17 Ocak 2014 16:47

Aziz Yıldırım'ın mahkumiyeti onandı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda şike davasında Fenerbahçe Spor Klubü Başkanı Aziz Yıldırım’a 'spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla suç örgütü kurma' suçu ile şike ve teşvik primi suçlarından verilen toplam 6 yıl 3 aylık hapis cezasını onadı.

Aziz Yıldırım\'ın mahkumiyeti onandı
Paylaş

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu Şike Davası’nda kararını verdi.

Aziz Yıldırım’a “spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla suç örgütü kurma” suçu ile şike ve teşvik primi suçlarından verilen toplam 6 yıl 3 aylık hapis cezası onandı.

Daire, dava kapsamında 85 sanık hakkında inceleme yaptı. Daire, dosyada yer alan şike, teşvik primi, örgüt, dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, rüşvet ve diğer suçlar yönünden inceledi. Daire, Aziz Yıldırım’ın örgüt kurma, birden fazla maçta şike ve teşvik primi suçları ile rüşvet suçundan verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadı. Daire, Olgun Peker’in örgüt kurup yönetmek suçundan verilen mahkumiyetini de onadı.

Serdar Adalı ile Tayfur Havutçu hakkında verilen mahkumiyet kararının incelenmesinde ise şike sabit görüldü ancak ilgili yasada değişiklik yapıldığı gerekçesiyle yeniden incelenmesi için bozuldu.

AZİZ YILDIRIM'IN BAŞKANLIĞI DÜŞECEK

Aziz Yıldırım, 2 Temmuz 2012'de mahkemenin verdiği kararla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yattığı 1 yıllık süre göz önüne alınarak serbest bırakılan Yıldırım ile ilgili karar onanınca infaz yasasından faydalanarak yaklaşık 3 yıl 2 ay daha hapiste kalması söz konusu.

Düzenleme yapılmaz, yeniden yargılama kararı çıkmazsa Aziz Yıldırım bu süreyi hapis yatacak.

Bu arada cezası onanan Aziz Yıldırım'ın başkanlığı düşecek. Fenerbahçe Kulübü karar eline ulaşınca yeniden seçime gitmek zorunda kalacak.
45 gün içinde alınacak olağanüstü genel kurul kararında Aziz Yıldırım aday olamayacağı gibi başkan yeniden seçilecek.

SADECE BAŞKANLIK SEÇİMİ YAPILACAK

Sarı-Lacivertli kulüpte sadece başkanlık seçimi yapılacak. Fenerbahçe Kulübü tüzüğü gereği başkan ayrı, yönetim ayrı seçildiği için yöneticiler görevine devam edecek ve kulübün yeni başkanı mevcut yönetim ile çalışacak. Bu süre içinde Kulübü Başkanvekili Abdullah Kiğılı yönetecek.

Yurtdışında olan Aziz Yıldırım "siyasi" olarak nitelediği kararı tanımadığını açıkladı. Yıldırım'ın, sarı-lacivertli kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklaması şu şekilde:

"Öncelikle 3 Temmuz’dan bugüne kadar şahsım ve yönetimlerim nezdinde Fenerbahçe’ye verdiğiniz ‘yıkılmaz’ destekten ötürü hepinize ayrı ayrı şükran ve sevgilerimi sunarım. Bilmenizi isterim ki, Ben Aziz Yıldırım olarak bu hukuka aykırı karara saygı duymuyorum ve bu siyasi kararı tanımıyorum.

Fenerbahçe’yi, siyasi ve hukuk dışı kararlarla ve en önemlisi pusu geleneklerinden gelen uygulamalarla teslim almaya çalışanlar yine tarihi bir hatanın eşiğindedirler. Aziz Yıldırım üzerinden Fenerbahçe’ye kumpas kuranlar, Fenerbahçe’yi lekelemek isteyenler şunu iyi bilmelidirler ki; Aziz Yıldırım için tek gerçek Fenerbahçe’dir ve Fenerbahçe’nin adının yanında Aziz Yıldırım’ın başkanlığı, özgürlüğü ve hatta varlığının hiçbir önemi yoktur. Bir kez daha tarihe not düşerim ki; Aziz Yıldırım gerekirse başkan değil bu kulübün kapısında bekçi dahi olur ama ne Fenerbahçe’den koparılabilir, ne de onlara teslim olur. Bunu sağlayabilecek hiçbir makam ve karar henüz görülmemiştir ve görülmeyecektir. Bununla birlikte, kumpaslar, paralel devletler, tükenmiş yanlı yargılar, ele geçirilmiş devlet mekanizmalarına dair söylemler havada uçuşurken, emniyet ve yargının aldığı her karar artık yok hükmünde ilan edilmişken ve bunun önlemi olarak ‘adil ve yeniden yargılanma hakkının’ tartışıldığı bu süreçte, apar topar verilen bu karar, Aziz Yıldırım’ın ve tüm kamuoyunun nezdinde sadece bir siyasi manevradır ve 3 Temmuz’un altına atılan ıslak imzadır. Fenerbahçe’nin adil yargılanmasını dahi bekleme tahammülü gösteremeyen bu zihniyet, işbirlikçileri ve rantçıları ile birlikte 3 Temmuz’un bizzat kendisidir ve Aziz Yıldırım’ın bu zihniyetle mücadelesi her zaman ve her yerde devam edecektir. İster kulübünün başında ister cezaevinde... Kaldı ki bizler, arkamızdan iteni de elini uzatmayanı da çok iyi bilmekteyiz. Tüm Fenerbahçeliler emin olsunlar ki, süreç onların istediği gibi bitmeyecektir ve son sözü Fenerbahçe söyleyecektir. Gelinen bu noktada, gerek bu karar ve gerekse süreçle ilgili artık susmak ve ötelemek yersiz ve anlamsızdır. Bunun sonucu olarak gerek şahsım gerekse yönetim kurulum tarafından ilerleyen günlerde çok daha kapsamlı ve ayrıntılı açıklamalar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Zira Aziz Yıldırım, Fenerbahçe ve Türkiye Cumhuriyeti için bugüne kadar ödediği bedellerle yetinmemekte kararlıdır."

