22 Ocak 2014 16:34

Ukrayna'da ilk ölümler yaşandı, Yanukoviç muhalefetle görüştü

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 2 kişi yaşamını yitirdi. Hükümetin protestoculara yönelik sert cezai yaptırımlar içeren yasayı onaylaması sonrası yeniden ısınan sokaklarda son günlerde sert çatışmalar yaşanıyordu.

Ukrayna\'da ilk ölümler yaşandı, Yanukoviç muhalefetle görüştü
Paylaş

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 2 kişi yaşamını yitirdi. Hükümetin protestoculara yönelik sert cezai yaptırımlar içeren yasayı onaylaması sonrası yeniden ısınan sokaklarda son günlerde sert çatışmalar yaşanıyordu.

Haftaya sert protestolarla başlayan Kiev’de bugün polis Hrushevskogo sokağındaki barikatları temizlemek için operasyon başlattı. Protestocuların önce geri çekildiği ancak daha sonra taşlar ve molotofkokteylleriyle polise karşılık verdiği aktarıldı.

Kentte göstericiler birçok yeri ateşe verirken polisin tazyikli suyla yangınları söndürmeye çalıştığı bildirildi.

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, ölüm haberleri üzerine “teröristlerin sıradan Ukrayna vatandaşlarının hayatlarını tehdit ettiğini” öne sürdü. Azarov, suç kapsamına giren eylemlerin cezalandırılacağını yineledi. Azarov, protestocuları dağıtmak için polisin gerekirse güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Polis saldırısı sırasında ölen göstericilerden birinin 4 kurşunla yaşamını yitirdiği duyuruldu. Boynundan, başından ve göğsünden vurulan 30 yaşındaki eylemcinin protestocuların hakimiyetinde bulunan Bağımsızlık Meydanı’na getirildiği ve gerçek kurşunla mı yoksa plastik mermiyle mi öldürüldüğünün inceleneceği belirtildi.

Oleg Musiy adlı bir sağlık görevlisi ölü sayısının 5, yaralı sayısının ise 300 olduğunu iddia ederken polis bu iddiayı doğrulamadı ve "Ölü sayısı 2" dedi. Polis, iddiaların araştırıldığını belirtti.

Dynamo Stadı'nın 13 metre yüksekliğindeki kolonlarından düşen ve öldüğü açıklanan bir kişinin de halen hayatta olduğu ve hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.

YANUKOVİÇ MUHALEFETLE GÖRÜŞTÜ, MUHALEFET 24 SAAT SÜRE TANIDI

Öte yandan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, bugün muhalefetin önde gelen 3 lideriyle bir araya geldi. Yanukoviç'in Viktor Klitschko, Oleh Tyahnybok ve Arseniy Yatsenyuk'la yaptığı toplantının 3 saati aşkın sürdü.

Muhaliflerin toplantıda Yanukoviç'e Ukrayna Parlamentosunu acil olarak toplaması ve son geçirilen yasayı iptal etmesi için 24 saat süre tanıdı. Yanukoviç ise görüşmelerin yarın devam etmesini önerdi.

Ukrayna’da protestolar Kasım ayında başlamıştı. Hükümetin AB ile ortaklık anlaşmasını askıya alması üzerine sokaklara çıkan AB yanlıları ve milliyetçi grupların eylemleri 2 aydır devam ediyor. Bugün yaşanan ölümler, Kasım ayından bu yana devam eden gösterilerdeki ilk ölümler olarak kayıtlara geçti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Zorunlu din dersleri kaldırılsın

SONRAKİ HABER

\'Melez\'le alternatif bir konser

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...