14 Ocak 2014 16:44

AKP’nin HSYK trafiği

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleriyle görüşerek HSYK için Anayasa değişikliği görüşmeleri yaptı.

AKP’nin HSYK trafiği
Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleriyle  görüşerek HSYK için Anayasa değişikliği görüşmeleri yaptı.

CNN Türk'ün haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis'te CHP ve MHP Grup Başkanvekillerini ziyaret etti. Bozdağ, "CHP Grup Başkanvekillerini ziyaretimizde Anayasa değişikliğinde ortak çalışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Onlar da bunu değerlendireceklerini açıkladı" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Muharrem İnce'yi ziyaret etti.

Yaklaşık 45 dakika süren ziyaret sonrası açıklama yapan Bozdağ, Adalet Komisyonu'nda HSYK Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Görüşmeler sırasında gerek CHP'den, gerek MHP'den gerekse BDP'den bir anayasa değişikliği konusunda partilerin bir araya gelerek uzlaşma ile bir çalışmayı hayata geçirmenin doğru olduğunun değişik isimler tarafından ifade edildiğini hatırlatan Bozdağ, şunları söyledi:

"Komisyon sırasında bizzat bende, anayasa değişikliği konusunda siyasi partilerin bir araya gelerek yapacağı uzlaşmanın son derece önemli olduğunu ifade ettim ve bu noktada işbirliğine hazır olduğumuzu açıkladım. Dün Sayın Cumhurbaşkanımız Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra gerek Sayın Kılıçdaroğlu, gerekse Sayın Demirtaş anayasa değişikliğine sıcak baktıklarını ifade ettiler.

Bunun üzerine biz de bu görüşmeleri değerlendirdik. Sayın Başbakanımızın bilgisi ve onayı dahilinde bugün Sayın Canikli ile CHP Grup Başkanvekillerini ziyaret ettik. Anayasa değişikliği konusunda ortak bir çalışmaya hazır olduğumuzu, birlikte Türkiye için doğru olanı yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Onlar da bu düşüncemizi partilerine götüreceklerini yetkili organlarında değerlendirdikten sonra kanaatlerini ifade edeceklerini açıkladılar."

‘MUTABAKAT OLDUĞU TAKDİRDE, BİZ BU MUTABAKATA UYACAĞIZ’

 "HSYK teklifi geri çekilmiş olacak mı yoksa eş zamanlı mı yürüyecek?" şeklindeki bir soru üzerine Bozdağ, "Tabii CHP'nin kararından sonra bu konudaki durumu değerlendireceğiz. Şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifinin görüşmelerinin devamı hususunda, CHP kendi organlarıyla konuyu müzakere edeceğini söyledi, bu müzakeresinden sonra yapacağı açıklama, değerlendirme üzerine biz bu konuyu değerlendireceğiz" dedi.

O cevaba göre, teklifin görüşmelerinin durdurulup durdurulmama hususunu, kendilerinin de ayrıca bir değerlendirme yapacaklarını yineleyen Bozdağ, "Ama anayasa değişikliği konusunda bir mutabakat olduğu takdirde, biz bu mutabakata uyacağız" dedi.

Bozdağ, bir soru üzerine, bir metin sunmadıklarını, CHP ve diğer partilerin olumlu yaklaşması durumunda ise bir komisyonun teşekkül edeceğini, bu komisyonun metni birlikte oluşturacağını söyledi.

Bozdağ, başka bir soru üzerine komisyonun yapısına ve üye sayısına partilerin karar vereceğini, şu anda kendilerinin görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti.

MHP'YE ZİYARET

Bozdağ, Nurettin Canikli'yle MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı da ziyaret etti. MHP Grup Başkanvekili'ne Anayasa'nın 159. maddesi üzerinde siyasi parti gruplarının biraraya gelerek, işbirliği içerisinde bir metin oluşturmaları ve bunun yasalaşması hususunda AK Parti'nin her türlü işbirliğine hazır olduğunu ifade ettiklerini belirten Bozdağ, onların da bu konudaki görüşlerini paylaştıklarını kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, görüşmeyle ilgili partilerinin görüşlerini açıkladı. Vural: “Grubumuza ziyaret etmelerinin amacı gündemde olan HSYK düzenlemesi. Bu düzenlemeyle ilgli Adalet ve Kalkınma Partisi bir Anayasa değişikliğiyle bu sorunu çözmeyi önermişlerdir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak sayın genel başkanımızında ifade ettiği görüşler gayet açık ve nettir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu süreç içerisinde özellikle rüşet ve yolsuzluk soruşturmasının devam ettiği süreç içerisinde anayasal yargı organlarına müdahalenin doğru olmadığın ifade ettik. Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz böyle bir anayasa degişikliğinin uygun görmediğimizi ve yargı sürecinde olan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam etmesi gerektiğini, böyle bir müdahalenin rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının üstünü örtmek amacıyla özellikle yargı kurumlarına müdahele amacı taşıyabileceğini ifade ettik ve görüşlerimizi kendilerine ilettik. Biz anayasa değişikliğini bu manada yargıya bir müdahaleli özellikle de böylesi bir ortamda doğru bulmuyoruz. Böyle bir sürecin doğru olmayacağın ifade ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak kesinlikle bu süreç içerisinde hangi şart olursa olsun tamamen bağımsız bir şekilde böyle bir anayasa değişikliğini uygun görmüyoruz" dedi.

BDP'DEN UZLAŞI ARAYIŞINA DESTEK

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Adalet Bakanı Bozdağ ile yaptıkları görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafsız ve bağımsız yargıyı, kuvvetler ayrılığını son derece
önemsediklerini belirtti.

Baluken, Bozdağ'ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili anayasa değişikliği için uzlaşı arayışına destek vereceklerini belirterek, "Yargının yürütme ve yasama üzerindeki yön göstermeye çalışan tavrını da yürütmenin yargı üzerinde tahakküm kurmaya çalışan anlayışını da kabul etmiyoruz" dedi. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP, Adıyaman’da seçime BDP çatısında girecek

SONRAKİ HABER

TTB, Şakran ve Maltepe cezaevlerinde inceleme talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...