22 Ocak 2014 06:00

Çocuklar için 10 yeni F Tipi Cezaevi projesi

Türkiye cezaevlerinde 12-17 yaş arasında 1879 çocuk bulunuyor. 6 bin çocuk da TMK mağduru. Cezaevleri çocuklara işkence ile gündeme gelirken Hükümet ise 10 yeni F tipi çocuk cezaevi yapmayı planlıyor.

Çocuklar için 10 yeni F Tipi Cezaevi projesi
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Çocuk  Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ne göre çocuklar için tutukluluk son çare olarak kullanılmalı. Çocukların sosyal yaşama kazandırılması için planlanan eğitim evlerinin bile cezaevlerinin içine kurulmasına tepki gösteren Girişim, bugün taleplerini Adalet Bakanlığı önünde dile getirecek.
Çocuk cezaevlerinde yaşanan işkence olayları üzerine 12 insan hakları savunucu kurumun bir araya gelerek oluşturduğu  Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, yayımladığı bilgi notunda çocuk cezaevlerinde gelinen noktayı kamuoyuyla paylaştı.
Adalet Bakanlığı verilerine dayanan bilgi notuna göre Türkiye’deki infaz kurumlarında 12-17 yaş arasında 1879 çocuk bulunuyor. Çocukların 1456’sı tutuklu, 423’ü hükümlü durumunda. Cezaevlerinde ise  1763’ü mahpus, 1343’ü tutuklu çocuk özgürlüğünden mahrum.
Uluslararası sözleşmeler göre çocuğun kişisel güvenliği gerektirmedikçe tutuklanmasına karar verilmemesi ve psikososyal gelişimine engel olmayacak tedbirlere başvurulması gerekiyor.

6 BİN TMK’Lİ ÇOCUK
2006 yılından bu yana Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) yapılan çocuk yargılamalarıyla hak ihlalleri artıyor. Sadece TMK’den yargılanan 6 bin civarında çocuk şiddet, kötü muamele,  psikolojik ve cinsel istismara maruz kaldı.   
Adalet Bakanlığının 10 tane F tipi çocuk cezaevi yapmayı planladığı belirtilen bilgi notunda, yargılamalarda “masumiyet karidesi”nin göz önüne alınması gerekirken yeni cezaevleri inşa edilmesi eleştiriliyor.
Girişim, bu anlayışın hak ihlallerini artıracağı uyarısı yapıyor. Çocukların sosyal yaşama uyum sağlaması yönünde oluşturulan eğitim evlerinin şehir merkezlerinde kurulması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, buna rağmen Bakanlığın bu evleri cezaevlerinin içine veya yakınlarına kurmasına da tepki gösteriyor. Girişim, konuya ilişkin bugün Adalet Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Yusuf Savaş Emek\'e hüzünlü veda

SONRAKİ HABER

Aziz Yıldırım: Hakkımızda ferman buyurulmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...