03 Mart 2014 06:00

Greif işçilerinin direnişini anlamak

Yetki alma dehlizlerinde aylarca, yıllarca beklemenin, TİS prosedürleri için derin laboratuvar araştırmalarının kısa ve net çözümüdür. Greif uyuşturma, bekletme, soğutma , bölme ve sonuçta işçilerin inisiyatifinin dışında patronlarla iş bitirme anlayışına işçilerin dur demesidir.

Greif işçilerinin direnişini anlamak
Paylaş

İsmail GÜL
Esenyurt’tan bir işçi


DİSK/Tekstil’de örgütlenerek TİS aşamasında fabrikayı işgal eden yüzlerce işçiyi anlamak için geçmişte Esenyurt’ta yaşanan sendikalarda örgütlenme çabalarının nasıl çarçur edildiğine bakmamız lazım. Greif bir anlık patlama, ani bir tutuşma değildir. Yıllardır sendikaların fabrikalarda örgütlenme adına oynadıkları oyunlar, sendikacı geçinen unsurların yaklaşımları, işçinin gücüne güvenmeyen “yetki” ve “TİS”i sıralamaya koyarak patronlarla el sıkışmayı “örgütlenme” marifeti olarak lanse eden, mücadeleci işçileri işten attıran, taşeronlaştırmaya göz kırpan, TİS’lerde piyasacılık oynayıp ciddi bir ücret artışı talep etmeyen; işçilerle patron arasında “arabulucu” rolü oynayan sendika bü-rokrasisine kocaman bir tokadıdır Greif. Yetki alma dehlizlerinde aylarca, yıllarca beklemenin, TİS prosedürleri için derin laboratuvar araştırmalarının kısa ve net çözümüdür. Greif uyuşturma, bekletme, soğutma , bölme ve sonuçta işçilerin inisiyatifinin dışında patronlarla iş bitirme anlayışına işçilerin dur demesidir. Tüm işçileri örgütleyerek sendika olarak DİSK/Tekstil’de karar kılan işçilerin üretimden gelen gücünün ifadesidir Greif. Yüreği sınıftan yana atan tüm sendikacıların sahiplenmesi gereken bir harekettir Greif.

SENDİKALARA GÜVENSİZLİK VE DİSK’İN FARKI

Greif’teki işçinin birkaç yıldır tabandan örgütlenerek DİSK/Tekstil’de birleşmesi önemli bir adımdır. Başarıyla sonuçlanması DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların hanesine çok şeyler katacak bir kalkışmadır. Bu grev, direniş mücadelesinin kazanımı bir bütün olarak DİSK’in yüz binden fazla işçinin çalıştığı bu havzada önünü açacak bir eylem olarak görülmelidir. Greif işçilerinin taşeron sistemine vurduğu her darbe, ücret sistemine açtığı her delik, çalışma koşullarına yansıttığı her bir sendikal ve sosyal hak genel olarak işçi sınıfı, özel olarakta Esenyurt sanayi işçilerinin kazanımı olarak bakılmalıdır. DİSK’in, “DİSK’in diğer sendikalardan ne farkı var?​” sorusuna net cevap vermek için Greif ve Greif gibi direnişler olması gerekmez mi? Kavel, Gıslaved, Demir-döküm, Sungurlar direnişlerinden bahsederken göğsü kabaran sendikacılar, işçi önderleri, DİSK’in 12 Eylül öncesini yaşayanlar, “üretimden gelen güç” formülünün günümüzdeki eylemlerle nasıl kuracaklardır bağını.

Kölelik koşullarının sarmaladığı, taşeronların kol gezdiği Esen-yurt bölgesinde nasıl sendikacılık yapıldığını (daha doğusu yapılmadığını) fabrikalarda önündeki bariyerlerin neler olduğunu gören, yaşayan, “gerçekten” sendikacılık yapmak isteyenler bu olayları bilmektedir. “Yetkili” olmak, TİS imzalamak, fabrikaların örgütlenmesi, işçilerin patronlara karşı birliğinin ve mücadelesinin tam karşılığı olmamaktadır. Sendikalı birçok fabrikada taşeron işçisi, sendikalı işçinin birkaç katıdır. Bunun için de sendikalılık patronun çizdiği sınırlar etrafında debelenmektir. TİS’ler de patronların belirlediği koşullarda, ücret ve sosyal haklara mahkum olarak imzalanmaktadır. Onun için “sendikalaşma” da sosyal, sendikal haklar için mücadele de patronun istediği kulvarda devam etmektedir ve sendikalı, sendikasız tüm işletmelerde ücretler, çalışma koşulları üç aşağı beş yukarı aynıdır.
Greif işçilerinin isyanı bu yüzden daha çok önem arzetmektedir. DİSK’i ve DİSK’in üyesi sendikaları Esenyurt’ta örgütleyecek tutum bu olmalıdır. İşçi tabanına dayalı, üretimden gelen gücünün ciddiyetini kavramış bir işçi sınıfı ancak DİSK’i dönüştürür ve devrimcileştirir. Sınıf sendikası haline getirir. Üretim alanlarındaki işçinin insiyatifine dayanmayan, üretimden gelen gücün fabrikalarda kullanılmadığı bir sendikal yapı DİSK’i diğer sendikalardan ayrıştırmaz, farklılaştırmaz. İşçinin gözünde “Farkınız ne?​” sorusuna yanıt bulunacaksa Greif ve buna benzer onlarca direniş yaşanmalıdır.

DİSK’i işçi yığınlarının umudu haline getiren yegane eylem çizgisini 1967-80 arasındaki tarihsel geçmişini yaşayanlar ve okuyanlar bilir. Kimse, “Yeni nesil DİSK’i tanımıyor, geçmişi bilmediği için ürküyor, korkuyor” saçağının altına sığınmamalıdır.

Konumu ne olursa olsun DİSK’te sınıfı örgütlemeye çabalayan her işçi, her sendikacı Greif işçisine elini uzatmalı Esenyurt Hadımköy’deki bu enerjiyi DİSK’in bünyesine taşımalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Bu mahallede muhtarı Gezi Direnişi seçiyor

SONRAKİ HABER

İşçi miyiz yoksa köle mi siz karar verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...