15 Şubat 2014 06:00

Kent konseyinden skandal afiş

Yerel seçimler de yaklaştıkça çalışmalarını hızlandıran AKP’li belediyeler, kadına yönelik artan şiddeti önleyecek çalışmalar yerine her fırsatta aile kurumunun önemine vurgu yapan projelere de imza atıyor.

Kent konseyinden skandal afiş
Paylaş

Duygu AYBER
İstanbul


İyi bir eş olarak kadın veya “kutsal aile” belki de hiçbir dönem bu kadar yüceltilmemiş, bu uğurda politikalar üretilmemişti. Yerel seçimler de yaklaştıkça çalışmalarını hızlandıran AKP’li belediyeler, kadına yönelik artan şiddeti önleyecek çalışmalar yerine her fırsatta aile kurumunun önemine vurgu yapan projelere de imza atıyor. Son olarak Malatya Kent Konseyi bu kadarı da “pes” dedirtecek “Hazinemiz Ailemiz” isimli proje başlattı ve kentin belirli noktalarına “Kadına köle olma, ailene reis ol” afişleri astı.

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından 2014 yılı projesi olarak hazırlanan “Hazinemiz Ailemiz” projesi basına geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. “Aile kavramının gittikçe önemini yitirdiği” iddiasıyla başlatılan projeye ilişkin gazetemize konuşan HDP Beşiktaş Eş Başkan Adayı Avukat Sevda Bayramoğlu, “Bu tip aileyi güçlendirme politikalarının sadece kadınların son on yılda uğradığı şiddet ve katliamlardaki artışla birlikte bile düşünsek, hiç de masumane olmadığına inanıyorum” dedi.

‘KADINA ŞİDDETİN KALESİ VE ÖRTÜSÜ AİLE’

AKP’nin söylemi ve tüm yaptıklarının kadınlar açısından tuzaklar getirdiğini ifade eden Bayramoğlu, “Kadınlar çok büyük çoğunlukla aile içinde, kendilerinden beklenen rolleri yerine getirmeyi reddettikleri, ‘hayır’ dedikleri, boşanmak istedikleri için dövülüyor, öldürülüyor; bu şiddet korkusu altında aile kurumuna katlanmaya mecbur bırakılıyor” dedi. Bayramoğlu, aile kurumunun kadına yönelik şiddetin kalesi ve örtüsü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Aile ilişkilerinde kadın emeğine el konuluyor, bakım emeği yükünün ve ev işleri, dışarıda çalışsa bile, kadının sorumluluğu olarak görülüyor; ideal bir annelik dayatılıyor; heteroseksüel, erkek merkezli bir cinsellik esas alınıyor. Kadının emeğine bedenine el koymayı güvence altında tutan şiddet, kocaların bu haklarının dolaysız bir sonucu. Şiddet ailenin tesadüfî değil, yapısal bir parçasıdır. Bunun için de erkek şiddetini ortadan kaldırmak için aileyi güçlendirmeye çalışmak en hafifinden abesle iştigal.”

“Kadına köle olma ailene reis ol” billboardlarının da hiç tereddütsüz nefret söylemi içerdiğine dikkat çeken Bayramoğlu, “Derhal kaldırılmalıdır. ‘Ailenin reisi erkektir’ hükmüne karşı bu kadar zaman mücadele eden ve yasalar çıkarttıran kadınlara açıkça bir meydan okuma gibi. Bu meydan okumaya biz de şöyle yanıt verelim: Aileyi değil kadını koru! boşanmayı değil cinayeti engelle!” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Meclis\'te yine kavga: CHP\'li vekil hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Gürsel: Ekonomide durgunluk olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa