20 Şubat 2014 06:00

İnternete sansür yasası ne getiriyor?

Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan TİB emriyle İnternet yayınları durdurulabilecek yasaya Gül onay verdi. Bazı maddelerinde sıkıntı olduğunu söyleyen Gül o maddeler için de yeni düzenleme yapılacağını bildirdi. Peki Gül’ün Macaristan dönüşü ayağının tozuyla onayladığı yasa ne getiriyor kısa kısa yeniden hatırlayalım.

İnternete sansür yasası ne getiriyor?
Paylaş

Özel hayatın gizliliğinin ihlali gerekçesiyle şikayet bile olmaksızın doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanının (TİB) emriyle İnternet yayınları durdurulabilecek yasaya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onay verdi. Bazı maddelerinde sıkıntı olduğunu söyleyen Gül o maddeler için de yeni düzenleme yapılacağını bildirdi. Peki Gül’ün Macaristan dönüşü ayağının tozuyla onayladığı yasa ne getiriyor kısa kısa yeniden hatırlayalım.

HAKİME GİTMEDEN YASAK

Yeni yasa ile İnternet ortamında özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, mahkeme yerine doğrudan TİB’e başvurabilecek.  TİB, yayının engellenmesine karar verirse uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirecek. Erişim sağlayıcı durdurma kararını en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğini ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanacak. Bu talep 24 saat içinde sulh ceza hakimine götürülecek.
Özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan TİB Başkanının emri üzerine erişim engellenecek. Bu acil uygulamada hakim kararı aranmayacak.

BÜTÜN SİTEYE ENGEL

Hakim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verebileceği gibi, zorunlu hallerde İnternet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimi engelleyebilecek. DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletilecek. URL bazlı engelleme daha çok Çin, İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olarak biliniyor.

TÜM BİLGİLER TİB’E

İçerik sağlayıcı, TİB’in talep edeceği tüm bilgileri TİB’e verecek ve TİB’in talep ettiği tüm tedbirleri almakla yükümlü olacak. Acil kararlar dışında İnternet sitelerine engelleme öncesi uyar-kaldır mekanizması işletilecek. Erişimin engellenmesine dair kararları birlik uygulayacak. Zorunlu haller dışında TİB ve mahkeme kararları birlik üzerinden uygulanacak. Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet yürütenlere İnternet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve sayfadaki e-mail adresleri kullanılarak tebligat yapılacak. E-posta aracılığıyla içeriklerin kaldırılması talep edilebilecek.

İKİ YIL ARŞİV ŞARTI

Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olacak. Erişim sağlayıcı, erişimin engellenmesi kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri almakla da yükümlü olacak.


TAKTİKSEL- SİYASİ HESAP

CumhurbaşkanıI Abdullah Gül’ün İnternet Yasası’nı onaylaması yurt dışında da tartışılıyor.
Gül’ün kararı beklenmekle birlikte “bir eleştiri fırtınası” tetiklediğine dikkat çeken Wall Street Journal, Gül’ün “Taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceği” görüşlerini yansıttı.
Gazete, “Türkler, Cumhurbaşkanının Twitter’dan ayrılma kampanyasını lanse ederek birbirine ‘sansürcüyü sansürle’ çağrısında bulundular” dedikten sonra gazete haberine şöyle devam etti:  “Analistler, görev süresi bu yıl sona erdirdiğinde görevini sürdürmek veya belki Sayın Erdoğan ile görev değiştirme arzusunu pek saklamayan Sayın Gül’ün yasayı değiştirip iktidar partisinin desteğini korumak amacıyla taktik siyasi bir hesap yaptığını, bunun da muhtemelen kendi siyasi geleceğini belirleyeceğini söylüyorlar.”
Gazete, Gül’ün kararına muhalefetten gelen eleştirilerine dikkat çekerken de CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu’nun değişiklikleri “kozmetik” olarak nitelediğine işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Gül’ün “Bu stratejisinin muhtemelen” HSYK yasasında “tekrarlayacağını” düşünen gazete, bir analistin “Yasanın içeriğiyle mutabık olsanız olmazsanız bu Cumhurbaşkanının oldukça akıllı bir siyasi hareketidir” değerlendirmesini aktarıyor.
WSJ, yaygın bir halk desteğini korumaya yönelik “dikkatle ayarlanmış siyasi açıklamaların” Gül’ün siyasi kariyerinin bir özelliğinin olduğunu düşünüyor. Buna karşın, cumhurbaşkanı seçildikten sonra bazı konularda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan farklı görüşlerini dile getirmeye özen gösterdiğini kaydeden gazete bunun bir örneği olarak Gül’ün Türk toplumundaki kutuplaşmaya ve özgür ifadedeki erozyona karşı uyarılarını anımsatıyor. 


