16 Ocak 2014 06:00

Dershanelerin dönüşümünde özel okullara teşvik

Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesine ilişkin düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı. Düzenlemeye göre özel okullarda 1’inci, 5’inci, 9’uncu sınıflara kayıt yaptıran öğrencilerin masrafları devlet tarafından karşılanacak.

Dershanelerin dönüşümünde özel okullara teşvik
Paylaş

Duygu YALÇINER
İstanbul


Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesine ilişkin düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı. Düzenlemeye göre özel okullarda  1’inci, 5’inci, 9’uncu sınıflara kayıt yaptıran öğrencilerin masrafları devlet tarafından karşılanacak. Düzenlemeye tepki gösteren Eğitim Sen ise “Bu düzenleme yoksul kesimle zengin kesim arasındaki fırsat eşitsizliğini artıracak” diyor.

HER TÜRLÜ TEŞVİK VAR

AKP-Cemaat arasındaki krizin başlangıcı olan dershanelerin kapatılıp özel okullara dönüştürülmesiyle ilgili adımlar atıldı. Yeni düzenlemede en çarpıcı madde ise Milli eğitim Bakanlığının (MEB) özel okullara tanıdığı teşvikler. Ayrıntılara göre özel okullarda 1’inci, 5’inci, 9’uncu sınıflara kayıt yaptıran öğrencilerin masrafları Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. Ve özel okullara arsa tahsis edilebilecek. Ayrıca, dershanelerde 5 yılın üzerinde görev yapan öğretmenler halk eğitim merkezlerinde istihdam edilecekken 5 yılın altında görev yapan öğretmenler ise ortada kalacak.

‘KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Konuyu gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, “Tasarıyı bu haliyle kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Hükümetin, eğitimin özelleştirilmesine ve kamusal kaynakların özel sektöre ayrılmasına ilişkin yoğun bir çalışması olduğunu söyleyen Bozgeyik, “Zaten 4+4+4’le beraber düzenleme yapıldı. Yeni düzenlemede parasız ibaresi çıkarıldı” diye konuştu.

Hükümetin, kaynakları devlet okuluna aktarmadığına dikkat çeken Bozgeyik, “Devlet okullarında okuyan öğrencilerin okullarındaki fiziki ortam ve eğitim ortamlarındaki eksik daha da artacak. Yoksul çocukların daha iyi bir eğitim almaları engellenecek” dedi.

Ayrıca halk eğitim merkezlerinde istihdam edilecek öğretmenlerin de kadrolu değil sözleşmeli çalışacaklarını vurgulayan Bozgeyik, “Bu saldırıları Eğitim Sen olarak tek başımıza püskürtmemiz zor. O açıdan muhalif siyasi partileri, bütün kesimleri ortak mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş’te neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Kader değilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...