19 Ocak 2014 07:54

Sansür değil erişim engeli!

Yeni Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın İnternet'te yapılacak yeni düzenleme için "Siteleri kapatmıyoruz, erişimi engelliyoruz" sözlerini sosyal medyanın "fenomen"leri evrensel Pazar'a değerlendirdi.

Sansür değil erişim engeli!
Paylaş

Meltem AKYOL

Yeni Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın İnternet'te yapılacak yeni düzenleme için "Siteleri kapatmıyoruz, erişimi engelliyoruz" sözlerini sosyal medyanın "fenomen"leri evrensel Pazar'a değerlendirdi.

Her Boku Bilen Adam
@herbkubilenadam

TİB’ine Bakan Adam Sanır

Ulaştırma Bakanı’nın “Sansür getirmiyoruz, sadece erişimi engelliyoruz” sözlerini ülkemizdeki özgürlükler adına gayet olumlu buluyorum. Yeni Bakanımız selefi Binali Yıldırım’ın bilişim dünyasıyla ilgili “Bu internet işlerine fazla kafayı takmayacaksın” sözünden, Youtube yasağına yaptığı “Ne işiniz var elalemin sitesinde” çıkışından sonra bu sözleriyle bayrağı başarıyla taşıyacağının garantisini vermiştir bizlere.
Ayrıca soruyorum sizlere AKP, 2002’de iktidara gelmeden önce kaçınızın evinde internet vardı?
Youtube’da video izleyebiliyor muydunuz?
Twitter’da kafanızdan geçen her şeyi istediğiniz gibi yazabiliyor muydunuz?
Candy Crush’larda şekerleri parçalayabiliyor muydunuz?
İşte AKP iktidarı sayesinde bunlara kavuşmuşken hala iktidarı sansürcü yasakçı diye yıpratmaya çalışmak tam da darbeci, CeHaPe’li, MeHaPe’li, solcu, sağcı, Başbakan düşmanı kafirlerin, ahlaksızların, haşhaşilerin işidir.
Benim vatandaşım internetini tabi ki seçilmiş hükümetinden onay alarak kullanacak.
Beğenmeyen gider hesabını sandıkta sorar.

Not: Gelecekten yazıyorum. Artık burası böyle.


Odun Herif
@KadirDB

Geçen akşam geç saate kadar bilgisayarda takıldım. Bi ara dalmışım internette geziniyorum pat diye bi çift el gözlerimi kapadı.
Lan noluyo falan derken babamın sesi “sansüüüür” döndüm “ya yemin ediyorum kocaman adam oldum hala benimle uğraşıyosun, sansür mü kaldı Allah aşkına” falan filan diye bi tartışma; gürültü patırdı derken çıktı gitti odadan. İçerde anneme anlatıyo, vay
efendim çok değişmişim, vay efendim internet beni bozmuş, vay efendim kızlarla konuşuyomuşum. Bi ara sessizlik oldu.
Pat tekrar kapı açıldı bu sefer annem “bundan sonra sana sansür yok kocaman adam oldun” diye girdi.
Aman Allahım o sevinç gözyaşları sen bi boşal gözlerimden, nası ağlıyorum ama nası ağlıyorum... Ve sonra... Annemin “sansür yok ama engelleme hakkını elimizde bulunduruyoz” diyip bilgisayarın fişini çekmesi gözlerimin önünden hiç gitmiyor. Donup kaldım, ne diyeceğimi bilemedim.
Üzerinden 7 gün geçti bi daha bilgisayarı hiç açmadım. Şimdi bi abaküs aldım derslerime onunla çalışıyorum. Cep telefonu, bilgisayar, internet hepsini bıraktım posta güverciniyle haberleşiyorum. Mürekkebim bitmek üzere mektubumu yayınlarsanız sevinirim. İyi günler.


