15 Şubat 2014 12:52

15 Şubat eylemlerinde çatışmalar yaşandı

Diyarbakır ve Mersin'de, 10 binlerce kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin protesto etmek için yürüyüdü. Birçok merkezde ise, gençlerle polis arasında çatışma çıktı.

15 Şubat eylemlerinde çatışmalar yaşandı
Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle başta Hakkari, Diyarbakır, Van, olmak üzere birçok ilde kepenkler açılmadı, protesto eylemleri yapıldı.

DİYARBAKIR'DA ÇATIŞMA TÜM KENTE YAYILDI
Diyarbakır'da on bini aşkın kişinin "Özgür önderlikle özgür yaşama" sloganı ile gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından polisin kitleye müdahalesiyle başlayan olaylar kent genelinde yayılarak devam ediyor. Bir çok sokakta geri çekilmek zorunda kalan polisin yer yer evlere gaz bombası atması yurttaşların tepkisine neden oldu.
Diyarbakır Batıkent Meydanı'nda kurulan "Halk kürsüsü"nde toplanan 10 bini aşkın kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin protesto etmek için Bağlar Dörtyol'a doğru yürüyüşe geçti. Öcalan'ın son çektirdiği fotoğrafların taşındığı yürüyüşten sonra Bağlar Dörtyol'da yapılan konuşmaların ardından kitleye müdahale edildi. Polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile gerçekleştirdiği müdahaleye kitlenin de taş, molotof ve havai fişeklerle saldırması üzerine ilçenin birçok noktasında çatışma yaşandı. Bağlar ilçesinin birçok mahallesine yayılan çatışmalar devam ederken, 5 Nisan Mahallesi'nde gençler ile polisler arasında süren çatışma esnasında TOMA ve zırhlı araçlarla mahalleye giren polislere ses bombası, havai fişek, molotofkokteyleri ve taşlarla karşılık verildi. Bu esnada patlamamış bir ses bombasını bulan polislerin, zırhlı araçlarla bombanın etrafını sararak, imha etmeye çalışması dikkat çekti.
Diğer yandan, Bağlar ilçesinin Göçmenler Caddesi'nde barikat kuran gençler ile polis arasında yaşanan çatışmada devam ediyor. Sık sık "Öcalansız dünyayı başınıza yıkarız", "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarını atan gençlerin barikatını aşamayan polis, uzaktan çok sayıda gaz bombalarını atması dikkat çekti. Göçmenler Caddesi'nde yolu trafiğe kapatan gençlere Bağlar Polis Karakolu'nda hazır bulundurulan TOMA'larla müdahale edilirken, grup da polise taşlarla karşılık verdi. Özellikle akreplerden dar ara sokaklara atılan gaz bombaları nedeniyle evlerinde bulunan yurttaşlar zor anlar yaşadı. Ara sokaklarda devam eden çatışmalarda gençlerin direnişi karşısında TOMA'lar tekrar polis karakoluna çekildi. Polisin çekilmesiyle caddeye çıkan gençler tekrar yolu trafiğe kapattı.
Dörtyol'da ise, ara sokaklarda çatışmalar devam ederken, polisin aldığı yoğun önlem sürüyor. Havaalanı kavşağı ile İskanevleri Durağı'na sıçrayan çatışmalar yer yer devam ediyor.
Bağlar'da başlayan çatışmalar Kayapınar ilçesine de yayıldı. Huzurevleri Mahallesi'nde yola çıkan gençler, lastikler yakarak yolu trafiğe kapattı. Sloganlar eşliğinde gençlerin eylemi devam ediyor.

MERSİN'DE ON BİNLER KATILDI
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu on binlerce yurttaş Akdeniz ilçesinde bir araya geldi. Etkinliğe, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, BDP Eş Genel Başkan yardımcısı ve Akdeniz Belediyesi Eş Başkan adayı Yüksel Mutlu, BDP'li belediye eş başkan adayları, kitle örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra on binlerce yurttaş katıldı.

BDP Akdeniz ilçe binası önünde bir araya gelen on binlerce yurttaş, burada Öcalan için bestelenen ezgiler eşliğinde uzun süre, "Bé Serok jîyan nabe", "Bijî Serok Apo" sloganlarını attı. Çalınan ezgiler arasında Öcalan'ın konuşmalarından kesitler sunulurken, alanda yankılanan Öcalan'ın sesi duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Konuşmalar zılgıt ve alkışlarla dinlenirken, kimi yurttaşların ise gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ayrıca, ilçe binasına siyah bez asılırken, yurttaşların da çoğunlukta siyah elbiseler giymesi dikkat çekti.

