21 Ocak 2014 07:55

11 bin Suriyeliye ait 'ölüm ve işkence fotoğrafları' yayımlandı

Suriye’de iç savaşa son vermeyi hedefleyen Cenevre 2 Konferansı’nın hemen öncesinde ülkede 11 bin tutuklunun sistematik olarak işkenceye maruz bırakıldığını ve öldürüldüğünü iddia eden fotoğraflar yayımlandı.

11 bin Suriyeliye ait \'ölüm ve işkence fotoğrafları\' yayımlandı
Paylaş

Suriye’de iç savaşa son vermeyi hedefleyen Cenevre 2 Konferansı’nın hemen öncesinde ülkede 11 bin tutuklunun sistematik olarak işkenceye maruz bırakıldığını ve öldürüldüğünü iddia eden fotoğraflar yayımlandı. CNN, Guardian, Anadolu Ajansı ve TRT tarafından yayımlanan ve henüz bağımsız kaynaklarca teyit edilmeyen 55 bin fotoğraf, 11 bin tutuklunun işkenceyle öldürüldüğünü öne sürüyor.

KATAR DESTEKLİ HUKUK BÜROSU HAZIRLADI

Fotoğrafların, Suriye ordusunda görev yapan ve Katar destekli Suriye Ulusal Hareketi ile irtibat halinde olan “Sezar” kod adlı bir askeri polis tarafından sızdırıldığı belirtildi.
Katar, Beşar Esad’ı devirmek için çok sayıda silahlı gruba silah ve para desteğinde bulunuyor.  31 sayfalık rapor, Londra merkezli Carter-Ruck and Co. isimli bir hukuk bürosu tarafından hazırlandı. Söz konusu hukuk bürosunun Katar devletiyle yakın ilişkileri bulunuyor.

FOTOĞRAFLARI 'SEZAR' ÇEKTİ

Fotoğrafları çeken “Sezar” kod adlı askeri polisin uzun yıllar olay yeri fotoğrafçılığı yaptığı belirtildi. 2011’de başlayan iç savaş sonrası askeri hastaneye gelen cesetleri fotoğraflama görevi verilen “Sezar” infaz ya da işkenceye tanıklık etmediği yalnızca yaşamını yitirmiş tutukluların fotoğrafını çektiği belirtildi.  “Sezar”ın aktardığı bilgilere göre yaşamını yitiren tutuklular, hücrelerinden alınarak askeri hastaneye gönderiliyor. “Sezar” günde yaklaşık 50 cesedin fotoğraflarını çektiğini ve her ceset için 15 ya da 30 dakika harcadığını söyledi.

‘GERÇEKÇİ’ BULUNDU

Guardian, fotoğrafların daha önce Yugoslavya ve Sierra Leone’de bu alanlarda görev yapmış Sir Desmond de Silva, Sir Geoffrey Nice ve Profesör David Crane adlı 3 eski savcı tarafından incelendiğini ve gerçekliğinin onaylandığını duyurdu. Söz konusu görüntülerin Suriye rejimine karşı “insanlığa karşı suç” ve “savaş suçları” iddialarını destekleyebileceği belirtildi.

Fotoğrafların çekilme sebebinin, ailelerin cesedi teşhis etme gerekliliği olmadan ölüm belgesinin hazırlanabilmesi ve söz konusu kişiler hakkındaki infaz emrinin yerine getirildiğinin belgelenmesi olduğu ifade edildi. İddiaya göre ailelere ölüm sebebi “kalp krizi” ya da “solunum problemleri” olarak açıklandı. Her cesede bir numara verildiği öne sürüldü.

ERDOĞAN: DÜNYA BU VAHŞETİ İZLEDİ

Brüksel'de konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise  "Dünya, birçok televizyon kanalından Suriye'deki vahşeti izledi. On binlerce insanın, şu ana kadar 150 bin insanın 7'den 70'e kadınıyla erkeğiyle nasıl öldürüldüklerini izlediler. Yarın Cenevre-2 toplantısı var. Şimdi biz de Brüksel'den sesleniyoruz: Ey dünya, 150 bin insanın öldürüldüğü Suriye'ye karşı acaba sessiz mi kalacağız? Cenevre-2 ses ver demek zorundayız" dedi.

ABD VE İNGİLTERE NE DİYOR?

ABD yönetiminden Guardian’a yapılan açıklamada, “Dünyanın geri kalanıyla birlikte bu görüntüleri dehşet içinde izledik. Rejimin yaptıklarını en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “Bu rapor, Esad rejiminin Suriye halkına karşı sistematik şiddet uyguladığının bir kanıtıdır. Suriye’deki tüm insan hakkı ihlallerine karşı harekete geçilmesi için çağrı yapmayı sürdüreceğiz” dedi.

‘SAVAŞI SÜRDÜRMEK İÇİN’

Yakın Doğu Haber’in Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu dün İMC’de katıldığı bir programda söz konusu fotoğrafların savaşın durdurulmasına ve siyasi çözüme değil, askeri müdahaleye çağrı yaptığına dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

BM, İran\'a yaptığı Cenevre 2 teklifini geri çekti

SONRAKİ HABER

New York derbisi Nets’in

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa