05 Şubat 2014 06:00

Mehmet’e adalet borcumuz var

Gezi Direnişinde İstanbul Ümraniye’de yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın davasının 2. duruşması bugün görülüyor. Dava öncesi görüştüğümüz ağabey Muharrem Ayvalıtaş, sanıkların tutuksuz yargılanmasına tepki göstererek “Mahkemede Türk milleti adına diyorlar ama devlet adına karar veriyorlar. Bizim haklarımızı değil devletin bekasını koruyorlar” dedi.

Mehmet’e adalet borcumuz var
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


İstanbul Ümraniye’de Gezi Direnişine destek vermek için TEM otoyolunu kapatarak eylem yapmak isteyen kitleye bir aracın hızla çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın öldürülmesine ilişkin davanın 2. duruşması bugün görülüyor. İki sanıklı davada hem Ayvalıtaş’a çarpan aracın şoförü Mehmet Görkem Demirbaş, hem de olay gecesi kitlenin içine giren ikinci aracın şoförü sanık Cengiz Aktaş tutuksuz yargılanıyor. İddianamede Ayvalıtaş’ın ölümü kaza olarak değerlendirilirken, ilk duruşmada Ayvalıtaş ailesinin avukatlarının sanıkların tutuklanması yönündeki talebi de reddedildi.

Dava öncesi görüştüğümüz ağabey Muharrem Ayvalıtaş, sanıkların tutuksuz yargılanmasına tepki göstererek “Mahkemede Türk milleti adına diyorlar ama devlet adına karar veriyorlar. Bizim haklarımızı değil devletin bekasını koruyorlar” dedi.

DEVLET KATİLLERİ KORUYOR

Ağabey Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz davalarını da örnek göstererek, Gezi parkı eylemlerinde yaşamını yitirenlerin soruşturma ve dava süreçlerinde hem yargının hem de devletin katilleri korunduğuna, ısrarla koruduğuna vurgu yapıyor.

Bu nedenle sanıkların  mahkemelerde değil, insanların vicdanlarında yargılanması için mücadele verdiklerini belirterek şunları ekliyor: “Bizim karşımızda utanma duygusunu yitirmiş insanlar var. Onlar için para daha önemli. Adamlarda vicdan yok. Akıllı ve şerefli insanlar olsa belki istifa ederlerdi.”

ONA BORCUMU ÖDEYEMEDİM’

Ağabey Ayvalıtaş’la hem Mehmet’i hem de Mehmet’in ölümünden sonrasını konuşuyoruz. Mehmet’in 13 yaşında çalışmaya başladığını söylüyor. Boğazında düğümlenen kelimeleri toparlayarak, “Beni Mehmet okuttu. O yüzden ona bir borcum vardı. Ben de onu okutmak istiyordum. Zamanınız var sanıyorsunuz. Ama kaybettik onu ve ben ona borcumu ödeyemedim” diyor. “Şimdi bir de adalet borcum var” diye ekliyor.

Mehmet’in özellikle çocuklarla çok iyi anlaştığını anlatıyor ağabey Ayvalıtaş: “Karşı komşumuzun engelli bir kızı vardı. Mehmet o çocukla çok ilgilenirdi. Mehmet öldükten sonra komşumuzun kızı bir daha bizim evimize gelmedi”

Ayvalıtaş ailesi için Mehmet’in ölümü son acı olmadı. İlk duruşmanın görülmesinden kısa bir süre sonra da anne Fadime Ayvalıtaş geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Aynı yıl, iki acı... Ağabey Ayvalıtaş, annelerinin ölümüyle ikinci kez sarsıldıklarını belirterek, “Birbirimize yaslanıyorduk. Hep hem annemi hem de Mehmet’i daha iyi koşullarda yaşatacağımı hayal ediyordum. Şimdi hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağız” diyor.

AVUKATLAR KEŞİF TALEP EDECEKLER

Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, ilk duruşmada salona silahlı polislerin girdiğini ve duruşma salonunun kapılarının kilitlendiğini hatırlatarak, “Duruşma öncesinde biber gazına maruz kaldık. İçeriye giremedim. Çok sayıda avukat duruşmaya gelmişti ama salon küçük olduğu için duruşmaya giremediler” dedi. Önceki duruşmada pek çok taleplerinin mahkeme tarafından dikkate alınmadığına da dikkat çeken Öztabak, mahkemenin ilk duruşmadaki tutumunu devam ettirebileceğini belirtti. Bugün görülecek duruşmada hakkında zorla getirilme kararı çıkartılan tutuksuz sanık Cengiz Aktaş ve tanıkların dinleneceğini kaydeden Öztabak, mahkemeden olay yeri keşif incelemesi talebinde bulunacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Köyün tepesine siyanür çukuru

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da 3.8 büyüklüğünde deprem oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...