02 Mart 2014 17:07

Kızıltepe'de polis-Hüda-Par BDP’lilere saldırdı

BDP Kızıltepe ilçe binasına ses bombası atılmasını protesto etmek isteyen kitleye polis müdahalesiyle başlayan çatışmalar sürüyor. Müdahalenin ardından Hüda-Par'lı bir grubun BDP'lilere silah, bıçak ve sopalarla saldırmasına polisin uzaklaşarak müdahale etmemesi ise dikkat çekti.

Kızıltepe\'de polis-Hüda-Par BDP’lilere saldırdı
Paylaş

BDP Kızıltepe ilçe binasına ses bombası atılmasını protesto etmek isteyen kitleye polis müdahalesiyle başlayan çatışmalar sürüyor. Müdahalenin ardından Hüda-Par'lı bir grubun BDP'lilere silah, bıçak ve sopalarla saldırmasına polisin uzaklaşarak müdahale etmemesi ise dikkat çekti.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde BDP'nin seçim bürosuna gece, kimliği belirsiz kişiler tarafından ses bombası atılmasını protesto etmek için seçim bürosundan İpek Yolu'na yürüyüş gerçekleştirmek isteyen yüzlerce yurttaş Özgürlük Meydanı'nda polisler tarafından engellendi.

Kitlenin yürüyüş yapmak için ısrar etmesi üzerine polisler tazyikli su ve gaz fişekleri ile kitleye müdahale etti. Bunun üzerine de kitle polislere taşlarla karşılık verdi. Kitle ile polisler arasından çatışmaların devam ettiği esnada, Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 150-200 kişilik bir grup Hüda-Par üyesi de silah, bıçak ve sopalarla BDP'li kitleye saldırdı.

Hüda-Par'lıların kitleye saldırması üzerine polisler, çatışmaların olduğu yerden uzaklaşması dikkat çekti. Hüda-Par'lı gruba hiçbir şekilde müdahale etmeyen polisler, BDP'lilerin Hüda-Par'lıların saldırısına havai fişeklerle karşılık vermesi üzerine, polis tekrardan BDP'li kitleye saldırması dikkat çekti.

BDP'li kitle ile polis destekli Hüda-Par'lıların arasında çıkan çatışmalar devam ediyor.

Öte yandan saldırı sırasında 2 BDP'linin Hüda-Par'lılar tarafından kaçırılarak alıkonulduğu iddia ediliyor.

HDP VE BDP SALDIRILARI AYNI MERKEZDEN PLANLANIYOR

BDP Mardin İl Örgütü, polis ve Hüda-Par saldırılarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kızıltepe Özgürlük Meydanı merkez seçim bürosunda yapılan toplantıya BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Mardin eş başkanları Reşat Kaymaz ve Hasibe Mengirkan katıldı. Toplantıda konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, dün gece yaşanan bombalı saldırının faillerini devletin bir an önce ortaya çıkartması gerektiğini söyledi. Kaymaz, "Eğer devlet bu olayın faillerini ortaya çıkarmasa bu saldırını bizzat devlet tarafından organize edildiği anlaşılmış olacaktır" dedi. Bu olayın faillerini çıkarma sorumluluğunun da başta Kızıltepe Kaymakamlığı, Vali, İçişleri Bakanlığı ve AKP hükümetine ait olduğunu belirten Kaymaz, sorumlular açığa çıkarılana kadar protesto eylemlerine devam edeceklerini kaydetti.

Kaymaz, bugün gerçekleştirmiş oldukları yürüyüşün bu saldırıyı protesto amacı yapıldığını hatırlatarak Hüda-Par'ı hedef almak gibi bir düşüncelerinin yada hesaplaşmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Hüda-Par'ın da devlet destekli provokasyonlara gelmemesi uyarısında bulunan Kaymaz, bunun devletin organize ettiği bir provokasyon olduğunu ifade etti.

Kaymaz, Hüda-Par'dan da provokasyon içinde olmadıklarını açıkça ifade etmelerini istedi. Devletin amacının Hüda-Par ve BDP'yi karşı karşıya getirmek olduğunun altını çizen Kaymaz, hedeflerinde AKP hükümeti ve devlet politikaları olduğunu, provokasyonlara gelmeyeceklerini ifade etti.

Kaymaz'ın konuşmasının ardından söz alan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da provokasyonlara gelmemelerinin nedenini güçsüzlük olarak algılanmaması gerektiğini, devlete ve devlet destekli saldırılara boyun eğmeyeceklerinin bilinmesini istedi. 2014 yerel seçimlerine demokratik yol ve yönetmelerle girmek için çabaladıklarını kaydeden Yıldırım, "Türkiye metropollerinde HDP'ye saldıran güç odakları, Kürdistan'da da BDP'ye karşı benzer saldırılar gerçekleştiriyor. Bu saldırılar tek merkezden planlanarak hayata geçiriliyor" dedi.
(Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Demokratikleşme’ adı altında yeni suç ve yasaklar

SONRAKİ HABER

Sendikalar siyasetin öncüsü olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...