19 Şubat 2014 09:41

'Ateşkes' ilan edilen Ukrayna'da ölü sayısı 28 olarak açıklandı

Ukrayna'da 2 gün süren şiddetli çatışmalarda 28 kişinin öldüğü, 445 kişinin yaralandığı açıklandı. Öte yandan 'ateşkes' ilanı sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalif liderler arasındaki görüşmelerin bu sabah itibariyle devam edeceği açıklandı.

\'Ateşkes\' ilan edilen Ukrayna\'da ölü sayısı 28 olarak açıklandı
Paylaş

SON GELİŞMELER:

20 ŞUBAT 2014: 06:32 Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Kiev'de 2 gün süren çatışmalarda 28 kişinin yaşamını yitirdiğini, 445 kişinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalif liderler arasındaki görüşmelerin bu sabah itibariyle devam edeceği açıklandı. Dün aşırı sağcı Svoboda'nın lideri Oleg Tyagnibok, merkez sağ Batkivshchyna partisi lideri Arseniy Yatsenyuk ve AB yanlısı, liberal Reform için Demokratik İttifak Partisi lideri Vitaly Klitçko ile yapılan görüşmede öncelikle "ateşkes" konusunda karara varıldı. İkinci olarak ise şiddet olaylarını sona erdirecek görüşmelerin başlatılması ve toplumsal barış için istikrar konusunda adım atılması konusunda uzlaşıldı. Yanukoviç, muhalefetin "istifa etmesi", görüşmelere AB ile ABD temsilcilerinin katılması  yönündeki talepleri ise reddetti.

Yücel Özdemir yazdı: Ukrayna bölünecek mi?

00:03: Harriet Salem'in Guardian'a aktardığı bilgiye göre Bağımsızlık Meydanı'ndaki barikatlarda birkaç yüz kişi var. Grup ara ara polise havai fişek atıyor, polis de taxyikli suyla karşılık veriyor.


19 ŞUBAT 2014

23:59 Ukrayna eski Başbakanı Yulia Timoşenko, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yaşanan tüm ölümlerin sorumlusu olduğunu söyledi. Timoşenko, "Sessizce teslim olursak onların anısına ihanet etmiş oluruz" dedi.

23:27 Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, muhalif liderlerle "ateşkes" konusunda uzlaştıklarını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre aşırı sağcı Svoboda'nın lideri Oleg Tyagnibok, merkez sağ Batkivshchyna partisi lideri Arseniy Yatsenyuk ve AB yanlısı, liberal Reform için Demokratik İttifak Partisi lideri Vitaly Klitçko ile yapılan görüşmede öncelikle "ateşkes" konusunda karara varıldı. İkinci olarak ise şiddet olaylarını sona erdirecek görüşmelerin başlatılması ve toplumsal barış için istikrar konusunda adım atılması konusunda uzlaşıldı.

Yanukoviç'in muhalefetin "istifa etmesi", görüşmelere AB ile ABD temsilcilerinin katılması  yönündeki talepleri ise reddettiği açıklandı.

23:17 Ukrayna'nın merkezindeki Poltava'da göstericiler belediye binasını işgal etmeye çalıştı.

23:07 RT.com, göstericilerin polis araçlarına ateş ettiğini duyurdu.

22:45 Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderlerinin toplantısı sona erdi. Yanukoviç, aşırı sağcı Svoboda'nın lideri Oleg Tyagnibok, merkez sağ Batkivshchyna partisi lideri Arseniy Yatsenyuk ve AB yanlısı, liberal Reform için Demokratik İttifak Partisi lideri Vitaly Klitçko ile görüştü. Klitçko, Yanukoviç'in göstericilere yönelik bir saldırı olmayacağı konusunda söz verdiğini söyledi.

21:46 BBC, Ukrayna ordusunun askeri üslerindeki güvenliği güçlendirdiğini duyurdu. Ukrayna ordusuna bir "güç kullanmayın" çağrısı da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den geldi.

21:36 NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı, aynı zamanda ABD Hava Kuvvetleri Generali Philip Breedlove, Ukrayna'da yeni Genelkurmay başkanı Amiral Yury Ilyin'e seslenerek "Ukrayna halkına karşı güç kullanmayın" dedi. Breedlove, "Bu soruna barışçıl bir çözüm bulabilmemiz için diyaloga açık olun" ifadesini kullandı.

21:35: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, olaylarda 10 polisin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yaşamını yitirenlerin isimleri duyuruldu.

21:19 Washington'da konuşan Barack Obama, Ukrayna'da yaşanan şiddet olaylarını kınayarak soruna barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Obama, şiddet devam ederse ve Ukrayna ordusu devreye girerse, Ukrayna hükümetinin bunun "sonuçlarına" katlanmak zorunda olacağını belirtti.

21:05 Sağlık Bakanlığı, olaylarda yaralanan 426 kişinin hastanede tedavi gördüğünü belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklama an itibariyle 277 kişinin ateşli silah ve yanık yaralarıyla hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

20:15 Reuters, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Merkel ile Putin'in Ukrayna'da şiddet olaylarının artmasının engellenmesi yönünde mümkün olan her şeyin yapılması konusunda aynı fikirde olduğu aktarıldı.

20:04 Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Vladimir Zamana'nın görevine son verdi. Zamana'nın yerine Amiral Yury Ilyin getirildi.

19:45 Rusya'dan Ukrayna'ya yapılacak 2 milyar dolarlık ekonomik yardımın teknik sebepler nedeniyle Cuma gününe ertelendiği duyuruldu.Rusya, Aralık ayında Ukrayna'dan 15 milyar dolarlık eurobond tahvili alacağını açıklamıştı. 2 milyar dolarlık tahvil alımı "Ukrayna'ya destek amaçlı" yapılacağı açıklanan tahvil alımının 2. partisini oluşturuyordu.

19:27 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB yetkililerine çağrı yaparak "muhalefet içerisinde iletişim halinde olduğunuz grupları şiddet eylemlerinden vazgeçirin" dedi. Lavrov, muhalefete radikal gruplarla aralarına mesafe koyma çağrısı yaptı.

19:03 Güvenlik güçlerinin operasyonunu beklenirken protestocular Bağımsızlık Meydanının çevresinde ateşler yakıyor. Yakılan lastiklerden güçlü dumanların çıktğı görülüyor. RT.com henüz herhangi bir polis hareketliliğine rastlanmadığını belirtirken, protestocular şarkılar söyleyerek alandaki bekleyişini sürdürüyor.

18:34 Aşırı sağcı "Right Sector" grubunun Devlet Televizyonu, Devlet Radyosu ve Postane binasını işgal ettiği öğrenildi. UNN Ajansı, grubun bu binaları "karargah" olarak kullandığını aktardı.

18:06 Paris'te konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve AB'nin Ukrayna'da bir uzlaşının koşullarını yaratabilmek için ülkeye yaptırım uygulayıp uygulamama konusunu tartıştıklarını açıkladı.  Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya ve Polonyalı mevkidaşlarıyla yarın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le görüşeceklerini açıkladı.


Ukrayna’nın başkenti Kiev, polisin protestocuların üç aydır devam eden kamplarına müdahale etmesiyle savaş alanına döndü. Bütün gece devam eden çatışmalarda en az 28 kişi öldü. Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç yaşananların sorumlusunun muhalefet olduğunu söyledi. Rusya, Yanukoviç hükümetini, ABD ve AB ise muhalefeti destekleyen açıklamalar yaptı.

KANLI SALDIRI

Ukrayna polisi, meydanı boşaltmaları için protestoculara salı günü TSİ 18.00’e kadar süre vermişti. Sürenin dolmasıyla, çok sayıda polis meydandaki kampa saldırdı.

