07 Şubat 2014 06:00

Yolsuzluğa inanmamak mümkün mü?

Dolar yükseliyor, faizler artıyor. Böylesi bir ortamda, emekçiler ve küçük esnaf yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlığa ilişkin ne düşünüyor acaba? Bu sorunun cevabını Gazi Mahallesi’nin sokaklarında aradık.

Yolsuzluğa inanmamak mümkün mü?
Paylaş

Yusuf BAL

Dolar yükseliyor, faizler artıyor. Böylesi bir ortamda, emekçiler ve küçük esnaf yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlığa ilişkin ne düşünüyor acaba?

Bu sorunun cevabını Gazi Mahallesi’nin sokaklarında aradık.

Esnaf Ali Gürkaya paralel devlet söylemine hiç takılmıyor. Yolsuzlukların varlığına kesin inanıyor. “Bize (Aleviler) dışarıdan bakılan göz aslında dinsiz imansız olduğumuz şeklinde” tespitini yaptıktan sonra soruyor: Dindar insanlar neden ses çıkarmıyor?

Çözüm için farklı arayış içine girmek gerektiğini söylüyor; AKP seçmeninin AKP dışında farklı partilere oy vermesi gerektiğine inanıyor.

Seyit K. 5 yıldır İstanbul’da yaşıyor. Evli 2 çocuk babası. 15 yıldır esnaflık yapıyor.  “Cemaat ve AKP kavgasının rant kavgası olduğu aşikar. Bizim ikisinin yanında olma  gibi bir düşüncemizin olması söz konusu olamaz” diyor.

Peki nerede olacaksınız? HDP’yi nasıl görüyorsunuz? diye soruyoruz.

“HDP yeni kurulan bir parti, güzel insanlar var içinde. AKP’ye ders vermek gerekiyor. Demokrasi cephesinin daha geniş kurulması gerekiyordu, ama olmadı. Fakat CHP’nin bir adım daha önde olduğunu düşünüyorum” cevabını alıyoruz.

Musa amca emekli. “Paralel devlete inanmıyorum, zaten kader ortaklığı yapmışlardır. Aralarındaki çıkar kavgası bugün açığa çıktı” diyerek söze başlıyor.
Yerel seçimlerde adaylardan ne bekliyorsunuz? Sorusuna “AKP gitsin de kim, gelirse gelsin” cevabını alıyoruz.
“Tarikatçı , Cemaatçi ve dinci olmasın. Kürt, Alevi, Sünni  olması fark etmez. On bir yıldır bunlar dini kullanıyor, din ile her şeyi kapatıyorlar” diye devam ediyor.

BİRGÜN ZENGİN OLURSAM...

Başbakanın yıllar önce söylediği, “Birgün ben zengin olursam bilin ki hırsızlık yaparak zengin olmuşum” sözlerini hatırlatan Esnaf Özlem G, “Başka söze gerek var mı ki” diye soruyor.
Esnaf Mehmet Çç ise şöyle diyor: Bu ülkede 7 yaşındaki çocuğa sorsanız zaten size yolsuzluk olduğunu söyler.Ben 18 saat çalışıyorum geçinemiyorum, bütün insanlar yurt içi yurt dışı basını takip ediyor, dünyanın her yerinde başbakanlar, bakanlar, krallar, yargı karşısına çıkıyor. Madem ki suçsuz olduğuna inanıyorsa neden oğlunu yargıdan kaçırıyorsun?
Esin K, insanlardaki kanıksamaya dikkat çekiyor. “Sokakta insanlar ile konuşurken, şöyle bir algı oluşmuş: Abi hem hizmet ediyorlar, duble yol, köprü vs. hem de çalıyorlar” diye söze başlayan Esin, ülke insanının hırsızlığı sıradan bir olay gibi algıladığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Özel hastaneler SGK’yi soymuş

SONRAKİ HABER

Zorlu Tekstil işçisi kazanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...