20 Ocak 2014 23:34

Suriyeliler ABD üzerinden İsveç’e iltica ediyor

Suriyeli Mülteciler İsveç’e gelebilmek için insan tacirlerine neredeyse bir servet ödemek ve yaşamlarını riske atmak zorunda. Sınırda kontrollerin artırılmasının yanı sıra Avrupa ülkeleri Suriyelilere ülkelerine geri dönmeme riski bulunduğu gerekçesiyle Schengen vizesi vermeyi reddediyor. İltica hakkını kullanarak Avrupa’ya ulaşmak isteyen ilticacılara tek alternatif bırakılıyor. O da insan tacirlerine bir servet ödemek.

Suriyeliler ABD üzerinden İsveç’e iltica ediyor
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç, Suriye’deki savaştan kaçanlara iltica hakkı tanıyacağını açıklayan tek Avrupa ülkesi. Ancak Suriyelilerin İsveç’e ulaşmaları o kadar kolay değil.
Suriyeli Mülteciler İsveç’e gelebilmek için insan tacirlerine neredeyse bir servet ödemek ve yaşamlarını riske atmak zorunda. Sınırda kontrollerin artırılmasının yanı sıra Avrupa ülkeleri Suriyelilere ülkelerine geri dönmeme riski bulunduğu gerekçesiyle Schengen vizesi vermeyi reddediyor. İltica hakkını kullanarak Avrupa’ya ulaşmak isteyen ilticacılara tek alternatif bırakılıyor. O da insan tacirlerine bir servet  ödemek.
Son dönemlerde ABD üzerinden gelerek İsveç’e iltica eden Suriyelilerin sayılarındaki artış İsveç Göçmen Dairesi ve İsveç polisini şaşırttı. İsveç Göçmen Dairesi Basın Sözcüsü Sophia Öhvall Lindberg, “Son aylarda bazı Suriyelilerin bu yolu kullandığını görüyoruz. Şu anda ABD vizesiyle gelip iltica eden 70 civarında mülteci var. Bunlar ya ABD’ye giderken burada iniyorlar ya da Lübnan’dan ABD’ye gidip daha sonra buraya geliyorlar” diyor.
ABD bugüne kadar sadece 90 Suriyeliye iltica hakkı tanıdı. Birleşmiş Milletlerin baskısı sonucu ABD 2014 yılında 2 bin Suriyeliye iltica hakkı tanıyacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) verdiği rakamlara göre savaşın başlamasından bu yana 3 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. 1 milyonu çocuk olmak üzere 4 milyonu da kendi ülkesinde mülteci durumuna düştü.
Svenska Dagsbladet Gazetesi Muhabiri Jenny Nordberg, İstanbul’dan geçtiği haberde İsveç pasaportunun 3 bin krona satıldığını, İsveç’e gelmek isteyen bir kişinin insan tacirlerine 12 bin avro ödemek zorunda olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl 8 bin Suriyeli İsveç’e iltica etti. Göçmen Dairesi bu yıl sayının 14 bine yükseleceğini tahmin ediyor.
Kızıl Haç Avrupa ülkelerinden Suriyelilere  uyguladıkları vize uygulamasına son vermesini ve sınırlarını mültecilere açmasını istiyor. Kızıl Haç’ın Hukukçusu Alexandra Segenstedt, Avrupa Birliği ülkelerine Suriyelilerin ulaşmalarının tek yolunun kaçakçılara para ödemek ve yaşamlarını riske atmak olduğunu söylüyor.
Avrupa Birliği’nin bir yandan Suriye’nin komşusu ülkelerin sınırlarını ilticacılara açmalarını teşvik ederken, Avrupa sınırlarında denetimi artırdığını, ilticacıların kullandığı en büyük yol olan Türkiye-Yunanistan sınırını tahkim ederek iki yüzlü bir politika uyguladığını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Patlamadan arda kalan parıltılar

SONRAKİ HABER

Ukrayna’da gerilim sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...