Protestocular polise havai fişekle karşılık verdi, meydanda yer yer yangın çıktı.  Dün, polisin verdiği sürenin ardından binlerce kişinin parlamentoya doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polis müdahale etti. Ölenlerin sayısı 28'e yükseldi. Ölenlerden dokuzunun polis olduğu söylendi. Polisin Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’na yaptığı müdahale sırasında 20’den fazla gazeteci de yaralandı.  Ülkede son birkaç haftada yaşanan en şiddetli çatışmalar öncekilerden farklı olarak Kiev’in çeşitli bölgelerine yayılmış durumda.

Olaylar hükümet karşıtı eğilimlerin en güçlü olduğu Batı Ukrayna’ya da sıçradı. Lvov, İvano Frankovsk ve Ternopol kentlerinde, göstericilerin geçtiğimiz günlerde iktidarla vardıkları uzlaşma çerçevesinde tahliye ettikleri valilik binaları yeniden protestocular tarafından işgal edildi.

Çatışmalar nedeniyle, Kiev’e araç girişine sınırlama getirildi. Kent merkezindeki metro istasyonları kapatıldı. Ukrayna muhalefeti, siyasi krizin uzlaşmayla sonuçlanması için, 2004 anayasal değişikliklerine dönülmesini şart koşuyor. İktidardaki Bölgeler Partisi ise, bu şartlarda 2004 yılı anayasal değişikliklerine dönülmesinin, ülkeyi kaosa sürükleyeceğini söylüyor.

'KONTRA-TERÖR OPERASYONU'

Ukrayna Güvenlik Servisi, "Radikallerin 1500 ateşli silah ve 100 bin mermi ele geçirdiğini" açıklayarak, kontra-terör operasyonuna başlayacaklarını duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Kiev'deki olaylarda toplam 800 kişinin yaralandığı, bunların 392'sinin güvenlik görevlisi olduğunu belirtti. Açıklamada 83 güvenlik görevlisinin de ciddi kurşun yaralarıyla hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Kiev'de gerginlik bugün de devam ederken Bağımsızlık Meydanı'ndaki bir sendika binasının yandığı görüldü.

Aşırı sağcı "Right Sector" grubunun Devlet Televizyonu, Devlet Radyosu ve Postane binasını işgal ettiği öğrenildi. UNN Ajansı, grubun bu binaları "karargah" olarak kullandığını aktardı.

Öte yandan güvenlik güçlerinin operasyonunun beklendiği Bağımsızlık Meydanı'nda protestocular meydanın çevresinde ateşler yakıyor. Yakılan lastiklerin güçlü dumanların çıktğı görülüyor. RT.com henüz herhangi bir polis hareketliliğine rastlanmadığını belirtirken, protestocular şarkılar söyleyerek alandaki bekleyişini sürdürüyor.

RUSYA: DARBE GİRİŞİMİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada Ukrayna'da yaşananlar "darbe girişimi" olarak nitelendi. Şiddetli çatışmalardan AB ve radikal unsurlar sorumlu tutulurken "Rusya tarafı sokaklardaki liderlerden ülkelerindeki şiddet olaylarını sona erdirmelerini, diyalog sürecine devam etmelerini talep etmektedir" denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada da "darbe girişimi" vurgusu öne çıktı.

Öte yandan Rusya'dan Ukrayna'ya yapılacak 2 milyar dolarlık ekonomik yardımın teknik sebepler nedeniyle Cuma gününe ertelendiği duyuruldu.

Rusya, Aralık ayında Ukrayna'dan 15 milyar dolarlık eurobond tahvili alacağını açıklamıştı. 2 milyar dolarlık tahvil alımı "Ukrayna'ya destek amaçlı" yapılacağı açıklanan tahvil alımının 2. partisini oluşturuyordu.