METE DÜREN: 2010/11 SEZONUNUN ŞAMPİYONI FENERBAHÇE'DİR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Basın Sözcüsü Mete Düren, futbolda şike davasıyla ilgili dosyanın spor hukuku açısından TFF için kapandığını söyledi.  Düren, "Spor hukuku açısından Futbol Federasyonu için bu dosya kapanmıştır. TFF'nin yetkili kurullarının verdiği kararlar geçerlidir. Sayın Başkan Yıldırım Demirören, şike ile ilgili kararını açıklamıştı. 2010-2011 sezonu şampiyonu Fenerbahçe'dir" dedi.


SADRİ ŞENER VE NEVZAT ŞAKAR'A BERAAT

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.

TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında "Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyespor maçında şike yapmak suçundan “yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraat kararı verildi.

BÜLENT UYGUN'A ÖRGÜTTEN BERAAT, ŞİKEDEN 11 AY 7 GÜN HAPİS

Mahkeme, Bülent Uygun'un “Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik primi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmak suçundan beraatine karar verdi. Uygun'un 9 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Fenerbahçe maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun'u 22 Nisan 2011?de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

UYGUN KULÜPLERDE GÖREV YAPAMAYACAK

Uygun'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Uygun, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.

EMENİKE İLE İLGİLİ KARAR VERİLMEDİ

Futbolcu Emmanuel Emenike hakkında CMK'nın 10. maddesi uyarınca dosyasının ayrılmasına hükmedildi. Bu durumda, Emenike ile ilgili dosya ayrılıp yeni bir dava üzerinden devam edecek.

VEDERSON'A TEŞVİKTEN 5 AY

Futbolcu Gökçek Vederson'un 17 Nisan 2011?de oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten Mahkeme, Vederson'u 5 ay hapis ve 30 bin 3 yüz 20 YL adli para cezası ile cezalandırdı. Vederson'un, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Vederson, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti

AKIN'A 3 MAÇTA ŞİKEDEN 1 YIL 6 AY

Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011'de oynanan Manisa-Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti. Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe- İBB, 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzon-İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan Beşiktaş-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Akın'ın spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Akın, 6222 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi (Yargıtay'ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.


İŞTE CEZALAR

Bülent Uygun, teşvikten 11 ay hapis

Bülent İşçen şike ve teşvikten 2 yıl 4 ay hapis

Ali Kıratlı şikeden 1 yıl 10 ay hapis

Vederson teşvikten 5 ay hapis

Ali Yıldırım 1 yıl 1 ay hapis

İbrahim Akın, teşvikten 1 yıl 6 ay

İlhan Ekşioğlu, şike ve teşvikten 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para

Mecnun Otyakmaz örgüt üyeliğinden 10 ay hapis, Sivas-Fenerbahçe maçından dolayı da 1 yıl 6 ay hapis

Şekip Mosturoğlu, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvikten 1 yıl 10 ay hapis

Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis

Sami Dinç 1 yıl 14 ay hapis

Samet Güzel 2 yıl 2 ay hapis

Serdal Adalı 1 yıl 3 ay hapis

Tamer Yelkovan 1 yıl 3 ay

Ümit Karan 7 ay

Yavuz Ağırgöl şikeden 1 yıl 8 ay ertelemeli hapis

Yusuf Turanlı örgütten ertelemeli 1 yıl 3 ay, şikeden 1 yıl 18 ay hapis

Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

ÖNCEKİ HABER

Kamuran Gümüş\'ün ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı

SONRAKİ HABER

Harb-İş: Türk-İş tüzüğü çiğnedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...