20 Şubat 2014 06:00

Karsu’nun yüreği şimdi ülkesinde atıyor

Karsu Dönmez, Hollanda’da yaşayan Hataylı göçmen bir ailenin kızı. Henüz 7 yaşındayken, anne ve babasının araba almak için biriktirdiği parayla kendisine piyano almasıyla müzik serüveni başlayan Karsu şimdi Hollanda’nın önemli caz sanatçıları arasında.

Karsu’nun yüreği şimdi ülkesinde atıyor
Paylaş

Erkan ARAZ
İstanbul


Karsu Dönmez, Hollanda’da yaşayan Hataylı göçmen bir ailenin kızı. Henüz 7 yaşındayken, anne ve babasının araba almak için biriktirdiği parayla kendisine piyano almasıyla müzik serüveni başlayan Karsu şimdi Hollanda’nın önemli caz sanatçıları arasında.
Geçtiğimiz yıl ilk stüdyo albümü “Confession”ı (İtiraf ) Hollanda’da çıkaran Karsu, dünyanın önemli caz festivallerinden biri olarak kabul edilen North Sea Jazz Festivali’nde iki kez ve dünyanın en önemli sahnelerinden biri olan New York Carneige Hall’de üç kez sahneye çıkma başarısı gösterdi.
Şarkılarını günlük yaşamdan esinlenerek yazan Karsu, albüme de ismini veren “Confession” şarkısında sakladığı hislerini anlatırken, “I might be” parçasında da “Ben büyünce ne olabilirim?​”in cevabını arıyor.
Avrupa’nın Norah Jones’u olarak anılan Karsu’nun hayat hikayesi de oldukça ilgi çekici. Babasının Amsterdam’da bulunan restoranında garsonluk yapan Karsu, evde bestelediği parçaları burada müşterilere sunar. Zamanla bazı müşterilerin sadece yemek yemek için değil kendisini dinlemeye de gelmeye başlamasının kendisini cesaretlendirdiğini söyleyen Karsu, o yıllarda müzikten pek bir beklenti içinde olmadığını belirtiyor.
Karsu, ilk kez yayımlanan albümü kapsamında vereceği üç konser için Türkiye’de. Albümünde kendi bestelerinin yanı sıra iki Türkçe parça da bulunuyor. Bunlardan biri ‘Gesi Bağları’, diğeri Sezen Aksu’nun ‘Her Şeyi Yak’ isimli parçası. Sezen Aksu’nun parçayı çok beğendiğini ifade etmesi Karsu’yu çok sevindirmiş.


FUAT SAKA AMCADAN MÜZİK DERSLERİ

Geleneksel Türk müziğinin oldukça zengin ve bir çok türü olduğunu dile getiren Karsu, bu anlamda severek dinlediği Fuat Saka’dan dersler aldığını aktarıyor: “Fuat Saka amcadan ders almak için Datça’ya gittim. Orada yaşıyor kendisi. Baya baya yeni şeyler öğrendim kendisinden. Ve Türk Müziği hakkında, Fuat amcayla aynı tür düşüncelerimiz var. Türk müziği, uzun yıllardır aynı tarzda yapılıyor, tam tamına aynı. Ben Türk müziği yaptığım anda aynısını yapmak istemiyorum. Aynı aranje, aynı formda olmasını istemiyorum. Ama özünü değiştirmeden de yapmaya dikkat ediyorum.’’

BU DÜNYA SADECE BİZİM DEĞİL

Burdur Gölü’deki su seviyesindeki azalmaya dikkat çekmek için Gesi Bağları isimli türküye burada klip çeken Karsu, insanların ilgisinin bu duruma yönelmesini sağlamayı amaçlıyor. Ailesinin kendisine küçük yaşlardan beri doğa sevgisini aşıladığını aktaran Karsu, “bu dünya sadece bizim değil, çocukların ve hayvanların da. Bizden sonraki kuşaklara güzel bir dünya bırakmalıyız” diyor.
İki kez ‘Doğa İçin Çal’ projesine katılan Karsu, bu gibi projelerin içinde her zaman yer alacağını duyuruyor.

ÖNCEKİ HABER

\'Her yerde Greif işçilerini anlatacağım\'

SONRAKİ HABER

Bir sendikacıya, Seyit Aslan’a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...