BİDEN: GÜÇLERİNİ GERİ ÇEKMELİ

Kiev’de yaşanan olaylara ABD ve AB'den ise tepki var. ABD şiddete son vermesi için Yanukoviç’e çağrı yaptı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i arayarak, Kiev’de meydana gelen şiddet olaylarına dair derin endişesini dile getirdi. Biden, Yanukoviç’i, hükümet birliklerini geri çekmeye ve azami itidal uygulamaya çağırdı.

BEYAZ SARAY: DEHŞETE DÜŞTÜK

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise, "Kiev’de meydana gelen şiddet olaylarından ve meydanın kenarına silahlı çevik kuvvet birliklerinin yığıldığına dair haberlerden dehşete düştüğümüzü söyleyebilirim" dedi. Sokaklarda meydana gelen şiddeti ve her iki tarafça aşırı güç kullanımını kınamaya devam ettiklerini belirten Carney, güç kullanımının krizi çözmeyeceğini vurguladı.  Carney, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e, durumu derhal yatıştırma ve meydandaki sürtüşmeyi sonlandırma çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Paris'te konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve AB'nin Ukrayna'da bir uzlaşının koşullarını yaratabilmek için ülkeye yaptırım uygulayıp uygulamama konusunu tartıştıklarını açıkladı.

OBAMA'DAN TEHDİT

Washington'da konuşan Barack Obama, Ukrayna'da yaşanan şiddet olaylarını kınayarak soruna barışçıl bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Obama, şiddet devam ederse ve Ukrayna ordusu devreye girerse, Ukrayna hükümetinin bunun "sonuçlarına" katlanmak zorunda olacağını belirtti.

ALMANYA’DAN ‘YAPTIRIM’ UYARISI

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna’da protestocuları hedef alan şiddetin devam etmesi durumunda, bundan sorumlu olan yetkilileri hedef alacak Avrupa Birliği yaptırımlarının söz konusu olabileceği uyarısında bulundu. Steinmeier, Ukrayna’da şiddet olaylarının tırmanması üzerine yazılı bir açıklama yaparak, Kiev yönetimine ve muhaliflere itidal çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de gelişmelerden endişe duyduğunu söyledi. Tarafları şiddetten uzak durmaya çağırdı.

İNGİLTERE: ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ

İngiltere Başbakanı David Cameron konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da gördüğüm manzaradan dolayı çok endişeliyim. Tarafların kullandığı şiddet kabul edilemezdir ve Devlet Başkanı Yanukoviç, hükümet güçlerini geri çekerek ortamı yatıştırma sorumluluğunu taşımaktadır. Sorunlar, şiddet yoluyla çözülemez. Ukrayna'nın geleceği için kritik bir noktadayız" dedi.

BARROSO'DAN TEPKİ

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun bugün Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i aradığı ve protestoculara yönelik kullanılan orantısız güç sebebiyle tepkisini dile getirdiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLARI KİEV'E GİDİYOR

Paris'te konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Almanya ve Polonyalı mevkidaşlarıyla yarın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'le görüşeceklerini açıkladı.

EYLEMLER KASIM 2013'TEN BERİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna’da protestolar Kasım 2013'te başlamıştı. Hükümetin AB ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine sokaklara çıkan AB yanlıları ve milliyetçi grupların eylemleri 3 aya yakın süredir devam ediyor. Bu süre içerisinde Başbakan Nikolay Azarov istifa etmişti. Muhalifler ise Yanukovic'in de istifa etmesini talep ediyor ve seçime gidilmesini istiyor.

BAĞIMSIZLIK MEYDANI BÖYLEYDİ, BÖYLE OLDU

Gazeteci Amie Ferris-Rotman Twitter hesabından, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanının eylemler öncesi halini ve şimdiki halini gösteren bir fotoğraf paylaştı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tayland\'da çatışma: 4 ölü

SONRAKİ HABER

76 bin kişi Gül\'ü takipten vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...