23 Ocak 2014 09:49

Cenevre-2'de hedef tarafları yarın aynı masada buluşturmak

Cenevre-2 Konferansı 2. gününde devam edecek. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, bugün Suriye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek.

Cenevre-2\'de hedef tarafları yarın aynı masada buluşturmak
Paylaş

Cenevre-2 Konferansı'nda Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, bugün Suriye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecek.

Dün Montrö’de konuşan Brahimi, “Umuyorum ki Cuma öğleden sonra taraflarla aynı masada bir araya gelebiliriz” dedi. Bunu yapmanın kolay olacağı gibi bir ilüzyona kapılmadıklarını söyleyen Brahimi, “Elimizden geleni yapacağız” dedi. Brahimi, her iki taraftan da sorunları konuşmak istediklerine dair izlenimler edindiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da Suriye hükümeti ve muhalefetine aynı masada toplanma çağrısı yaptı. Ban, “Dünya bu soruna acil bir çözüm istiyor” dedi.

ÇİN: TÜM MESELELER MASAYA GETİRİLMELİ

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Esad'ın geleceğine ilişkin "İki taraf tüm meseleleri masaya getirmeli" dedi.

Wang Yi, Görüşmelerin çözümü kolay sorunlardan başlayıp çetrefilli konulara doğru yönelmesi gerektiğini belirten müzakereler kesintiye uğramadan sürdüğü sürece oluşacak diyalog ve güven ortamında tüm sorunların çözülebileceğine inandığını söyledi. Wang, bu doğrultuda tutukluların salınması, insani yardım ve küçük çaplı ateşkes gibi konulardan başlanmasını önerdi.

İNSANİ YARDIM KONUSU

Çinli Bakan Wang, basın toplantısında BM Güvenlik Konseyi'nden insani yardım hususunda karar çıkması olasılığına ilişkin verdiği soruyu yanıtlarken Suriyeli 2.4 milyon mültecinin dramını yakından hissettiklerini söyledi. Wang, şöyle dedi:

"Genel anlamda konuşmak gerekirse, halihazırda insani yardım tedarik süreci düzgün ilerliyor. Süreçte üstesinden gelinemeyecek zorluk ya da engel olmadığına inanıyorum. Ancak, bu meseleyi siyasallaştırmak hatalı olur."

MUALLİM'LE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Wang'ın Suriyeli mevkidaşı Muallim'e dün Montrö'de görüştüğünü bildirildi. Resmi haber ajansı Xinhua tarafından yayımlanan haberde, buluşmanın Montrö'de dün gerçekleştiğini belirtirken, görüşme içeriğine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmedi.   (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güney Afrika\'da 100 bin madenci grevde

SONRAKİ HABER

Fas\'ta \'tecavüz evliliği\' yasası iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...