15 Şubat 2014 14:02

İspanyol polisi göçmenlere plastik mermi atmış

İspanya'nın Kuzey Afrika'da Fas'a sınır olan Ceuta kentindeki Tarajal Bölgesi'nde 6 Şubat'ta 14 göçmenin ölümüne yol açan göç akımı ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı.

İspanyol polisi göçmenlere plastik mermi atmış
Paylaş

İspanya'nın Kuzey Afrika'da Fas'a sınır olan Ceuta kentindeki Tarajal Bölgesi'nde 6 Şubat'ta 14 göçmenin ölümüne yol açan göç akımı ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı.

İspanya'da muhalefet partilerinin çok sert eleştirilerine maruz kalan ve istifası istenen İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz'ın, "Güvenlik güçleri göçmenlere karşı ateş açmadı ve şiddet uygulamadı" yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı görüldü. Sınırda bir amatör kameraman tarafından çekilen görüntülerde Avrupa'ya yüzerek ulaşmaya çalışan göçmenlerin üzerine İspanyol polisinin plastik mermi ile ateş açtığı ve İspanya toprağına ayak basmamaları için büyük çaba sarf ettiği belirlendi.

Polisin ayrıca saatlerce denizde yüzerek karaya güçlükle ulaşan göçmenleri dinlenmelerine bile izin vermeden tekrar Fas toprağına geri bıraktığı da açıklandı. Bu yeni görüntülerin ortaya çıkması üzerine Brüksel'den İspanya'ya ciddi bir uyarı geldi. Avrupa Birliği, İspanyol polisinin yaptığının uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğunu hatırlatarak sorumluların bulunarak adalete teslim edilmesi için bir komisyon kurulmasını istedi.

İddialar üzerine zor durumda kalan İçişleri Bakanı Diaz, sınır polisinin, göçü durdurmak için zaman zaman plastik mermi veya ses bombası gibi caydırıcı önlemlere başvurduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Diaz, söz konusu olayda 23 mültecinin İspanyol polisinin yardımıyla denizden kurtarıldığını söyledi ve ölenlerle hiçbir alakalarının olmadığını savundu.

Fas hükümetinin 'Sınırda yaklaşık 200 Suriyeli göçmen Avrupa'ya siyasi sığınma hakkı elde etmek için bekliyor' istihbaratı üzerine harekete geçen İspanyol hükümetinin sınırını geçici bir süreyle kapattığını duyurdu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce işçi, \'köleliğe son\' dedi

SONRAKİ HABER

Aydınlar, Öcalan\'a Özgürlük kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...