26 Ocak 2014 19:30

Kadınlardan barış için çözüm raporu

Barış İçin Kadın Girişimi Ocak 2014’ten bu yana çözüm sürecine kadınların aktif katılımını hedefleyen çalışmalarını toparladığı “Çözüm Süreci Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Kadınlardan barış için çözüm raporu
Paylaş

Gülşah İmrek
İstanbul


Barış İçin Kadın Girişimi Ocak 2014’ten bu yana çözüm sürecine kadınların aktif katılımını hedefleyen çalışmalarını toparladığı “Çözüm Süreci Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Barış anneleri ve Asker anneleri ile görüşen Girişim, her iki kesimden de kadınların savaş süreçlerinden nasıl etkilendiğini, savaşın hayatlarında nerede durduğunu ve kadınların doğrudan dahil olabileceği “Kalıcı ve Sürdürülebilir Bir Barış”ın nasıl olabileceğinin yollarını yayınladıkları raporda topladı.

Barış İçin Kadın Girişimi adına ilk olarak sözü alan Akademisyen Melek Taylan Ulagay; Barış süreçlerinin toplumsal mutabakatın yeniden şekillendirildiği süreçler olduğunu, bu nedenle toplumun tüm kesimlerinin sürece doğrudan katılması gerektiğini söyledi. Kadınların barış süreçlerinde egemenlik paylaşımı yerine savaş sırasında oluşan yaraların sarılması ile telafi mekanizmalarının oluşmasına ihtiyaç duyduklarını da ifade etti.

RAPOR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Çok sayıda kadınla bir araya gelip, bir dizi temas ve gözlemde bulunan Girişim, rapor hazırlanana kadar kadınların savaş ve barış süreçlerindeki rollerini araştırdı. Adana, Ankara, Antalya, Çanakkale, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Van gibi illerde buna yönelik tartışmalar yürüttü, atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

4 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde “Kadınlar Barış Süreci’nde Aktif Yer Alıyor” başlıklı bir panel düzenledi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200 kadının katıldığı panelde kadınlar, Birleşmiş Milletler’in 1325 sayılı kararı doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği görüşüne vardı.

Kadınlar aynı zamanda barış sürecine dair sivil bir insiyatif olarak kurulan Akil İnsanlar Heyeti’nde 62 kişi içerisinde sadece 12 kadın olamasını da eleştirdi. Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliğinin bu süreçte de yaşandığını ifade etti.

BİKG, Hükümet, Abdullah Öcalan, TBMM, BDP ve KCK’nin doğrudan ya da dolaylı olarak katıldığı müzakere sürecine, kadınlarında bir taraf olabilmesi için, AKP, CHP, BDP’li kadın milletvekilleri ve KCK’li kadınlarla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

DOĞU VE BATI’DAN İZLENİMLER

Kadınlar 8 Mayıs 2013 tarihinde PKK’li grupların sınırdan çekilmeleri üzerine Lice,Dersim,Diyarbakır,Doğu Beyazıt, Ceylanpınar’da yaptıkları ziyaretlerdeki gözlemlerini aktardılar.Akademisyen Nükhet Sirman, yaptıkları görüşmeler sonucunda barış sürecinin kadınlar açısından daha hissedilir bir yanı olduğunu, batıda ise genel olarak kadınlar için barış sürecinin çok da hissedilir olmadığını, gözlemlediğini dile getirdi.

Akademisyen Esra Mungan, Çanakkale ziyaretini aktarırken; Eşi Siirt’e tayin olan bir kadın ile görüştüğünü ve barış sürecinin hayatlarına olumlu etki ettiğini dile getirdi. Aynı zamanda bir şehitlik kültürü olan Çanakkale’de barışa olan yaklaşımın da gayet olumlu olduğunu söyleyen Mungan, “Gözlemlerimiz bunu fazlasıyla ortaya koydu” dedi.

KALICI BARIŞ İÇİN ÖNERİLER

BİKG tüm bu çalışmaların sonucunda “Kalıcı Barış” için şu önerileri sundu;

* Savaştan kaynaklı kayıplar,koruculuk sistemi,mülksüzleştirme, tutuklanma tehdidi, güvenlik güçlerinden kaynaklı taciz gibi kadınlar için güvensizlik yaratan durumların ortadan kaldırılması
* Kürdistan bölgesinde güvenlik güçleri sayısının azaltılması,
* Kalekol yapımının durdurulması,
* Anadilde eğitime duyarlı bir anayasa hazırlanması,
* Savaşın kadınlara etkilerinin ortaya çıkarılması,
* Batı şehirlerinde ayrımcılığa karşı bir siyasetin izlenmesi
* BM’nin 1325 sayılı kararına uygun hareket edilmesi
 

ÖNCEKİ HABER

MHP seçim bürosuna yapılan saldırıda 1 kişi öldü

SONRAKİ HABER

İşte HDP İstanbul adayları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...