03 Şubat 2014 14:56

Düşleri çalınan çocuklar korunsun

Babasının arkadaşı A.K’nin ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni R.K’nin tecavüzüne uğrayan 14 yaşındaki E.A. davasının ikinci duruşması görüldü.

Düşleri çalınan çocuklar korunsun
Paylaş

Babasının arkadaşı A.K’nin ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni R.K’nin tecavüzüne uğrayan 14 yaşındaki E.A. davasının ikinci duruşması görüldü.

2012 yılının mart ayında Dikili’de meydana gelen olayın ardından E.A babasıyla birlikte Dikili Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmuş, ilk duruşma 15 Kasım’da Bergama Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüştü. Tecavüzden yargılanan öğretmen R.K. ve diğer tecavüz sanığı A.K. savcının tutuklama istemine rağmen serbest bırakılmıştı.

Bugünkü duruşmada tanıklar dinlendi. 15 yaşından küçük bir tanığın dinlenilmesi sırasında avukatların pedegog bulundurulması talebi hakim tarafından, “Güzel güzel anlatıyor işte ne gerek var” sözleriyle reddedildi. Yine avukatların, sanıkların tutuklanması talebi reddedildi.

Tecavüz sanığı öğretmenin mahkemeye giriş ve çıkışında sivil ve resmi polisler tarafından yoğun koruma altında tutulduğu görüldü. Mahkeme 21 Nisan’a ertelendi. Mahkeme çıkışında avukatlar duruşmanın seyri ile ilgili bilgi verdi. 21 Nisan’daki duruşmaya katılım çağrısı yapıldı.

KADINLAR EYLEM YAPTI

Kadın örgütleri ise adliye önünde bir araya gelerek sanıkların tutuksuz yargılanmasına tepki gösterdi.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Kadın Sekreteri Ebru Dinçel, bir önceki duruşmada, E.A’nın tecavüzcülerinin ifadelerini dinlemek zorunda bırakıldığına dikkat çekti. Çocuğun incitilip istismar edildiğini belirten Dinçel, daha önceki tecavüz davalarında yaşananlar nedeniyle endişeli olduklarını dile getirdi.

‘AĞIR CEZA ALINSIN’

Aralarında üst düzey devlet memurlarının, subayların bulunduğu 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. için ‘Rızası vardır’ denildiğini unutmadıklarını belirten Dinçel, ayrıca cezaevlerinde ve yurtlarda devlete emanet çocukların tecavüzlerden, tacizlerden korunmadığını dile getirdi.  

Dinçel, “Ayakkabı kutularında para saklayan çocuklarınızı, yaşını küçülttüğünüz Hrant’ın katilini koruyacağınıza, ellerinden oyuncakları, kalemleri, düşleri çalınan çocuklarımızı tecavüzcülerden koruyun. Koruyamadıklarınız için adaletin yerini bulmasını sağlayın, tecavüzcülere en ağır cezaları verin” diye seslendi.
Dinçel, “Çocuklarımıza tecavüz edenlerin en ağır cezayı almaları için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Açıklamaya, KESK’li ve Eğitim Sen’li kadınlar, Tüm Bel Sen Genel Merkez Yöneticisi Satı Burunucu Çalı, Dikili Kadın Platformu, Dikili Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, İzmir Kadın Dayanışması, İzmir Barosu Kadın İnisiyatifi, Siyasi Partilerden kadınlar da katıldı. (İzmir/EVRENSEL)



20 YILDA 400 BİN ÇOCUK İSTİSMARI

Çocuk Esirgeme Kurumu Sosyal Hizmetler, Emniyet Çocuk Büroları ile adli sicil bültenleri verilerine göre son 20 yılda aile içinde birinci yakınları ve akrabalarının istismarına uğrayan çocuk sayısı 400 bin civarında. Çocuğu istismar eden kişilerin yüzde 80’i çocuğun ebeveyni ya da çocuğu yakından tanıyan kişiler.

İstismara uğrayan çocukların yüzde 72’si, ilk etapta kimseye durumu anlatamıyor. Sadece yüzde 27’si, daha sonraki zamanlarda durumu biriyle paylaşabiliyor. Çocuklukta cinsel istismara maruz kalmış kişilerin yüzde 32’si yetişkinlik dönemine geldiklerinde bile bu durumu hâlâ anlatmıyor.

Türkiye, Google arama motorunda ‘çocuk pornosu’ kelimeleriyle en çok arama yapılan ülke. 13-19 yaş grubu cinsel görüntü aramasında da dünya birincisi.
Sokaklarda yaşayan 50 bin çocuktan 30 bininin ise cinsel istismara ve tecavüze uğradığı tahmin ediliyor. Son beş yılda ıslahevlerinden ve büyük cezaevlerinin çocuk koğuşlarından adliyeye yansıyan tecavüz vakalarının sayısı ise 250.

Ayrıca Adalet Bakanlığının 2011 yılı verilerine göre Türkiye’nin 81 ilinde de çocuklara yönelik cinsel suçlar, tecavüz ve taciz olayları yaşanıyor. Sadece İstanbul’da 2011 yılında 1486 tecavüz, 2 bin 488 çocuk istismarı, 2 bin 223 taciz davası açıldı.

 

ÖNCEKİ HABER

Evlilik adı altında çocuğa cinsel istismara tutuklama

SONRAKİ HABER

Kadın mühendisler TRT\'ye şarkıyla yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...