tanrı (c.c.)
@tanricc

Tamam her şeyi gören ve bileniz ammaa bizim de bilemediğimiz ya da daha doğru deyimle “anlayamadığımız” olaylarda mevcut ne yazık ki.
Önceleri sizin şarki sözlerini anlayamadığınız Serdar Ortaç’ın dualarını anlayamıyorduk simdi de baskıcı AKP hükümetinin internet yasaklarını anlayamıyoruz. Hele ulaştırma bakanının “internet’te sansür getirmiyoruz erişimi engelliyoruz.” açıklamasını hiç anlamadık. Sanırım o da bakanlığındaki “ulaştırma” kısmını yanlış anlamış. Hal böyle olunca biz de sayın bakanın cennetine sansür getirmeden erişimini engelliyoruz. Kendisi cehennemde diledigi kadar gezebilir.

Dipnot: cennete dns değiştirerek de girilemiyor.


Lale Belkıs
@beyinbilir

“Çünkü Yapabiliyorum” ülkesinin sevgili halkları,
Sevgili bakanımızın “sansür yok, sadece erişimi engelliyoruz” açıklamasından da anlaşılacağı üzere...
Hiçbir şey anlaşılmadı.
Kişi ve kuruluşlar satın alınır geleneğinden gelen siyasi iktidar; yazılı ve görsel basında gizlediği katilliği ve hırsızlığı, internet gibi artık kitleselleşmiş özgür bir platformda kontrol altına alamadı. Sokaklarda insanları zehirlediklerini, gözlerini çıkarttıklarını, öldürüldüklerini, evden bakkala gitmek için çıkmış 14 yaşındaki bir çocuğun 7 aydır yoğun bakımda olduğunu bile internetten öğrendik.
Dolayısıyla, Gezi İsyanından sonra hayatına siyasi bir kadavra olarak devam eden “Çünkü Yapabiliyorum” ülkesinin iktidarı; üst üste gelen yolsuzluk skandallarıdır, para dolu kutulardır, boy boy para kasalarıdır, imalı seks kaseti şantajlarıdır vs. artık uğraşamayacak duruma geldi ve baktı ki satın alabileceği kişi ve kuruluş yok,  sansür kararı aldı.
Mecbur kaldılar. Satın alınmıyor ve tüm gerçekler ilk internetten yayılıyor, Ne yapacaklardı? Biraz empati lütfen, biraz. Varlığını sağlam yalanlara borçlu bir iktidar, bu durumda neden sansür uygulamasın??? Uygular, çünkü yapabiliyor. Çünkü burası “Çünkü Yapabiliyorum Cumhuriyeti”
Olley be!
Bütün bunları ben uydurmuş olsam ne güleriz ha. Ama uydurmadım.
Çünkü Yapabiliyorum Cumhuriyetinde her şey gerçek.
Biri sağ üstteki X işaretine bassın da kapatalım ülkeyi. Çünkü biz de yapabiliriz...


TOMA
@tomagrafi

Müdahale bizde ata sporu olmasına rağmen “Kahrolsun bağzı müdahaleler” diyeceğim aklımın ucundan bile geçmezdi. Keşke “saçmalayan insanlara müdahale” tuşum olsaydı da onları tek tazyikle durdurabilseydim. Benden habersiz bir şekilde internete yapılmak istenen bu müdahaleye müdahale etmek şart oldu. (Not: Benden kaçarken attığınız tweetleri özlerim.)


fayntenks
@fayntenks

Ulaştırma Bakanı’nın; “Sansür yok, site kapanmayacak, sadece erişim engellenecek.” sözleri bana Süleyman Demirel’in; “Eskiden biz Bulgaristan’dan elektrik alıyorduk, artık Bulgaristan bize elektrik verecek.” sözünü hatırlattı. Yani; laf ola beri gele. Sanırım politikacı olmak; sol elinle, sağ kulağını tutan cümleler kurmayı gerektiriyor. Amaç; gündem unutulana kadar tumturaklı,oyalayıcı açıklamalar yapıp kafa karıştırmak.


