24 Şubat 2014 14:21

Soçi 2014'ün iz bırakanları

Daniels Süha Özkaya, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları'na damga vuran sporcuları yazdı...

Soçi 2014\'ün iz bırakanları
Paylaş

Daniels Süha ÖZKAYA
İstanbul


Soçi’de olimpiyatların son gününün ilk yarışı kayaklı koşuda yapılan 50 km serbest erkekler finaliydi. Podyumda Rusya’nın üstünlüğü dikkat çekiciydi ve 3 madalya da Rusların oldu. Altın madalya 1:46:55.2’lik derecesiyle Alexander Legkov’un olurken, gümüş madalya 1:46:55.9’luk performansıyla Maxim Vylegzhanin’in oldu. Bronz madalya ise 1:46.0’lık bir performans sergileyen İlia Chernousov’un oldu.

Bobsledde dörtlü erkekler finalinin son iki ayağı gerçekleştirildi. Altın madalya 3:40.60’lık derecesiyle Rusya 1 ekibinin oldu. Gümüş madal 3:40.69’luk performansıyla Letonya 1 ekibinin olurken bronz madalya 3:40.99’luk derecesiyle son olimpiyat şampiyonu olan ABD 1 ekibinin oldu.

Olimpiyatların son mücadelesi buz hokeyinde yapıldı ve erkekler finalinde İsveç’i 3-0 yenen Kanada olimpiyat şampiyonluğu unvanını korumayı başardı. Bu şampiyonluk Kanada’nın olimpiyatlardaki 9. şampiyonluğu olarak kayıtlara geçti.

GENEL DEĞERLENDİRME

Soçi olimpiyatları daha başlamadan önce Çerkes Soykırımı, LGBTİ hakları, demokrasi, basın özgürlüğü gibi alanlardaki problemlerle gündeme gelmiş ve bu sorunlar parayla çözülmeye çalışılmıştı. Bu durum da bu olimpiyatların 50 milyar dolar yatırılarak yapılmasına (En pahalı olimpiyat olmasına) neden olmuştu. IOC’nin de bu duruma kayıtsız kalması ve akan para musluklarından nasibini alması bu sorunların kısmen de olsa üstünün örtülmesine neden oluyordu. Güvenlik endişeleri, aşırı güvenlik önlemleri, medyanın maruz kaldığı aksaklıklar ve LGBTİ eylemleri olimpiyatların ilk günlerinde yaşanan ve tartışılan durumlar oldu. Günler ilerledikçe yaşanan sorunlar spora doğru kaydı, parkurların durumu, pist koşulları, hava koşullarının yarışlara etkisi gibi sorunlar olimpiyatlara gölge düşürdü.

Her sorunu parayla çözen olimpiyat yetkilileri doğayı parayla satın alamayacaklarını biraz geç de olsa öğrendiler fakat bu durum yarışların ertelenmesine ya da olimpiyatlardaki spor kalitesinin düşmesine neden oldu. Hava koşullarının kaliteyi pek etkilemediği günlerde ise hakem kararları en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Sürat pateni, kısa kulvar sürat pateni ve artistik patinaj gibi dallarda hakemlerin verdiği kararlar çokça tepki çekti. Bu kararlardan en fazla mağdur olan ülke ise Güney Kore oldu, özellikle artistik patinajda kadınlar finalinde hakemlerin verdiği puanlar bu mağduriyetin temelini oluşturdu. Son olimpiyat şampiyonu sporcuları Kim Yu-Na’nın beklenenden düşük puan alması ve altın madalyanın tartışmalı bir şekilde ev sahibi ülkeden Adelina Sotnikova’ya verilmesi günlerce konuşuldu. Bütün bu yaşananların sonunda Güney Koreli sporcu Kim Yu-Na aktif spor kariyerini bitirdiğini duyurdu. Yaşanan tüm bu olumsuzların içinde olimpizm ruhunu yaşatan sporcular da oldu. Bu isimlere değinmek gerekirse, başarılarını şöyle özetleyebiliriz:

