25 Şubat 2014 06:00

Eskişehir'de 2. İşçi Kurultayı yapıldı

Eskişehir’de ikinci işçi kurultayı, 'Birleşirsek; Güvencesiz, Taşeron Çalışmayı Durdururuz' şiarıyla toplandı. Eskişehir Sendikalar Platformunun düzenlediği kurultaya katılan çeşitli işkollarından işçi ve emekçiler, yaşadıkları sorunları dile getirerek, çözüm önerilerinde bulundular.

Eskişehir\'de 2. İşçi Kurultayı yapıldı
Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

Eskişehir’de ikinci işçi kurultayı, “Birleşirsek; Güvencesiz, Taşeron Çalışmayı Durdururuz” şiarıyla toplandı. Eskişehir Sendikalar Platformunun düzenlediği kurultaya katılan çeşitli işkollarından işçi ve emekçiler, yaşadıkları sorunları dile getirerek, çözüm önerilerinde bulundular. Kurultay işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı örgütlenme ve mücadele kararlarıyla sona erdi.

FİGÜRAN OLMAYACAĞIZ

Açılış konuşmasını yapan Tek Gıda-İş Şube Başkanı Ali Aycan Uğraş, alt işverenlik, özel istihdam büroları, kıdem tazminatının fona aktarılması saldırılarına işaret ederek,  AKP hükümetinin 12 Eylül cuntasının bile cesaret edemediği hak gasplarına giriştiğini söyledi. Hükümetin bir çok işçinin kıdem tazminatını alamadığı gerekçesiyle yeni bir düzenleme yapıldığı propagandasının gerçeği yansıtmadığını, asıl amacın kıdem tazminatı hakkının tamamen yok etmek olduğunu vurgulayan Uğraş, “Bu oyunda gelmeyeceğiz” dedi. Saldırılara karşı birlikte hareket etmek amacıyla farklı konfederasyonlardan çeşitli sendikalar olarak Eskişehir Sendikalar Platformunu oluşturduklarını hatırlatan Uğraş, “emekçilerin bu ülkenin başrol oyuncuları olduğunu” dile getirdi.

TEHLİKELİ UYGULAMA

KESK Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu da Türkiye’nin en büyük sorununun güvencesiz çalışma olduğunu kaydederek, devlet memurlarının bile iş güvencesinin parça parça çalındığını belirtti. Kıdem tazminatının hükümet iktidara geldiğinden beri hedefte olduğunu söyleyen Aydoğanoğlu, kıdem tazminatı fona devredilirse 30 yaşın üstündeki işçilerin işten çıkarılacağını söyledi. Kiralık işçi uygulamasını “işçi simsarlığı” olarak nitelendiren Aydoğanoğlu, “Kiralık işçi ile fabrikaya aynı taşeron işçi gibi ikinci taşeron işçi uygulaması getirilecek. Bu uygulama sendikaları bitirecek tehlikeli bir uygulama” diye konuştu.  

SENDİKALARA ÇAĞRI

Saldırılara karşı sendikaların rolüne dikkat çeken Aydoğanoğlu, sendikalara “işçilerin kazanılmış haklarını pazarlık konusu yapmamaları” çağrısında bulundu. “Sendikalar işçi iradesinin ve inisiyatifinin yansıdığı birer mücadele merkezi haline getirilmelidir” diyen Aydoğanoğlu, her türlü güvencesiz çalışma uygulamasına son verilmesi ve taşeron çalışmanın yasaklanması taleplerinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

BİRLEŞİK BİR HAREKET

Kurultayda söz alan Selüloz-İş İşyeri Temsilcisi Hakan Esdi de “sigortasız, sendikasız, taşeron çalışmanın reddedilmesini” istedi. Emekçilerin tek tek direnişlerini birleşik bir harekete dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Esdi, temel eksikliklerinin kendilerini sınıf olarak görmemeleri olduğunu ifade etti. Esdi, sağcı-solcu, Türk-Kürt, işçi-memur, kamu-özel, taşeron-kadrolu ayrımı yapmadan refahı paylaşmak için ortak hareket edilmesi çağrısı yaptı..

KIYAMET DEDİKLERİ...

Eski bir işçi ve sendikacı olan Hüseyin Öge, Türkiye’nin iş cinayetlerinde dünya üçüncüsü, Avrupa birincisi olduğunu belirterek, “Açlık sınırında 20 milyon, yoksulluk sınırında 40 milyondan fazla insan olan bir ülkede yaşıyoruz. Her gün en az 5 kadının cinsel tacizden veya tecavüzden öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. İş cinayetlerine, işçi ölümlerine güzel öldüler denilen bir ülkede yaşıyoruz” dedi. Böyle bir ülkede yaşamanın kader olmaması gerektiğini söyleyen Öge, işçilerin iki önemli silahı olduğunu, bunlardan birinin sendika diğerinin ise parti olduğunu kaydetti. Öge, “İşçi ve emekçilerin Kürt meselesi, Alevi meselesi, HES projeleri, çevre meselesi, doğa meselesi, nükleer santraller meselesi yani her meselede tavır almak zorundadir. Hepiniz hatırlarsınız başbakan ne demişti, bu ülkede ayaklar baş olursa kıyamet kopar demişti, evet arkadaşlar bu ülkede kıyamet koparacak olanlar bizleriz” dedi.

DAVAYI KAZANDILAR AMA İŞE ALINMADILAR

İşten çıkarıldıktan sonra işe iade davalarını kazanan ancak işe geri alınmayan Arçelik işçileri de kurultaya katıldı. Atılan işçilerden Yener Ulusoy, 17 yıl boyunca Arçelik’te çalıştığını, bu süre boyunca Türk Metal Sendikası üyesi olduğunu anlatarak, “Biz işten çıkarıldığımızda bedenimi, ruhumu verdiğim sendika bana destek vermedi” dedi. 14 ay önce sendikalı bir işçi olduğunu söyleyen Arçelik işçisi Yalçın Yıldırım da “şimdi hem sendikasız hem de işsizim” diyerek, mahkeme kararına rağmen yaşadıkları mağduriyetin Meclise taşınmasını istedi. İşten atıldıktan sonra iş bulamadığı için Moskova’ya giden ve burada hayatını kaybeden Arçelik işçisi Caner Ceylan da unutulmadı.

KURULTAYDA ALINAN KARARLAR

·    Kadın işçilerin sorunlarının ve çözüm yollarını tartışılacağı ayrı bir ‘Kadın Konferansı’ örgütlenecek. Ayrıca sendikaların yönetimlerine kadın katılımının arttırılması hedefiyle hareket edilecek.
·    Başta Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere Eskişehir’deki tüm işçileri kapsayacak bir ‘Sendikalaşma Kampanyası’ yürütülecek.
·    İşçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ın tek ve birleşik şekilde kutlanması için gerekli ön hazırlıklar yapılacak.
·    Esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın adı olan taşeron çalışmaya ve kıdem tazminatının gasp edilmek istenmesine karşı Nisan ayında güçlü bir eylem gerçekleştirilecek.
·    Eskişehir Sendikalar Platformunu büyütmek için etkin bir faaliyet yürütülecek.
·    Hak mücadelelerinde işten atılan işçilere etkin destek verilecek.
 

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta dönüşümün yükü asistanın sırtında

SONRAKİ HABER

Türk Traktör işçisi tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...