06 Mart 2014 09:32

O'nun adı: Kürdistan Akacak

İstanbul'da yaşayan Akacak ailesi yeni doğan çocuklarına coğrafyalarına duyduğu özlemi dile getirmek için Kürdistan adını verdi. Nüfus Müdürü'nün ismi yazmak istememesi üzerine Kaymakamlığa dilekçe ile başvuran Akacak çifti aldığı bir yazı ile sonunda muradına erdi ve çocuklarına istediği ismi Kürdistan Akacak'ı verdi.

O\'nun adı: Kürdistan Akacak
Paylaş

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde yaşayan Beşir Akacak ve Cansu Akacak, yeni doğan kız çocuklarına Kürdistan ismini koydu. Nüfus Müdürlüğü'nde de onaylanan Kürdistan ismi artık Akacak çiftinin bebeğinin nüfus cüzdanında yer alıyor. Kürdistan bebeğin babası Beşir Akacak, bebekleri olmadan önce de bebeklerinin kız olması durumunda Kürdistan ismini koymayı düşündüklerini ve bebekleri doğduğu günün ertesinde gittikleri Zeytinburnu Nüfus Müdürlüğü'nde bebeğinin ismini "Kürdistan" koymak istediğini yetkililere ilettiğini söyledi. İlk olarak nüfus memurlarının büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirten baba Akacak, kendisinin daha sonra İlçe Nüfus Müdürü'ne yönlendirildiğini söyledi.

'DAHA BAŞKA İSİM BUL' ÖNERİSİNİ KABUL ETMEDİ

İlçe Nüfus Müdürü'nün de sorumluluk alamadığını belirten Beşir Akacak daha sonra Zeytinburnu Kaymakamı'na bebeğinin ismini "Kürdistan" koymak istediği yönünde dilekçeyle başvurdu. Kaymakam'ın Beşir Akacak'a ilk tepkisi "Başka güzel Kürtçe bir isim yok mu onu koysaydın" oldu. Beşir Akacak ise "Kürdistan" isminde ısrarcı olarak Kaymakam'a yanıtı ise "Madem biz kardeşiz. O zaman benim coğrafyamın adından da rahatsız olmayın. Ben çocuğumun ismini Kürdistan koyacağım" cevabını verdi. Akacak'ın ısrarı üzerine Zeytinburnu Kaymakamı tarafından İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne "İstediği ismi koyabilir" yazısı gönderildi. Bunun üzerine Beşir Akacak çocuğunun nüfus cüzdanına Kürdistan ismini yazdırabildi.

DOKTOR: BAŞKA İSİM YOK MU?

Sonunda muradına eren baba Akacak, 8 yıl önce de doğan erkek çocuğuna "Öcalan" adını vermek istediğini fakat nüfus müdürlüğünde "hakkında dava açılır, seni uğraştırırlar" tehdidinin ardından vazgeçtiğini söyledi. Anne Cansu Akacak ise insanların henüz Kürdistan ismine alışamadığını ve kimi zaman bazı tepkiler de aldıklarını söyledi. Geçtiğimiz hafta Kürdistan bebeği sağlık kontrolleri için sağlık ocağına götürdüğünü belirten Cansu Akacak, doktorun kendisine "Başka isim mi bulamadınız" dediğini söyledi. Anne Akacak doktora, "Anne baba olarak bizim geldiğimiz coğrafyanın adı Kürdistan. Çocuğumuzun adını böyle koymayı kararlaştırdık" dediğini söyledi.

COĞRAFYASININ İSMİNİ TAŞIYOR

Anne babası ve iki kardeşinin ve akrabalarının ilgi odağı olan Kürdistan Akacak, henüz dünyayı anlamlandıramayan gözlerle izlese de artık zulme, kültürel soykırıma, katliamlara tabi tutulan ve buna karşı her daim direnişi ve umudu filizlendiren bir coğrafyanın adını taşıyor.

KÜRDİSTAN İSMİNİN SERÜVENİ

Urfa'da 2012 yılında ise Yusuf ve Elif Toprak çifti çocuklarına verdikleri "Kürdistan" ismini nüfus cüzdanına yazdırmış fakat Hilvan Asliye Hukuk Mahkemesi, Kürdistan'ın "hem çocuk hem de toplum için rencide edici" olduğunu belirterek, "Bu yüzden ismi Helin olsun" kararı ile çocuğun ismini değiştirmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hastane nöbeti başladıktan 16 saat sonra...

SONRAKİ HABER

Uludere\'de mayın patladı: 1 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...