11 Şubat 2014 00:56

1500 işçi fabrikayı işgal etti

İstanbul’da Greif Çuval işçileri taşeron çalışmaya son verilmesi, ücret ve sosyal haklarının TİS'te yer alması talepleriyle fabrikayı işgal ettiler. İşçiler bütün talepleri kabul edilinceye kadar işgalin süreceğini belirtiler.

1500 işçi fabrikayı işgal etti
Paylaş

Eren ERGİNE / Erkan SARIOĞLU
İstanbul


Greif(Sünjüt) çuval fabrikasında yetkili olan DİSK Tekstil sendikası ile fabrika yöneticileri arasında yapılan TİS (toplu iş sözleşmesi) süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı. Toplam  66 maddeden oluşan toplu sözleşmenin 10 maddesinde anlaşma sağlanamadı. Bu maddeler arasında 4 ikramiye hakkı, yüzde 30 zam ve taşeronlaştırmanın kaldırılması gibi işçilerin “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdiği maddeler yer alıyor.

İşçilerin en büyük tepkisi ise taşeron çalıştırmaya karşı. Hadımköy ve Dudullu’da faaliyet gösteren Greif fabrikasında 1500 işçi çalışıyor. Çalışan işçilerden bini taşeron 44 firmaya dağıtılmış durumda. Evet, yanlış duymadınız Greif fabrikasında 44 ayrı taşeron firma bulunuyor.

Greif, Bayer, Nestle, Dove, Univer ve Danone gibi firmalara üretim yapıyor. İşçiler bugün saat 15.00'da Hadımköy'deki fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

Pazartesi günü yapılan görüşmelerde firma yetkilileri son 10 maddeyi kabul etmeyeceklerini gerekirse fabrikayı kapatacaklarını söyleyerek işçileri tehdit etti. Yapılan bu tehdit karşısında işçiler fabrikadan ayrılmayarak üretimden gelen güçlerini kullanıp, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi. İşçiler fabrikaların kapanmasını istemediklerini ancak kölece koşullarda da çalışmak istemediklerini ifade etti. İş kazalarının sıklıkla olduğu Greif çuval fabrikasında 500 işçi insanca yaşam koşulları için sabaha kadar işyerinden ayrılmadı.

8 SAAT ÇALIŞMA, İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET



Yapılan fiili grevde erkek işçilerin yanı sıra kadın işçiler de bulunuyor. Esenyurt-Hadımköy fabrikasında çalışan 850 işçinin yaklaşık 150’si kadın işçilerden oluşuyor. Direnişte olan kadın işçiler çalışma koşullarının çok zor olduğunu, petrokimya işkolunda olan fabrikada ağır işçilik yaptıklarını söylüyor. Kadın işçiler asgari ücretle geçinemediklerini sekiz saat çalışmak istediklerini ifade etti.

Kadınlar, “12 saat çalışıyoruz. Çocuklarımıza ve ailemize zaman ayıramıyoruz. Taşeronda çalışmak istemiyoruz. Fazla bir şey değil yasalarda olan haklarımızı istiyoruz” diyor.
Bir kadın işçi 11 aylık çocuğunu evde bırakıp çalışmak zorunda kaldığını söyleyerek iş koşullarının zorluğundan bahsediyor. “Kreşimiz yok, hiçbir sosyal hakkımız yok. Biz sekiz saat çalışıp insanca yaşayacak ücret almak istiyoruz” diyor.

‘BİZLERE İNSAN MUAMELESİ YAPILMIYOR’

Direnişteki diğer bir işçi ise 8 senedir fabrikada çalıştığını ancak 900 TL ücret aldığını söylüyor: “4-5 yıl taşeron firmada çalıştım. Burada taşeron çalışmadan dolayı eşinden ayrılan yuvası bozulan arkadaşlarımız oldu.  Kirasını ödeyemeyen arkadaşlarımız var.  Bizlere insan muamelesi yapılmıyor. Bir arkadaşımız kalp krizi geçirdi. Gerekli müdahale yapılmadı.  Bir arkadaşımız mesaiye gelmek üzereyken trafik kazası geçirerek yaşamı son buldu. Gerekli yardımı yapmak yerine olayı örtbas ettiler.”

Sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” diye slogan atan işçiler, halaylar çekerek bekleyişlerine devam ediyor. İşçiler haklarını alana kadar mücadele edeceklerini, “Ya haklarımızı alırız ya da cenazemiz çıkar” diyerek ifade ediyor.

DİSK TEKSTİL EYLEME TEPKİ GÖSTERDİ

DİSK Tekstil Sendikası, eylem üzerine yaptığı açıklamada "Sendikamızın yetkili kurullarının bilgisi dışında meydana gelen söz konusu eylemin nedeni ve amacı konusunda yeterli bilgi henüz alınamamıştır" diyerek "Üzülerek belirtmek gerekirse, bu işyerinde toplu iş sözleşmesi süreci bilerek veya bilmeden adeta baltalanmıştır. Umuyoruz ki sağduyulu üyelerimiz, yaşanan bu olumsuz deneyimden yeterli sonucu çıkaracak ve haklarına, sendikalarına daha güçlü sarılarak, toplu iş sözleşmesinin istenilen şekilde, başarıyla sonuçlanması için güç birliğini sürdürecektir" yorumunda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Bir de madalya taksaydınız

SONRAKİ HABER

Başbakanın damadı köşe yazarı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...