03 Şubat 2014 06:00

Hani Kürtçe serbestti?

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 17 Ağustos 2013 tarihinde açılan ve 37 bini aşkın nüfuslu ilçenin tek kültür merkezi olan Andok Kültür Sanat Derneği hakkında ‘Kürtçe kurs verdiği gerekçesiyle’ kapatma davası açıldı.

Hani Kürtçe serbestti?
Paylaş

Başbakan özellikle bölge illerinde her konuştuğunda ‘Kürtçe yasağını biz kaldırdık’ dese de Kürtçe üzerindeki baskılar sürüyor. Kürtçe yayımlanan Azadiya Welat gazetesinin haberine göre, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 17 Ağustos 2013 tarihinde açılan ve 37 bini aşkın nüfuslu ilçenin tek kültür merkezi olan Andok Kültür Sanat Derneği hakkında ‘Kürtçe kurs verdiği gerekçesiyle’ kapatma davası açıldı. Dava 10 Şubat’ta Kulp Sulh Ceza Mahkemesinde görülecek.

KÜRTÇEYE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Yıllarca süren çatışmalı ortamın acısını en ağır biçimde yaşayan kentlerden olan Kulp’ta kurulan Andok Kültür Sanat Derneği sokakta yaşayan çocuklar ve uyuşturucu bağımlısı çocuklarla ilgili önemli işlere imza attı. 2013 eylülünde Kürtçe kurs vermeye başlayan kültür merkezinde 120 öğrenci eğitim alıyor. Derneğin tüzüğünde ‘Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçeleri ile diğer dillerde eğitim verilebileceği’ne ilişkin bir madde bulunduğunu ve bu tüzüğün de kaymakamlık tarafından kabul edildiğini söyleyen dernek avukatı Diyar Çetedir, ‘Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalamadan eğitim verildiği’ gerekçesine dayandırılarak kapatma davası açılmasını eleştirdi. “Derneklerin kendi bünyelerinde verecekleri eğitimler Milli Eğitim Müdürlüğünün oluruna tabi değildir” diyen Çetedir, Hükümetin geçtiğimiz aylarda açıkladığı ‘demokratikleşme paketi’ni hatırlatarak, “Özel okullarda Kürtçe eğitimin verilmesi için yasalar hazırlanırken aynı hükümetin kaymakamı Kürtçe eğitim veren bir derneği kapatmaya çalışıyor” dedi Ortada hukuki açıdan da bir skandal olduğunu dile getiren Çetedir, “Savcı bu soruşturmayı başlatıp, mahkemeye dava açmıyor. Doğrudan kaymakamın talebiyle dava açılıyor. Bu davanın gerekçesi Kürtçeye tahammülsüzlüktür” dedi.
 
KAYMAKAM DERNEĞE TAKTI!

“6 ay önce çocukları asimilasyon kıskacından kurtarmak ve uyuşturucu madde kullanan çocuklara el uzatmak için böyle bir merkez açtık” diyen Dernek Başkanı Ömer Zengin ise, “Diyarbakır’daki belediyelerin çocuklar için yayımladıkları Kürtçe hikaye kitaplarını temin ederek çocuklara dağıttık. Kürtçe kurs açtıkça Kurdi-Der’in de desteğini alarak şu ana kadar 70 öğrenciyi mezun ettik” dedi.

Derneklerinin tüzüğünde dil kursu açabileceklerine dair madde bulunduğunu hatırlatan Zengin, “Kaymakam derneğe düşmanlık besliyor. Daha önce de çay satılıyor bahanesiyle suç duyurusunda bulundu ve 800 lira para cezasına çarptırıldık. Şimdi de kapatma davası açıldı. Bu Kürtçeye tahammülsüzlüğün en yalın göstergesi. Dilimize ve derneğimize sahip çıkacağız. Herkesi 10 Şubat’ta Kulp’ta görülecek olan davaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)




 

ÖNCEKİ HABER

Kürt siyasetçiler savunma yapmayacak

SONRAKİ HABER

Çocuklar için ‘demokrasi koridoru’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...