25 Ocak 2014 18:55

3 polis rehin alındı, 5 kişi öldü!

Ukrayna'da AB yalpılarının hükümetin istifa etmesi talebiyle sürdürdüğü eylemler dinmek bilmiyor. Gösterilerde şu ana kadar 5 kişinin öldüğü bildirildi, eylemciler 3 polisi rehin aldı. 'Ortak Çalışma' (Spilna Sprava) hareketi ise sabah ele geçirdiği Enerji Bakanlığı binasını boşalttı.

3 polis rehin alındı, 5 kişi öldü!
Paylaş

Ukrayna'da AB ile ortaklık anlaşmasının imzalanmamasına yönelik protestolarını Kasım 2013'ten bu yana sürdüren muhaliflerin, hükümetin istifa etmesi, erken seçim ilan edilmesi, gösteri haklarını kısıtlayan yasanın kaldırılması ve tutuklu göstericilerin bırakılması için tanıdıkları 24 saatlik sürenin bitmesini ardından dün açıkladıkları gibi 'saldırıya geçmesinin' ardından başkent Kiev'de gerilim iyice tırmandı.

Ukrayna'da 'radikal' gruplardan, "Ortak Çalışma" (Spilna Sprava) hareketi sabah ele geçirdiği Enerji Bakanlığı binasını boşalttı. Ukrayna Enerji Bakanı Eduard Stavitskiy yaptığı açıklamada, Ortak Çalışma hareketini eylemcilerini ikna edebildiğini ve eylemcilerin binayı boşalttığını ifade etti. Eduard Stavitskiy'nin, eylemcilere binanın faaliyetleri engellenmesi halinde ülkenin bütün enerji sisteminin çökebileceğini söylemesi eylemcilerin ikna olmasında etkili oldu.

Eylemciler ise binanın girişini tutarak bakanlık çalışanlarını kimlik kontrolü ile içeri alıyor. İktidarın ülkedeki kontrolü kaybettiğini ispatlamaya çalışan radikal grup, bir müddet sonra Enerji Bakanlığı'na sadece ülke için hayati ünitelerin çalışanlarını alacağını bakan dâhil kimseyi binaya sokmayacaklarını açıkladı. Kiev'de göstericilerle ülkenin çevik kuvveti 'Berkut' birliklerinin barikatlardaki 'savaşı' sürerken, son 5 günde 5 eylemcinin öldüğü başkentten bu kez polis tarafından ölüm ve rehin alma haberleri geldi. Bu gün 3 polisin eylemciler tarafından rehin alındığı bildirildi.

Öte yandan eylemler ülkenin batısına da yayıldı. Polisin güvenliğini sağlayamadığı ve eylemcilere direnemeyen yerel makamların 'teslim olduğu' haberleri gelirken, Volinskaya ve Hmelnitskaya Bölge valilerinin istifalarını sunduğu öne sürüldü.

RUSYA'DAN ABD'YE: MÜDAHALE ETME

Bu arada Rusya'dan da ABD'ye 'Ukrayna'ya müdahale etmemesi' yönünde uyarı geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre 2 Suriye Barış Konferansı'nda Ukrayna'daki durumu ABD'li mevkidaşı John Kerry ile görüştüğünü söyledi. Lavrov, "Kerry'ye, sürece müdahale edilmemesinin ve tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak durulmasının önemini belirttim. Kerry'nin beni anladığını umuyorum" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan, Barzani\'ye mektup yazdı

SONRAKİ HABER

Karadeniz\'de puanlar paylaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa