14 Ocak 2014 13:32

Ankara'da HSYK trafiği

Erdoğan, HSYK yasa teklifinin çekilip, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının yeniden oluşturulması için Anayasa değişikliğine gidilebileceğini açıkladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de, daha Başbakan konuşurken, bu teklifi muhalefet partilerine resmen sunmaya başladı.

Ankara\'da HSYK trafiği
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HSYK yasa teklifinin çekilip, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının yeniden oluşturulması için Anayasa değişikliğine gidilebileceğini açıkladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de, daha Başbakan konuşurken, bu teklifi muhalefet partilerine resmen sunmaya başladı.

Erdoğan, grup toplantısında yaptığı açıklamada, muhalefetin de onayının alınması halinde, halen TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan (HSYK) yapısının değiştirilmesine ilişkin yasa teklifinin "dondurulacağını", yerine Anayasa değişikliğinin getirilebileceğini söyledi. Başbakan, yeni HSYK için de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu benzeri bir yapının düşünülebileceğini söyledi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün Çankaya Köşkü'nde, TBMM'de temsil edilen dört siyasi partinin lideri ile yaptığı görüşme sonrası HSYK'nın yapısı konusunda Anayasa değişikliği yapılması için görüşmeler de başladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptıkları görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, "Sayın Canikli ile CHP Grup Başkanvekillerini ziyaret ettik. Anayasa değişikliği konusunda ortak bir çalışmaya hazır olduğumuzu, birlikte Türkiye için doğru olanı yapabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Onlar da bu düşüncemizi partilerine götüreceklerini yetkili organlarında değerlendirdikten sonra kanaatlerini ifade edeceklerini açıkladılar" dedi.

MHP: UYGUN GÖRMÜYORUZ

Bozdağ ve Canikli daha sonra MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ı ziyaret etti. Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile paylaştıklarını söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Anayasa’nın 159'ncu maddesi üzerine siyasi parti gruplarının bir araya gelerek iş birliği içerisinde bir metin oluşturmaları ve bunun yasalaşması hususunda AK Parti’nin her türlü işbirliğine hazır olduğunu kendilerine ifade ettim. Kendileri de görüşlerini bizlerle paylaştılar” diye konuştu.

Bekir Bozdağ’ın ardından bir açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “HSYK düzenlemesi ile ilgili AK Parti bir Anayasa değişikliğiyle bu sorunu çözmeyi önermişlerdir. MHP olarak sayın Genel Başkanımızın da ifade ettiği görüşler gayet açık ve nettir. MHP olarak bu süreç içerisinde özellikle rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam ettiği süreç içerisinde Anayasal yargı organlarına müdahalenin doğru olmadığın ifade ettik. MHP olarak böyle biz böyle bir Anayasa değişikliğinin uygun görmediğimizi ve yargı sürecinde olan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının devam etmesi gerektiğini, böyle bir müdahalenin rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının üstünü örtmek amacıyla, özellikle yargı kurumlarına müdahale amacı taşıyabileceğini ifade ettik ve görüşlerimizi kendilerine ilettik. Biz Anayasa değişikliğini bu manada yargıya bir müdahaleli özellikle de böylesi bir ortamda doğru bulmuyoruz. Böyle bir sürecin doğru olmayacağın ifade ediyoruz. MHP olarak kesinlikle bu süreç içerisinde hangi şart olursa olsun tamamen bağımsız bir şekilde böyle bir Anayasa değişikliğini uygun görmüyoruz” ifadelerini kullandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Muhalefetle anlaşırsak HSYK teklifini dondururuz

SONRAKİ HABER

Mühimmat dolu otobüs operasyonunda gözaltına alınanlar serbest!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...