VAN’DA POLİS MÜDAHALESİ
Van’da, BDP İl Örgütünün çağrısı ile bir araya gelen binler, Cumhuriyet Caddesi üzerinde kurulan “Halk Kürsüsü”nden cadde boyunca Sebze Hali’ne kadar yürüdü. Burada BDP Van Milletvekili Özdal Üçer’in açıklama yapmasının ardından tekrar Cumhuriyet Caddesi’ne yürümek isteyen kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin müdahale etmesiyle kitlenin de taş, havai fişek ve ses bombaları ile karşılık vermesi üzerine uzun süre cadde üzerinde çatışmalar yaşandı. Şırnak ve Silopi ilçesi ile, Batman ve Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yürüyüş yapmak isteyen binlerce kişiye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Müdahaleye kitlenin de karşılık vermesiyle çatışmalar yaşandı. Gazetemiz baskıya girdiğinde eylemler sürüyordu. Adıyaman, Bingöl ve Urfa’da Öcalan için eylemler yapıldı.

YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ise Esentepe Mahallesi, İran-Hakkari yolu ve ilçe merkezinde barikat kurarak ateşler yakan gençler, 15 Şubat'ı protesto etti. "PKK halktır halk burada", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Bi can bi xwin em terane ey Serok" sloganları eşliğinde ateşler yakan gençlere polis, gaz bombası ve plastik mermiler ile müdahale etti. Müdahaleye taş ve Molotof kokteyli ile karşılık veren gençler ile polis arasında çatışma başlarken, kepenklerin kapalı olduğu ilçede, çok sayıda zırhı araç Oslo Oteli önünde konumlanmış durumda.

ŞIRNAK
Nur Mahallesi'nde bulunan BDP Seçim Bürosu önünde toplanan çok sayıda yurttaş, Cudi Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşların siyah elbiseler giymesi dikkat çekerken, Öcalan'ın posterleri ile 15 Şubat komplosunu kınayan siyah dövizler açarak yürüyüşe geçen kitleye, Cudi Mahallesi Mezbahane Sokak'ta zırhlı araçlarla barikat kuran polisler tarafından hiç bir uyarı yapılmadan gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale edildi. Kitle taş ve havai fişeklerle polise karşılık vermesi üzerine çatışma uzun bir süre sokak aralarında devam etti. YDG-H tarafından kurulan barikatı aşamayan polisler, mahalleden geri çekilmesiyle kitle tekrar toplandı. "Bijî Serok Apo" sloganını atan grubun, yürüyüşe devam edeceği belirtildi.

VAN

Van’ın Süphan Mahallesi’nde sabah saatlerinden bu yana sokaklara barikat kuran gençlerle polis arasında çatışma çıktı. Polisin gençlere gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine, gençler molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Olaylarda en az 6 genç polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

İsmi öğrenilemeyen bir yurttaş ise TOMA’nın sıkıştırması sonucu duvar ile zırhlı aracın arasında kaldı. Duvara sıkıştırılan genç kendi çabaları ile aracın altından kurtulurken, vücudunda ezikler meydana geldi. Öte yandan bir çocuğun darp edilerek gözaltına alınma anını kaydeden DİHA muhabiri, polisler tarafından gözaltına alınmak istendi.

ADANA

Adana'nın Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı Şakirpaşa, Ova, Onur, Uçak, Denizli, Gülbahçe, Barbaros, Yenibey, Hürriyet, Küçükdikili, Dağlıoğlu, Koza, Yunus Emre, Anadolu, 19 Mayıs, Küçükkırım, Belediye Evleri, Yersuat ve Havuzlubahçe mahallelerinde bulunan esnaf, kepenk açmadı. Kepenklerin kapalı olduğu mahallelerde bir araya gelen YDG-H üyesi gençler, ana caddelerde lastik yakarak, trafiğe kapattı. Olay yerine gelen polis, gruplara müdahale etti. Müdahale sırasında bir polis helikopteri de sürekli olarak mahalleler üzerinde alçak uçuş yaptı.