TARİHE NOT DÜŞENLER
* Ole Einar Bjoerndalen: Soçi’de kazandığı iki altın madalyayla beraber toplamda 13 olimpiyat madalyası kazanarak kış olimpiyatları tarihinin en başarılı sporcusu oldu.
* İreen Wüst: Soçi’ye gelen LGBTİ sporculardan biri olan İreen Wüst, Soçi’de toplam 5 madalya kazanarak hem Soçi’nin en başarılı isimlerinden biri oldu hem de LGBTİ bireylerin varlığını tüm dünyaya bir kez daha kanıtladı.
* Viktor Ahn: Yaşadığı sakatlıklara Güney Kore Paten Federasyonu’nun vefasızlığına rağmen olimpiyatlarda yarışmayı Rus vatandaşlığına geçerek başaran Viktor Ahn, kariyerinin bittiğini savunanlara en iyi cevabı Soçi’de 3’ü altın olmak üzere toplam 4 madalya kazanarak verdi.
* Almanya Kızak Takımı: Yapılan tüm yarışlarda altın madalya kazanmayı başardı. Hem bireysel hem de takım yarışlarında tüm altın madalyalar Almanya’nın oldu.
* Kamil Stoch: Kayakla atlamada hem normal tepede hem de geniş tepede altın madalya kazanmayı başaran ender sporculardan biri oldu.
* Noriaki Kasai: Kayakla atlamada olimpiyat madalyası kazanan en yaşlı sporcu olarak tarihe geçti.
* Hollanda Sürat Pateni Takımı: Tüm madalyaları sürat pateninde kazanan Hollanda, hem kadınlarda hem erkeklerde diğer rakiplerine ezici bir üstünlük sağladı.
* Kanada Buz Hokeyi Takımları: Hem kadınlarda hem de erkeklerde yine buz hokeyinin en iyisi olduklarını kanıtladılar.
* Marit Björgen: Kadınlar kayaklı koşuda 3 altın madalya kazanmayı başararak bu olimpiyatlara damga vurdu.
* Dario Cologna: Yaşadığı sakatlıklara rağmen erkekler kayaklı koşuda 2 altın madalya kazanarak azmini gösterdi.
* Alexander Zubkov: Bobsledin kahramanıydı, hem ikili hem de dörtlü erkekler yarışında ekiplerini şampiyonluğa ulaştırdı.
* Darya Domracheva: Kadınlar biatlonda 3 altın madalya kazanarak ülkesinin olimpiyat tarihini yeniden yazdı.
* Ukrayna Kadın Biatlon Takımı: Ukrayna’ya olimpiyat tarihindeki ikinci altın madalyayı çok anlamlı bir zamanda getirdiler. Ülkelerinin biatlon tarihini yeniden yazdılar.
* Martin Fourcade: Erkekler biatlonun en üstün isimlerinden birisi olduğunu bir kez daha kanıtladı ve ikisi altın olmak üzere Soçi’de toplam 3 madalya kazanmayı başardı.
* Tina Maze: Alp disiplininde iki altın madalya kazanarak ardından gelecek olan pek çok sporcuya ilham kaynağı olmayı başardı.


MADALYA TABLOSU

OLİMPİYATLARIN sonunda oluşan madalya tablosunda ise Rusya’nın üstünlüğü vardı. Hem altın madalya hem de toplam madalya sayısı anlamında Rusya diğer ülkelerin önünde yer aldı.
Rusya 13 altın madalyayla olimpiyatların en başarılı ülkesi olurken toplam madalya sayısında da 33 madalyayla bu başarısını sürdürdü ve olimpiyatların en çok madalya kazanan ülkesi oldu. Madalya sıralamasında Norveç 11 altınla ikinci sırada yer alırken, Kanada ise kazandığı 10 altınla olimpiyatları üçüncü tamamlamayı başardı.


SOÇİ’DE TÜRKİYE’NİN DURUMU

OLİMPİYATTA Türkiye’ye değinmek gerekirse bir kez daha ülke olarak bir spor politikasına sahip olunmadığı gerçeği gün yüzüne çıktı. Daha önceki organizasyonlarda çizilen toz pembe tablolara rağmen ülke sporunun gerçek durumu Soçi’de anlaşıldı. Nüfus-katılımcı oranlaması yapıldığında en başarısız ülkelerden biri Türkiye oldu. Ayrıca bu durumun elverişli iklim koşullarına rağmen yaşanması da üzücü olan bir başka nokta. Bu başarısızlığın temelinin eğitim ve spor politikasının harmanlanamaması ve ana akım sporların gençleri esir alması gibi iki temel nedene bağlanabilir. Skandalların olimpiyatı geride kalırken yaşanan bu kötü ve çirkin tabloların olimpizm ruhuna yenilmemesini dilemek sıradaki olimpiyatlara kadar yapabileceğimiz en güzel şey olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

Elazığlı depremzedelerden konut fiyatı tepkisi

SONRAKİ HABER

Askerden AİHM\'e \'savaş suçu\' itirazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...