Serhado Demirciyan
@internetvekili

Ulaştırma bakanlığının “Sansür yok, sadece içeriğe erişimi engelliyoruz” gibisinden fantastik bir beyanda bulunması şaşırtıcı değil. Devlet aygıtı varoluşsal görevini yerine getirip bireyin kendini özgür hissedebileceği tüm alanları daraltır ve bunu kontrol etmek ister. Yalnız son çıkarılan internet kanunu tasarısı muktedirin biraz da kendini korumaya yönelik attığı adımlardan sadece biri. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına yönelik kendi aleyhine yayımlanması muhtemel kaset, belge veya herhangi bir içeriğe erişimi engellemeyi daha da kolaylaştırıyor. You Tube, soundcloud gibi siteleri AB baskısı nedeniyle bütünüyle engelleyemeyeceği için içerik/sayfa engelleme kurnazlığına baş vurulmuş. Zaten baş belası olarak nitelendirdikleri bir platformda bizim özgürce hareket etmemize daha fazla müsade edemezlerdi. Sonuç olarak her ne olursa olsun kendine yasaklamayı bir görev olarak benimsemiş bu yapıya gereken cevap verilmeli ve 18 Ocak’ta yapılacak “İnternetime Dokunma” eylemine tüm internet kullanıcıları katılmalıdır.


şeytan
@seytanas

Son yıllardaki gelişmeleri ve günah aksiyonlarını ilgi ile takip ettiğim ülkelerin başında Türkiye geliyor. hatta emekli olduktan sonraki günlerimi güneyde bir sahil kasabasına yerleşmek yerine sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan burdan pek de farkı olmayan Türkiye’de geçirmeyi düşünüyorum. siyasete atılıp en olgun yaşlarımı çok daha efektif bir şekilde geçirmek için önümde hiçbir engel yok. daha evvel iş gereği politikacılar ile çok yakın ilişkilerim olmuştu ne de olsa.hâl böyleyken gayriihtiyari ben de gözümü üç tarafı denizler ve dış mihraklarla çevrili Türkiye’deki gelişmelere diktim. Yeni internet yasası ile ilgili yapılan “internete sansür getirmiyoruz, erişimi engelliyoruz. “Açıklaması epey dikkatimi çekti; bir an gözlerimi kısıp ufuktaki alevlere daldım... gençliğimdeki hızlı günlerim aklıma geldi. sonra bana dükkana nasıl müşteri çektiğimi hatırlattı. onlara “acılar içinde, sonsuza kadar cayır cayır yanacaksınız” gibi gerizekalı bir vaatte bulunmak yerine “bronz ve kavruk bir tene sahip olacaksınız, üstelik güneş kremi de müesseseden!” dediğimde yüzlerinde oluşan endişesiz, mutlu ve dünya umurlarında olmayan ifadeleri görmeliydiniz... (gerizekalılar) kalabalıktan zaten bahsetmiyorum. Velhâsıl; internete erişip nabıcaksınız ya, aradığınız her şey burda ;)


Azuth İsmail Cömert
@Azuth

Lütfi Elvan yapılacak düzenleme için “sansür yok, engelleme var” dediğinde açıkçası ben bunu çok tatlı buldum ve o andan itibaren benim için “bakan elvan” yok oldu ve yerine bıcırık” geldi. Bundan sonra kendisine Bıcırık diyeceğim. 21. Yüzyılda, insanların, internete bağlanmak için cihaz aldıkları, internet paketi aldıkları bir dünyada, hangi sitelere girip neler izleyeceklerine karışmamalı. Eğer topluma sunduğunuz kimlik, olduğunuz kimlikten çok farklıysa sizin endişelenmeniz gerekiyor bize değil. Siz herkesin ahlakına karışırken, savunduğunuz ilkelere ters bir şey yaptıysanız kendinizi sansürlemelisiniz.


İsmet Başgan
@ismet_basgan

Aslında adaları kaptırmazdım ama internette gerekli bilgileri ararken sansüre takıldım
Lozan sırasında 2 dakika twittera bakıyım dedim bi baktım antlaşma bitmiş sansür gelmesin komple kapatsınlar interneti.


