11 Şubat 2014 06:00

Bir de madalya taksaydınız

17 Aralık yolsuzluk operasyonuna Hükümet müdahalesinin ardından şüphelilere getirilen yurt dışı yasağı ve malvarlığına tedbir kararları da kaldırıldı. Sanıklara bir madalya takılmadığı kaldı.

Bir de madalya taksaydınız
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


İstanbul merkezli başlatılan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda şüphelilere getirilen yurt dışı yasağı ve malvarlığı tedbirleri kalktı. Savcı, “Şüphelilerin üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair deliller dosyada mevcut değil” dedi. Savcının kararını gazetemize değerlendiren Avukat Cirmen, “Hükümet kamu yararı için kendisine verilen yetkileri bir yolsuzluk soruşturmasından kurtulmak için kullandı” dedi.
Avukat Hüsnü Öndül, şeffaf ve denetlenebilir bir demokrasi ilkesine dayalı sistem olmadığı için yolsuzlukların üstünün örtüleceğini kaydetti.

HSYK DÜZENLEMESİNE GİTTİLER

Aralarında İçişleri eski Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank eski Müdürü Süleyman Aslan ve İş Adamı Reza Zarrab’ın yer aldığı 11’i tutuklu toplam 91 şüphelinin yer aldığı 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından Hükümet, yaptığı müdahalelerle yolsuzluğun üstünü örtmek için elinden geleni yapmayı sürdürüyor. Önce, soruşturmaya katılan polislerin görevinden alan ve soruşturma açan hükümet ardından soruşturmaya yürüten savcıları görevinden aldı. Ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda düzenleme yaptı. 16 Ocak’ta yapılan düzenlemeyle soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç görevden alındı ve yerleri değişti.

SAVCI DEĞİŞTİ, SUÇ KALMADI!

Soruşturmaya Savcı Ekrem Aydıner atandı. Aydıner’in atanmasıyla birlikte soruşturmanın üstünü örtmeye yönelik gelişmeler de yaşandı. Dünkü Star gazetesinin haberine göre 17 Aralık soruşturması kapsamında şüphelilere konulan tüm yurt dışı yasakları ve malvarlığı tedbirleri tamamen kaldırıldı. Savcı Aydıner, “Şüphelilerin üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair ve adli kontrol tedbiri gerektirecek deliller dosyada mevcut değil” dedi. Aydıner, ayrıca dosyanın tutuksuz şüphelilerine ait gözaltına alındıkları sırada el konulan tüm telefon cihazlarının bizzat şüphelilere teslim edilmesi için adli emanet bürosuna talimat verdi. Bunun üzerine İş Adamı Ali Ağaoğlu başta olmak üzere birçok şüpheli adli emanete giderek telefonlarını aldılar.Söz konusu soruşturmada Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Bayraktar, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, gözaltına alınıp serbest bırakılırken, Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış’ın ismi de geçmişti. Ayrıcı yine Bakanlarla ilgili hazırlanan fezlekeler Adalet Bakanlığına gönderilmesine karşın, Bakanlık fezlekeleri Meclise göndermedi.

YOLSUZLUK YAPANLAR İÇİN HUKUK İŞLEMİYOR

Evrensel Yazarı ve Avukat Hüsnü Öndül: “Açık, şeffaf ve demokratik bir sistemde yolsuzluk, rüşvet gibi suçlar, bunların bilinebilir olması, faillerin soruşturuluyor, kovuşturuluyor ve cezalandırılıyor olması gerekir. Demokratik sistemlerde hesap verebilirlik ilkesi önemlidir. Devlet hizmetlerini yurttaşlardan toplanan vergiler ile yapar. Bakanlıkların, bürokrasinin ihaleleri ve buralarda dönen rüşvet ve yolsuzluk gibi uygulamalar için Bürokrasinin işlerinin denetlenebilir ve hesap verilebilir olması gerekiyor. Ama maalesef Türkiye’de açık, şeffaf ve denetlenebilir, hesap verilebilir bir demokrasinin koşulları yok. Sayıştay devlet organlarını denetleyemiyor; yargısal süreçler, kamu görevlileri ve yolsuzluk yapanlar için işlemiyor, aynı zamanda hukukun üstünlüğü ilkesi yok. Ülkemizdeki yolsuzlukların üstü her zaman için kapatılmıştır; şeffaf, açık, denetlenebilir ve hesap verilebilir demokrasi ilkelerine dayalı bir sisteme sahip olmadığımız sürece üstü örtülecektir. Biz o yüzden yaptığımız çağrıda da demokrasiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapmıştık.” 

HÜKÜMET HUKUK DIŞINA ÇIKTI

Avukat Ergin Cinmen: “Türkiye’de ciddi bir dönem yaşanıyor. Bu dönemi anlatmak için 17 Aralık kilometre taşı olarak önemli bir tarih. Hükümet kamu yararı için kendisine verilen yetkileri bir yolsuzluk soruşturmasından kurtulmak için kullandı. 17 ve 25 Aralık’ta yapılan operasyon üzerine 4 bakan görevden alındı fakat operasyonu yapan polisler ve binlerce polisin yeri değişti. Yeni gelen Adalet Bakanı ile bir çok savcı ve hakim yerinden alındı. Ve bu belki de olağan olarak değerlendirilebilecek bir durum Hükümetin baskıları ve müdahaleleri ile olağandışı hale geldi. Çünkü Hükümet yolsuzluk operasyonunu boğmak ve yok etmek istiyor. Bu da aynı zamanda bir meşruiyet tartışmasını doğurdu ve bugün Hükümet yaptıkları ile hukuk dışına çıktı ve çıkmaya da devam ediyor.”

İKİ DAVAYA YENİ SAVCI ATANDI

Yolsuzluk soruşturma dosyası elinden alınıp Tekirdağ’a tayin edilen ve aynı zamanda Ergenekon ve Hrant Dink soruşturmalarını da yürüten Savcı Muammer Akkaş, bu soruşturmalardan alındı. Akkaş’ın yerine Savcı Murat İnan görevlendirildi. Akkaş 25 Aralık’ta görevden alınmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Aydoğan: Kürtler seçimden zaferle çıkacak

SONRAKİ HABER

1500 işçi fabrikayı işgal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...