06 Mart 2014 16:02

İddianamedeki 'eksiklik' örgüt liderleriymiş!

Gezi direnişine ilişkin, aralarında Taksim Platformu üyesi 26 kişi hakkında daha önce hazırlanan iddianamenin eksik bulunarak geri gönderilmesinden sonra yeniden hazırlanan ikinci iddianame tamamlandı. Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişi, bu kez 'Suç örgütü lideri olmak'la suçlandı.

İddianamedeki \'eksiklik\' örgüt liderleriymiş!
Paylaş

Gezi direnişine ilişkin, aralarında Taksim Platformu üyesi 26 kişi hakkında daha önce hazırlanan iddianamenin eksik bulunarak geri gönderilmesinden sonra yeniden hazırlanan ikinci iddianame tamamlandı. İlk iddianamede "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile suçlanan Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişi, tamamlanan ikinci iddianamede bu kez "Suç örgütü lideri olmak" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" ile suçlandı.

Taksim Dayanışması'nı oluşturan İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, HDP PM Üyesi Ender İmrek gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 26 kişi hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve "kişilere yönelik suçlamaların net olarak belirtilmediği" vurgusuyla eksik bulunarak geri gönderilen iddianame tamamlandı. İlk iddianameyi hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Nazmi Okumuş'un görev yerinin değişmesi nedeniyle iddianamenin eksikliklerini Savcı Mesut Erdinç Bayhan tamamladı. Hazırlanan iddianame ikinci kez İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Yenilenen iddianame bir önceki iddianameden oldukça farklı. Daha önceki iddianamede, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile suçlanan Mücella Yapıcı ve Ali Çerkezoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişi, bu kez "Suç örgütü lideri olmak" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" ile suçlandı. Söz konusu 5 isim hakkında bu nedenle 3 yıl 3 aydan 13,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, Taksim Dayanışması'nın çağrısı, "kışkırtma" olarak da nitelendirildi.

AKP'NİN MÜŞTEKİ OLDUĞU DOSYA AYRILDI

İddianamenin ilk halinde AKP İstanbul İl Başkanlığı, partiye ait otomobilin yakılması nedeniyle müşteki olarak yer alıyordu. Sürücü Mustafa Aksu da müştekiydi. Yeni iddianamede AKP İl Başkanlığı ve sürücü Mustafa Aksu, müşteki olarak yer almadı. Savcı, dosyayı ayırdı. İlk iddianamede çocuğuna platform üyeleri tarafından taş atması için para verildiğini iddia eden Muhittin Akat müşteki olarak yer alırken, ikinci iddianamede müşteki olarak yer almıyor.

Yine ilk iddianamede, sanıklar hakkında TCK 265 maddesinde yer alan "Kamu görevlisine karşı cebir veya tehdit" suçlaması da bulunuyordu. İkinci iddianamede bu suçlamaya yer verilmedi. İlk iddianamede baret ve gaz maskeleri gibi şüphelilerin üzerlerinden çıkan malzemeler tek tek sıralandı ve bunların adli emanete alındığı kaydedildi. İkinci iddianamede ise, "Şüphelilerden ele geçirildiği öne sürülen 'Kask', 'Baret', 'Deniz gözlüğü' gibi eşyalar bireysel olarak kullanılmasının suç olmadığı ancak üzerlerinde ele geçirilmesi nedeniyle kişilerin Gezi Parkı eylemlerine katıldığının delili olarak kabul edildiği' ifade edildi.

"Eksiklikleri" tamamlanan iddianamenin ilkini hazırlayan Savcı Okumuş, İstanbul 33. İdare Mahkemesi'nin dosyayı iadesi üzerine, bir üst mahkeme olan İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuş ve bu itirazı da reddedilmişti. Sonrasında Savcı Okumuş'un görev yerinin değişmesiyle dosyada eksiklikler Savcı Mesut Erdinç Bayhan tarafından tamamlandı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gül, ÖYM\'lerin kaldırılmasını onayladı

SONRAKİ HABER

HDP, mücadeleden vazgeçmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...