18 Ocak 2014 14:48

Binlerce kişi Rojava'ya statü istedi

İstanbul ve Diyarbakır'da yapılan mitinglere katılan binlerce kişi, Rojava Kürtlerinin Cenevre-2 Konferansı’na kendi statüleriyle girmesini istedi. Mitinglerde, 'Yeni Lozan istemiyoruz. Rojava’ya özerk statü' yazılı pankartlar taşındı.

Binlerce kişi Rojava\'ya statü istedi
Paylaş

İstanbul’da binlerce kişi, Rojava Kürtlerinin Cenevre-2 Konferansı’na kendi statüleriyle girmesini istedi. BDP İstanbul İl Örgütü’nün çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen binler, Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanarak Kadıköy İskele Meydanına yürüdü.
Sık sık, “Biji berxwedana Rojava”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı mitinge, bendirler eşliğinde çekilen halaylar da oldukça renk kattı. Miting boyunca PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın da fotoğrafları taşındı.

‘YENİ LOZAN İSTEMİYORUZ’
Yürüyüşün en önünde  “Rojava Kürdistanı Cenecre 2’ye kendi özerk statüsüyle kabul edilsin” pankartı taşındı. Mitinge katılan Halkların Demokratik Partisi de, “Yeni Lozan istemiyoruz. Rojava’ya özerk statü” pankartı arkasında yürüdü. Eylemde, Fransa’da katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi de unutulmadı. Yürüyüş boyunca kadınlar, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın fotoğrafları olduğu pankartı taşıdılar.

Miting boyunca sık sık, Cenevre 2’nin Lozan Antlaşması gibi olmayacağı vurgulanarak, “. Rojava halkı inkar edilmemeli. Rojava  Kürtleri Cenevre 2’ye kendi kimlikleriyle katılmalı. Kürtlerin olmadığı bir dünyaya hayır” denildi. Yine Rojava kimliğinin kabul edilmediği bir konferansın Suriye’ye barış getirmeyeceği uyarısı da yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


DİYARBAKIR DA ROJAVA'YA SELAM GÖNDERDİ

22 Ocak’ta yapılacak olan Cenevre 2 toplantısına Rojava’daki Kürtlerin siyasi statülerinin tanınarak katılması talebiyle Diyarbakır’da miting düzenlendi. İstasyon meydanında yapılan mitinge binlerce Diyarbakırlı katıldı. Sahneye asılan büyük pankartta Kürtçe, ‘Rojava halkı Cenevre 2 toplantısına kendi siyasi statüsüyle katılsın’, ‘Rojava devrimi özgürlük devrimidir, biz devrimi savunacağız’ ifadeleri yer alırken kitle sık sık ‘Bijî berxwedana Rojava’, ‘Selam selam Rojava’ya bin selam’ sloganlarını attı.

Güneşli bir havada yapılan mitinge geleneksel kıyafetleriyle katılan kadınlar renkli görüntüler oluştururken çocuklardan yaşlılara çok sayıda Diyarbakırlı miting alanını doldurdu. Mitingde BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, BDP milletvekilleri, BDP Diyarbakır il yöneticileri, EMEP, Partizan, ESP, Barış anneleri, DÖKH, TUHAD-DER, Özgür Yurttaş mahalle meclisleri de yer aldı.
Geniş polis yığınağının yapıldığı mitingde iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin Emniyet Müdürü, 5 yardımcıyı değiştirdi

SONRAKİ HABER

\'UEFA 5 kulübü düşürebilir\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa