21 Ocak 2014 19:20

Cizîrê Meclisi ilk açıklamasını yaptı

Rojava'nın Amûdê kentinde Cizîrê Kantonu Özerk Yönetimi, Gecici Yönetim Meclisi'nin ilan edildiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Sonuç bildirgesinde kan dökmenin sonlandırması, ambargonun kaldırılması ve insani yardımların önündeki engellemelerin kaldırılması istendi.

Cizîrê Meclisi ilk açıklamasını yaptı
Paylaş

Rojava'nın Amûdê kentinde Cizîrê Kantonu Özerk Yönetimi Gecici Yönetim Meclisi'nin ilan edildiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Sonuç bildirgesinde kan dökmenin sonlandırması, ambargonun kaldırılması ve insani yardımların önündeki engellemelerin kaldırılması istendi.

Rojava'nın Amûdê kentinde Cizîrê Kantonu Özerk Yönetimi Gecici Yönetim Meclisi'nin ilan edildiği toplantının sonuç bildirgesini basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Sonuç bildirgesi Meclis Başkanı Ekrem Hiso tarafından okundu.

Sonuç bildirgesi şöyle:

"Arap ülkelerinde özgürlük ve onur istemiyle başlatılan Bahar Devrimi, Tunus'ta başlatıldı, birçok Arap ülkesi ve Suriye ile devam etti. Cizîrê Kantonu'ndaki yurttaşlarda ilk haftalardan itibaren demokratik değişim ve dönüşüm devrimine katıldılar, demokratik, ortak, kanun ve hakların üstünlüğünü esas alan bir ülkenin inşa esasları için mücadele ettiler. Bütün gelişmeler kanun ve ulaslararası sözleşmelere göre, bütünlüklü, merkezi olmayan bir ülkede meşru haklarını elde edilecek.

Rejim, halkın isteklerini yerine getirmedi, güvenlik politikaları ile barış girişimlerine karşı bir tavır sergiledi. Devrim barış hattından uzaklaşarak bir mezhep savaşına dönüştü. Ülkede kimlikten dolayı ölümler gerçekleşti, halkı katleden bir rejim ile birbirine giren muhalifler arasında savaş çıktı. Bu durum özellikle El Kaide'ye bağlı terörist grupların (IŞİD, Cephet El-Nusra, Eniya Îslamî...) savaşa müdahil olmalarıyla birlikte, halka karşı siyaset yürütülmesiyle birlikte karışıklıklar daha fazla arttı. Bu gelişmelere bağlı olarak ülkenin temelleri de yıkıldı. On binlerce Suriye yurttaşı şehit oldu ve milyonlarca kişi göç etmek zorunda kaldı.

Cizîrê Kantonu'nda birçok farklı ulus ve inanç birlikte yaşamaktadır. Bu gelişmelere karşın güvenliklerini sağladılar ve iç barışını savundular. Bu yönüyle Suriye halkları için bir sığınılacak yer oldu. Dêrik'ten Serêkaniyê'ye kadar birçok bölge illerinin kurtarılmasının ardından rejimin ambargosu, Özgür Suriye Ordusu adı altında çete gruplarının saldırıları arttı. Bütün sınır kapıları kapatıldı ve ciddi yaşam sorunları ortaya çıktı. Bütün bu sorunların çözümü ve ortaya çıkan güvenlik boşluğunu doldurmak için, demokratik özerklik yönetimi ve savunması bir ihtiyaç olarak görüldü. Bu esaslar üzerine, bütün tarafların anlaşmasıyla, siyasi parti, sivil toplumların katılımıyla (Kürt, Arap, Süryani, Çeçen) Geçici Kanun Oluşturma Meclisi oluşturuldu. Ayrıca Yönetim Belgeleri Oluşturma Komisyonu (Toplumsal sözleşme, seçim sistemi, yönetim şekli) çalışmalarını devam ettirdiler. Meclis'in birinci toplantısı 6 Ocak 2014 tarihinde gerçekleşti ve Ekrem Kemal Hiso, Gecici Yönetim Meclisi Başkanı olarak görevlendirildi. Meclis komisyonu kurma çalışmaları ona devredildi.