DAHA ÖNCE SÜREÇ NASILDI?

Yasadan önce özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği durumlarda, Sulh  Ceza  Mahkemesinden çıkacak karar için  en az  5 gün  bekleniyordu. Karar  olumlu  olsa bile; mağdurun, mahkeme kararıyla Türkiye’deki  yaklaşık  200  servis sağlayıcısının  her birine  tek tek başvurarak  kararı tebliğ etmesi gerekiyordu

UNFOLLOW ABDULLAH GÜL

Gül’ün Twitter hesabını takip edenlerin sayısı hızla azaldı. Zira Gül’ün yasayı onaylamasının ardından Cumhurbaşkanına tepki gösteren on binlerce kullanıcısı Abdullah Gül’e tepki gösterdi.  Twitter’da 4 milyon 390 bin takipçisi bulunan Gül’ün, yasayı onayladığını açıkladığı saat 20.30’dan dün öğle saatlerine kadar yüz bine yakın kişi Cumhurbaşkanını takibi bıraktı.

GÜL’ÜN SIKINTILARI İÇİN DÜZENLEME

Gül’ün sıkıntılı bulduğu maddelere de bir düzenleme geldi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmek üzere toplandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından, AKP grubunun gece geç saatlerde Meclis Başkanlığına sunduğu teklifin içerisinde İnternet düzenlemesi ile ilgili bir madde de yar alıyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün çekinceleri doğrultusunda “TİB Başkanı görüntülere engelleme yapar yapmaz, 24 saat içinde mahkemeye başvuracak. TİB Başkanı mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek” düzenlemesi için bir araya geldi.

DEĞİŞİKLİKLER SADECE MAKYAJ

Yasayı gazetemize değerlendiren Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökhan Ahi,  yasanın hak ve özgürlükler açısından sıkıntılı olduğunu söyledi. Gökhan Ahi, işlem trafiğinin izlenmeyecek denilse de bu durumun çok mümkün olmadığını söyledi. Ahi, “Teknolojilerde URL temelli bir engelleme bu mümkün değil. Çünkü şifre kullanılacak. İnternet ulaştığımız şirketlerden herhangi bir adrese ulaşılırken onların filtre veri tabanından geçilecek. Engellenmiş bir siteyse ulaşamayacağız. Her başvurumuzun filtre veri tabanının içine bakılacak” dedi. 
Özel hayat vurgusuna da dikkat çeken Ahi “sıradan vatandaşla bakanın yetkilinin özel hayatı aynı anlaşılmaz Sokaktaki vatandaşın özel hayatı vardır. Ama yetkilinin dış dünyadaki tüm hareketleri özel hayatın kapsamının dışındadır”ifadelerini kullandı. Bu yasa ile beraber örneğin rüşvet alırken yakalanan bir görüntünün özel hayat olmadığını ama bu yasa ile beraber artık özel hayat kapsamına girebileceğini de belirtti. Özel yaşamın gizliliğinin kişinin sosyal statüsüne göre değişeceğini söyleyen Ahi, bunun değerlendirmesini TİB’in yapamayacağını bu değerlendirmeyi mahkemenin bildirebileceğini anlattı ve “Ancak Mahkemenin yetkisi TİB başkanına verildi” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanının  rahatsız olduğu ve 2 madde değişikliğini sadece bir makyaj olarak değerlendiren Ahi, “İşin özü aynıdır iki maddelik teklif hiçbir endişeyi karşılamayacak” dedi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna bölünecek mi?

SONRAKİ HABER

AKP’ye Gül, demokrasiye diken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...