04 Mart 2014 22:45

30 bin yıllık uykusundan uyandı

PNAS adlı bilim dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, Sibiryada donan kara parçalarının derinlerinde bulunan virüs ‘30 bin yıllık uykusundan uyandı. Buzulun yaklaşık 30 metre derinlerinde bulunan virüsün bulaşıcı etkisine yeniden kavuştuğu belirtildi.

30 bin yıllık uykusundan uyandı
Paylaş

PNAS adlı bilim dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre,  Sibiryada donan kara parçalarının derinlerinde bulunan virüs  ‘30 bin yıllık uykusundan uyandı. Buzulun yaklaşık 30 metre derinlerinde bulunan  virüsün bulaşıcı etkisine yeniden kavuştuğu belirtilid. Bilim insanları virüsün bulaşıcı etkisinin insanlara veya hayvanlara herhangi bir tehdit oluşturmadığını söyledi.  

10 yıl önce keşfedilen dev virüsler sınıfına ait olan  ‘Pithorivus sibericum’ adlı mikrop, diğerlerine kıyasla mikroskopla görülebilecek büyüklükte. Bu türler arasında keşfedilen en büyük virüs olan ‘pithorivus sibericum’un uzunluğuysa, 1,5 mikrometre.

Deneyler, virüsün tek hücreli organizmalardan olan amipleri hedef aldığını, insanlara veya diğer hayvanlara bulaşmadığını gösteriyor.
BBC’nin haberine araştırmada imzası olan Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Chantal Abergel de “Hücreye giriyor, çoğaltıyor ve sonra hücreyi öldürüyor. Amibi öldürme yeteneği var ama insan hücrelerine bulaşmıyor” diyor. Nottingham Üniversitesi’nde görevli virolog Prof. Jonathan Ball ise şu yorumu yapıyor: “Biz de virüsleri gelecekte muhafaza edebilmek için laboratuvarda donduruyoruz. Eğer lipit bir çevreleri varsa, grip veya HIV virüsü gibi, o zaman daha kırılgan olabilirler. Ama ayak, ağız veya yaygın görülen soğuk algınlığı gibi dışları proteinle kaplı virüsler daha dayanıklı oluyor.”

“Ama sorunların kaynağı bu donma ve erime. Çünkü önce oluşan buz daha sonra eriyor ve fiziksel hasara neden oluyor. Eğer buna dayanabilirlerse, o zaman iltihaplarını hızla bulaştıracakları bir canlı bulmaları gerekiyor.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Küresel milli maç mesaisi

SONRAKİ HABER

Valiliğin ‘Kürtçe’ sürgününü aklama çabası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...