15 Şubat 2014 06:00

Mevsimlik işçiler için kanun teklifi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, tarım, inşaat ve turizm sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin emeklilik hakkı için yasa teklifi verdi. Teklifin kabul edilmesi halinde, 1999 yılından önce işe başlamış olanların emeklilik yaşında kademeli geçiş kaldırılarak, koşulları uyan kadın sigortalılar 50, erkek sigortalılar 55 yaşında emekli olabilecekler.

Mevsimlik işçiler için kanun teklifi
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, tarım, inşaat ve turizm sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin emeklilik hakkı için yasa teklifi verdi. Teklifin kabul edilmesi halinde, 1999 yılından önce işe başlamış olanların emeklilik yaşında kademeli geçiş kaldırılarak, koşulları uyan kadın sigortalılar 50, erkek sigortalılar 55 yaşında emekli olabilecekler.  506 Sayılı SSK Yasası’nın halen yürürlükte ve 24 Mayıs 2014 tarihi itibariyle yürürlükten kalkacak olan geçici 81. maddesinde değişiklik yapılması istenen teklif ile geçici işçilerin emeklilikte yaşadıkları mağduriyetin ortadan kaldırılması öngörülüyor. 

YAŞA TAKILMADAN EMEKLİ OLABİLSİNLER

Teklifte, “506 sayılı Kanun’un Geçici 81 inci maddenin (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.  ‘8/9/1999 tarihinden önce işe girmiş SSK sigortalılarından, 15 yıllık sigortalılık süresini, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve en az 3600 gün yaşlılık, malûllük ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır” deniyor. Turizm sektöründe 5-6 ay, tarım sektöründe 3-5 ay, inşaat sektöründe ise 7-8 ay çalışabilen geçici işçilerin koşullarına dikkat çekilen gerekçede, “İşverenlerin bu işçilerin çalıştıkları sürenin tamamında sigorta primi ödediği varsayılsa dahi, emeklilikleri için gereken 5200-6000-7200 prim ödeme günü elde etmeleri çok zor, hatta olanaksız” denildi. İşverenlerin sigorta primlerini tam yatırmadıkları, giriş-çıkış gösterdikleri, bu konuda denetimlerin de yetersiz kaldığı hatırlatılan gerekçede, mevcut yasaya göre 8/9/1999’dan önce işe girmiş SSK sigortalılarından, 15 yıl sigortalı, 3600 gün primi olanların, geçici maddenin yürürlükten kalkacağı 24 Mayıs tarihinden önce bu şartları yerine getirmeleri ile bu tarihten sonra şartları yerine getirmeleri durumunda emeklilik yaşlarında işçilerin aleyhine bir bekleme süresinin doğduğuna dikkat çekildi. 

İŞ BULAMIYOR, GSS  NEDENİYLE  BORÇLANIYORLAR

2014 ocak ayı itibariyle; 1991 yılında işe başlamış, 3 bin 700 gün primi olan ve şu anda 52 yaşında olan bir kadın işçinin emeklilik için 58, erkek işçinin ise 59 yaşını beklemesi gerektiği örneği verilen gerekçede, örnekteki işçilerin emeklilik için daha 6-7 yıl beklemek zorunda kaldıkları hatırlatıldı.  İşsizlik oranı ve devletin genç istihdamını teşviki de dikkate alındığında bu işçilerin iş bulmasının neredeyse imkansız olduğu kaydedilen gerekçede, çalışamadıkları için sağlık hizmetinden de yararlanamayacaklarına, GSS nedeniyle borçlu duruma düştüklerine vurgu yapıldı.  Bu şekilde çok fazla mağdur insan olduğu kaydedilen gerekçede, “Bu insanların insan onuruna uygun bir yaşam sürmelerini temin etmenin devletin ve Meclisin görevi” olduğu hatırlatıldı.  Gerekçede, “Yasa teklifimizle, mevsimlik işçiler başta olmak üzere, geçici çalışan ve kamuoyunda ‘yaşa takılanlar’ olarak da bilinen işçilerin emeklilikle ilgili sorunlarının çözümü ve kazanılmış hakların korunması amaçlanmıştır. Teklifimizle, 1999 yılından önce işe başlamış olanların emeklilik yaşında kademeli geçiş kaldırılmış, koşulları uyan sigortalının kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında emekli olabilmesi sağlanmış olacak.” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Umudu yaşatmış bir adamın hikâyesi

SONRAKİ HABER

Genç işçiler haklarını arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...