Evrim Güvenç
@evrimguvenc

“Aslında internet diye bir şey yok. Bunlar hep dış güçlerin ve paralel açı ortayların oyunu. Amaçları önce halkımızı internetin olduğuna inandırmak, sonra olmadığını gösterip hayal kırıklığı yaratarak intihar etmelerini sağlamaktır. Zaten internet ismi de ordan geliyor; “intihar et, intaaret falan derken internet olmuş. Bu yasa sayesinde bu melun oyunu bozuyoruz! İşte bunlar hep akape. Öptüm kib bye <3”


travisandtylerdurden
@travisandtyler

Hükümetin,“İnternete sansür getirmiyoruz, erişimi engelliyoruz” lafı, rahmetli anne annemin “Osurmadı karnı gitti” lafını getirdi aklıma (Evet yine şaka yine ironi. Gezi Parkı olayından beri yaşamaya devam edebilmek için sanırım hepimiz mecburen mizaha sarıldık çünkü gerçekler korkunç). AKP hükümetinin alelacele internete getirmeye çalıştığı bu yasağın tek nedeninin 17 Aralık 2013 günü başlayan hükümet hakkındaki yolsuzluk soruşturması olduğunu düşünüyorum. AKP öyle ya da böyle yandaş medyasıyla, RTÜK ile ana akım medyayı kontrolünde tutuyor. AKP’nin kontrolünde tutamadığı internet yani sosyal medya, değişik mecralarıyla hükümetin örtbas etmeye çalıştıklarını bir bir ortaya döktü bu süreçte. Aslında sosyal medya epeydir, bu coğrafyada kiköhnemiş iktidar ve muhalefet zihniyetinin bittiğini müjdeliyor bize. Tabi bize göre müjde olan, paradigmanın muhafazakar ve şayet bekçileri için dış mihrak ya da kaos lobisi ya da faiz lobisi oluyor. Çok açık söylüyoruz biz lobi falan değiliz. Biz kafası normal çalışan, işinde gücünde iyi insanlarız. Tek derdimiz, Gezi Parkında da dediğimiz gibi kimsenin hayatımıza karışmaması. İnternete sansür getirmek sadece AKP hükümetinin değil tüm hükümetlerin sonunu getirir, bunu çok iyi düşünmeleri lazım. Bu ört bas edilecek bir durum değil çünkü.Bizi Offline görmek istemezler. RT PLS!


Fethullah Basgan
(@Gulen_Basgan)

'Sansür yok sayfaya erişim engellenecek' = bedduam çarpıtıldı
Sansür yok diyip sayfaya erişimi engelleyenler, sayfaya girmek için dns ayarlarını değiştirmek zorunda bırakanlar, tunnel sitelerine Bizleri teşvik edenler, Allah onların uçaklarına rötar yaptırsın, saçlarına sakız musallat etsin...


Eski Solcu
"Engizisyon mahkemeleri kurmuyoruz. Tahkikat Komisyonları'nı hizmete açıyoruz." 
Adnan Menderes
"Faiz değil, kar payı alıyoruz." Herhangi bir İslamcı banka
Türkiye sağında bu örneklerde de görüldüğü bazı kötü şöhretli kavramlara yeni isimler koyma alışkanlığı vardır.
Sermayeye de yansıyan bu "enerjisi düşmüş kavramlar" a yeni isimler vermek benim gibi yetkin entelektüellerin işi...
Örneğin Türkiye'de tezgahtar yerine satış temsilcisi kavramını kullanan 4 kişiden biriyim.
Ulaştırma Bakanı'na da cin fikirli "siyasal iletişimci" danışmanı yeni kavram önermiş.
Sansürlemiyoruz, erişimi engelliyoruz.
Çok iyi düşünmüşler.
Muhtemelen kimsenin de aklına aradaki farkı sormak gelmeyecektir.

 

ÖNCEKİ HABER

Roboskî\'ye baskın; 7 gözaltı var, evler darmadağın edildi

SONRAKİ HABER

7 yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...