Bütün bu gelişmeler bütün taraflara danışılarak ve desteği alınarak 21 Ocak 2014 tarihinde kabul edildi.

Gecici Yönetim Meclisi, Suriye'nin birliği için bir tehdit değildir, aynı zamanda komşu ülkelerin güvenliği için de bir tehlike değildir. Oluşturulan yönetim bugünden itibaren sivil toplum ve güvenlik kurumlarının oluşturmasına başlayacaktır. Aynı zamanda kantona karşı oluşturulan ambargonun sonlandırılması, halkın günlük ihtiyaçlarının karşılanması, hizmet, kültür ve toplumsal çalışmalarına başlanılacaktır. El Kaide gibi çete gruplanın saldırılarına karşı bölgenin güvenliği için mücadele edilecek. Demokratik seçim çalışmaları, bağımsız gözlemciler çalışma yürüteceklerdir.

Ümit ediyoruz ki bu tecrübe ve deneyim, bütün Suriye için örnek ve Suriye'nin geleceğinin kuruluş yolu olsun. Suriye'nin sorunları askeri yöntemlerle çözülemez, siyasi, demokratik bir sistemin inşasına ihtiyaç vardır.

Dönemsel Kanun Oluşturma Meclisi çatısı altında bulunan Gecici Yönetim Meclis olarak çağrımızdır; kan dökülmesin, bölgeye karşı yürütülen ambargo sonlandırılmasın, harap edilen bölgelere insani yardımlar ulaştırılmasın ve tutukluların serbest bırakılsın. Çete gruplarının saldırılarına karşı, yönetim ve halkın güvenliğini sağlayan YPG'ye teşekkür ediyoruz. Şehid aileleri ve YPG Komutanlığı'na başsağlığı diliyoruz."

BDP: ROJAVA HALKINI KUTLUYORUZ

BDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ise, Rojava'daki Cizîrê Kantonu'nun bugün aldığı özerklik kararına yönelik kutlama mesajı yayınladı. Mesajda, "Rojava'da Cizîrê Kantonu Yasama Meclisi'nin bugün gerçekleştirmiş olduğu genel kurulunda Suriye Halkları'nın özgür ve demokratik geleceğine büyük katkı sunacağına inandığımız özerklik kararını büyük bir sevinçle ve coşkuyla karşıladığımızı ifade etmek istiyoruz" denildi.

"Üç yıldır devam eden bu kirli ve kör savaş ortamına rağmen Rojava Kürdistanı'nda alınan bu cesur kararlaşma pratiği ve bölgede yaşayan halkların ortak özgürlük mücadelesi, gerek Suriye'nin diğer bölgelerinde tiranlara karşı verilen mücadeleler için gerekse de tüm Ortadoğu açısından bir ilham kaynağı olacaktır" denilen mesajda şunlar kaydedildi: "Büyük bir siyasi irade, emek ve fedaice savunulan Rojava Devrimi'nin meyvesi olan özerklik kararının alınmasında katkısı olan tüm siyasi aktörleri ve onurlu bir direniş ortaya koyan Rojava Halklarını bu vesileyle selamlıyoruz ve her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bu özerklik ilanını Suriye'nin ve aslında Ortadoğu'nun istikrarı açısından tüm uluslararası toplum tarafından desteklenmesi gereken tarihi bir girişim olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Aynı zamanda tüm demokratik kamuoyunu ve ezilen halklar adına mücadele yürüten tüm kesimleri Rojava halkıyla dayanışmaya, güç vermeye çağırıyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tahliye edilen BDP\'li vekiller Ağrı\'da miting yaptı

SONRAKİ HABER

Meclis\'te Anayasa Komisyonu gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa