü’nün sahibi olan film kapanış filmi olarak gösterilecek.

JÜRİ BAŞKANI ASGHAR FARHADİ

İstanbul Film Festivali’nin “Uluslararası Yarışma” bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 11 film yarışacak. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanlığını A Separation / Bir Ayrılık ve The Past / Geçmiş filmleriyle tanınan İranlı Yönetmen Asghar Farhadi üstlenecek. Farhadi’nin yanı sıra jüride Yönetmen Philippe Le Guay,  London Film School direktörü Lynda Myles, senarist Razvan Radulescu ve oyuncu Defne Halman yer alacak. Lynda Myles festival izleyicileri için bir de sinema dersi verecek.

Bu bölümde yarışacak filmlerden bazıları ise şöyle; İrlandalı Yönetmen Lenny Abrahamson’ın son filmi Frank; her çalışmasında dram ile komedi arasında bir denge kurmasıyla tanınan, İzlanda sinemasının en ilgi çekici simalarından Ragnar Bragason son filmi Metalhead / Metalci; başrollerinde Mia Wasikowska ve Adam Driver’ın rol aldığı Tracks / Çöldeki İzler; Kanadalı Yazar, Yönetmen ve Oyuncu Xavier Dolan’ın, Hitchcockvari bir psikolojik gerilim olan dördüncü uzun metraj filmi Tom at the Farm / Tom; alışılmadık bir büyüme ve neşeli bir özyaşam öyküsü olan Myself and Mum / Ben, Kendim ve Annem;  Selanik’te İzleyici Ödülü, Valladolid’de En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerini kazanan Papusza. Ayrıca  ‘Abim Evin Tek Çocuğu ve Hayatımız’ ile tanıdığımız Daniele Luchetti, kısmen otobiyografik yeni filmi Those Happy Years / Mutlu Yıllarımız’da seyirciyi film çekmeye meraklı bir çocuğun gözlerinden 70’li yıllara götürüyor. Yönetmen Daniele Luchetti’ye göre, peliküle ve onun kendine has kokusuna bir saygı duruşu olan Mutlu Yıllarımız’ın ilk gösterimi Toronto Film Festivali’nde gerçekleşmişti. Daniele Luchetti de festivale katılacak. ‘Nymphomaniac’ İstanbul Film Festivali’nde. Türkiye ‘de vizyona girmesi Değerlendirme Sınıflandırma Üst Kurulunun kararıyla yasaklanan Lars von Trier’in filmi ‘Nymphomaniac’ı da festivalin filmleri arasında.

‘İTİRAZIM VAR’ FESTİVALDE
Altın Lale Ulusal Yarışma’da bu yıl 10 film jüri karşısına çıkacak. Yarışmadaki 5 film dünya, 3 film ise Türkiye prömiyeri yapacak. “Ulusal Yarışma” bölümünün filmleri şöyle: Ozan Çalıktan’ın yönettiği ‘Silsile’; Reha Erdem’in yönettiği ‘Şarkı Söyleyen Kadınlar’; Hüseyin Karabey’in ‘Sesime Gel’ filmi de bu bölümde yer alıyor. Ayrıca film festivalde Türkiye prömiyerini yapacak. Yönetmen Kenan Korkmaz ‘Gittiler’ ile festivalde Dünya prömiyerini yapıyor. Melisa Önel’in ‘Kumun Tadı’, Kazım Öz’ün ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’u, Tayfun Pirselimoğlu’nun ‘Ben O Değilim’i, Esra Saydam’ın ‘Deniz Seviyesi’ ve Onur Ünlü’nün ‘İtirazım Var’ı festivalde yarışan filmler arasında.

ASASIZ MUSA ‘YENİ TÜRKİYE SİNEMASI’NDA


İlk ya da ikinci filmini çeken yönetmenlerin filmlerinin bulunduğu “Yeni Türkiye Sineması”nda bu yıl Ozan Adam’ın Körler – Jaluziler İçin, Levent Çetin’in Sivil, Murat Eroğlu’nun Şafakla Dönenler, Aydın Orak’ın Asasız Musa  ve Ebubekir Uygur’un Ana adlı filmleri izleyiciyle buluşacak. Festivalin Belgesel Danışma Kurulunun 40’ın üzerinde başvuru arasından yaptığı seçki, “Türkiye Sineması”nın “Belgeseller” kuşağında gösterilecek. Veysi Altay’ın 33 Yıllık Direniş–Berfo Ana belgeseli de ilk kez festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)




 

ÖNCEKİ HABER

ABD, Filistin’e baskı yapma sözü verdi

SONRAKİ HABER

Altyazı’nın mart sayısı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...