21 Ocak 2014 07:12

BM, İran'a yaptığı Cenevre 2 teklifini geri çekti

Birleşmiş Milletler, Suriye muhalefetinden gelen boykot tehdidi sonrası İran’a yaptığı Cenevre 2 Konferansı’na katılma çağrısını geri çekti.

BM, İran\'a yaptığı Cenevre 2 teklifini geri çekti
Paylaş

Birleşmiş Milletler, Suriye muhalefetinden gelen boykot tehdidi sonrası İran’a yaptığı Cenevre 2 Konferansı’na katılma çağrısını geri çekti.

Ban Ki-moon, dün yaptığı davette “Suriye krizinin çözümünde İran’ın da yer alması gerektiğine güçlü bir şekilde inanıyorum” demişti. Suriye Ulusal Koalisyonu ise Türkiye saati ile saat 21.00’e kadar mühlet vererek, İran’a yapılan davet geri çekilmezse konferansa katılmayacağını duyurmuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına yapılan açıklamada, “Montrö’deki 1 günlük toplantının İran’ın katılımı olmadan gerçekleştirilmesine karar verildi. Hala İran’ın Cenevre bildirisinin arkasındaki küresel mutabakata katılmasını bekliyoruz” denildi.

Bu açıklama sonrası Suriye Ulusal Koalisyonu, “BM ve Ban Ki-moon’a duruşumuzu anladıkları için teşekkür ederiz. Doğru kararı verdiklerini düşünüyoruz” diyerek konferansa katılacaklarını duyurdu. Koalisyon içerisinde yer alan Suriye Ulusal Konseyi ise, Cenevre 2'ye katılma kararını eleştirerek Koalisyon'dan çekildiğini duyurdu.

ABD’den yapılan açıklamada ise “Umuyoruz ki bu açıklama sonrası tüm taraflar Suriye’deki acının sonlandırılması için çaba sarf etmeye devam ederler” denildi.

Öte yandan İran’ın BM Elçisi Muhammed Kazai, “Cenevre 2’nin Suriye’deki herhangi bir sorunu çözebileceğine inanmıyorum” yorumunda bulundu.

Cenevre 2 Konferansı'nın 22 Ocak'ta Montrö'de başlaması planlanıyor. Görüşmeler 24 Ocak'ta Cenevre'de devam edecek.

Suriye'de Beşar Esad hükümetinin en önemli destekçileri arasında yer alan İran, konferansa katılımı için önlerine getirecek herhangi bir önşartı kabul etmeyeceğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Köleliğe karşı mücadele büyüyor

SONRAKİ HABER

11 bin Suriyeliye ait \'ölüm ve işkence fotoğrafları\' yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...