Merkez Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi Bahçelievler Caddesi’nde bir araya gelen gençler, cadde lastik yakarak, yolu trafiğe kapattı. Daha sonra ise gençler aynı cadde üzerinde bulunan Şehit Mehmet Ali Arslan Polis Karakolu’na yürümek istedi. Ancak polis gruba zırhlı araçlar eşliğinde gaz bombası, ses bombası, lastik mermi ve tazyikli su ile müdahale etti.

Gülbahçe Mahallesi Obalar Caddesi üzerinde bir araya gelen grup ise caddede lastik yakarak ve taşlarla barikat kurarak, yolu trafiğe kapattı. Bunu üzerine olay yerine gelen polis, zırhlı araçlar eşliğinde gruba müdahale etti.

Hürriyet Mahallesi Güney Kuşağı Bulvarı’nda bir araya gelen grup ise yolu trafiğe kapatarak gösteri yaptı. Bunu üzerine olay yerine gelen polis gruba müdahale etti. Müdahale sonrası metre istasyonu seferlerini durdu. Aynı sıralarda Şakirpaşa semti Ova Caddesi üzerinde bir araya gelen başka bir grup caddeyi trafiğe kapattı.

Adana’da olaylara sahne olan bir diğer bölge de merkez Yüreğir ilçesi oldu. Anadolu Mahallesi Çukurova Caddesi üzerinde bir araya gelen gençler, ana caddeyi çöp konteynerleri ve taşlarla barikat kurarak, trafiğe kapattı. Barikatların üzerinde lastik konularak, ateşe verildi. Ayrıca grup, cadde üzerinde bulunan mobese direğini ateş verdi. Olay yerine gelen polis zırhlı araçlar eşliğinde ses bombası, gaz bombası ve lastik mermi ve ilaç su ile müdahale etti.
19 Mayıs Mahallesi 19 Mayıs Mahalle Muhtarlığı önünde bir araya gelen gençler, Yüreğir ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne yürüdü. Ancak polis gruba zırhlı araçlar müdahale etti. Müdahale sonrası gençler cadde üzerinde bulunan bir otobüsü devirerek, ateşe verdi.

ANKARA

BDP Ankara İl Örgütü, Yüksel Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte üzerinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının olduğu, “15 Şubat uluslararası komplosunu kınıyoruz” pankartı açılırken, sık sık “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü”, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bê Serok jîyan nabe”, “Bîji Serok Apo” sloganları atıldı.

Kitle adına açıklama yapan BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, “15 Şubat, bir araya gelen komplocu devletlerin Sayın Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye teslim ederek, Türk ve Kürt halklarını birbirlerine kırdırmak istedikleri günün yıldönümüdür” dedi.

15 Şubat’ın aktörlerinin amacının Kürt özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmak ve Kürt siyasal hareketinin tasfiye etmek olduğuna dikkat çeken Aday, “Bu komployu kınıyor ve lanetliyoruz. Hiçbir güç Kürt halkının güneşini karartamayacaktır. Sayın Öcalan’ın onurlu barışa ve özgürlüğe olan inancını aşamadılar. 15 Şubat uluslararası komplosu, başta Sayın Öcalan olmak üzere Kürt halkının özgürlük ve barış iradesi karşısında boşa çıkmıştır” dedi.

ERZURUM

15 Şubat, Erzurum’da da yürüyüş ve basın açıklaması yapılarak kınandı. BDP İl Örgütü üyeleri Mahallebaşı semtinde bulanan ana cadde üzerinde meşaleler yakıp, Öcalan posterleri açarak yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından BDP Palandöken Belediye Başkan Adayı Yavuz Karabudak tarafından basın açıklaması yapıldı. 15 Şubat’ın Kürtler arasında kin ve nefretle karşılandığını söyleyen Karabudak, “Bu komployla hedeflenen, Kürt halkının mücadelesini tarihe gömmek, Kürt halkını Önderliksiz ve öncüsüz bırakmaktı. Fakat tarih bu kez tekerrür etmemiş, haklı, onurlu ve direnen Kürt halkının doğuşuna sahiplik etmiştir” dedi. Yapılan açıklamanın ardından BDP’liler il binasına geri döndü.

DERSİM

BDP Dersim İl Örgütü üyeleri, Sanat Sokağı'ndan Özgürlük Meydanı'na meşaleli yürüyüş yaptı. Yürüyüşe, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Dersim Belediye eş başkan adayları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Sanatçı Ferhat Tunç, BDP Nazimiye İlçe yöneticileri, EMEP ve ESP üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüşte konuşan BDP İl Eş Başkanı Ergin Doğru, bölge illerinde düzenlenen 15 Şubat eylemlerine yapılan polis saldırısını kınayarak, "15 Şubat komplosu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt özgürlük mücadelesine yönelik yapılmıştır. Ancak gelinen süreçte Sayın Öcalan bu komployu boşa çıkarmıştır ve tüm dünya halkları asıl muhatabın Sayın Öcalan olduğunu görmüştür" dedi.

BATMAN

Batman’da, gerçekleştirilen yürüyüş sırasında polislerin tazyikli su ve gaz bombaları ile kitleye müdahale etmesi üzerine kentte yaşanan olaylar sona erdi. Batman Belediyesi önü, Bağlar Mahallesi Koçerler Bulvarı ve birçok yerde başlayan olaylar şiddetli şekilde devam ederken, çatışmaların yaşandığı yerler savaş alanına döndü. Çıkan olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı ve hastanelere tedavi altına alındığı belirtildi. Yaralıların durumu iyi olduğu kaydedilirken, kentte saatlerce süren olaylarda polis geri çekilmek zorunda kaldı.
Yaşanan çatışma esnasında bir gencin kürekle panzeri vurduğu görüntü, günün ayrıntıları arasında yer aldı. Öğleden sonra kent merkezinin birçok yerinde başlayan olaylar akşam saatleri karanlığın çökmesi ile birlikte sona erdi.

GERCÜŞ

Batman’ın Gercüş ilçesinde ise BDP’nin seçim bürosuna, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri bulunduğu gerekçesiyle polislerce baskın yapıldı. Baskında Öcalan’ın bütün posterlerine el konulduğu öğrenilirken, seçim bürosunda sorumlu bulunan Ahmet Oduncu isimli bir yurttaş, ifadesi alınmak üzere Gercüş Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

SİLOPİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünü protesto etmek amacıyla Silopi ilçesinde, BDP önünde bir araya gelen binlerce kişi Sanat Sokağı'na doğru yürüyüşe geçti. Sanat Sokağı girişinde polis tarafından gerçekleştirilen polis müdahalesinin ardından ilçede saatlerce süren çatışmalar akşam saatleri ile birlikte sona erdi.

ANTEP

Antep’in Şahinbey ilçesinde de BDP İlçe Örgütü öncülüğünde 15 Şubat, düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Vatan Mahallesi'ne kadar yürüyen kitle adına açıklama yapan BDP Şahinbey İlçe Örgütü Eş Başkan Ali Şimşek, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası bir komplonun sonucu 15 yıldır İmralı'da ağır tecrit altında olduğunu söyledi. PKK Liderinin özgürlüğü için eylemleri yükseltme çağrısında bulunan Şimşek, " Unutulmamalıdır ki komplocu güçler, tarih boyunca Kürtleri sürekli önderliksiz bırakarak, kültürel ve fiziki soykırıma maruz bırakmışlarıdır. Ancak bu defa emellerine ulaşmayacaklardır" dedi.

Rojava direnişinin komploculara verilen en büyük yanıt olduğunu belirten Şimşek, "Kürt halkının dört parça Kürdistan'da bu 15 yıllık süre içerisinde gösterdiği direniş ve yarattığı örgütlü yapısıyla hem önderliğine sahip çıkmış hem de bu soykırımcı güçlerin heveslerinin kursaklarında bırakmıştır" diye konuştu.

İSTANBUL

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümünü protesto etmek için Sultangazi ilçesine bağlı Yunus Emre Mahallesi’nde (Gazi) yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti. Heykel parkında bir araya gelerek, sloganlar eşliğinde Gazi Karakolu'na doğru yürüyüşe geçen gruba polis gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermiler ile müdahale ederken, grup üyeleri de havaifişek ve taşlar ile polise karşılık verdi.
(DİHA)

 

BÖLGEDE KEPENKLER ÖCALAN İÇİN KAPANDI

ÖNCEKİ HABER

\'Deniz Feneri süreci yeniden başladı\'

SONRAKİ HABER

Villalar sizin değilse kızınız neden ilgileniyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa