13 Ocak 2014 06:00

AKP ve cemaat tabanında kafalar karışık

Türkiye’deki siyasal gündemin en çok tartışılan konusu kuşkusuz 17 Aralıkta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu. AKP Hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki kutsal ittifakın bozulmasıyla birlikte iki tarafın kirli çamaşırlarını yargı ve basın aracılığıyla meydanlara dökmesi, çeşitli toplumsal kesimler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Bu ateşli tartışmaların yaşandığı yerlerden biri de İzmir’in güneydoğusunda yer alan Kiraz ilçesi.

AKP ve cemaat tabanında kafalar karışık
Paylaş

İsmail AFACAN
İzmir


Türkiye’deki siyasal gündemin en çok tartışılan konusu kuşkusuz 17 Aralıkta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu. AKP Hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki kutsal ittifakın bozulmasıyla birlikte iki tarafın kirli çamaşırlarını yargı ve basın aracılığıyla meydanlara dökmesi, çeşitli toplumsal kesimler tarafından tartışılmaya devam ediyor. Bu ateşli tartışmaların yaşandığı yerlerden biri de İzmir’in güneydoğusunda yer alan Kiraz ilçesi.

Bakan çocuklarından başbakanın oğluna kadar uzanan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ilçenin her köşesinde ana gündem maddesi. Köy kahvelerinde çaylar yudumlanırken, meyhanede kadehler tokuşturulurken, öğretmenevinde sohbet edilirken, iki komşu esnaf birbiriyle atışırken rüşvet ve yolsuzluk  operasyonundaki  son dakika bilgileri fısıltı gazetesiyle kulaktan kulağa yayılıyor.

YAPILAN YORUM VERİLEN OY


Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ilçe merkezinde ve köylerde tartışılırken öne çıkan temel nokta ise herkes kendi desteklediği siyasi partinin çıkarları doğrultusunda değerlendirmede bulunması. Özellikle yolsuzluk ve rüşvet operasyonun üzerine gidilmesi ve yargıya müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan CHP’li vatandaşlar, yolsuzluk ve rüşvet operasyonun AKP’ye yıprattığı ve iktidar olma mücadelesinde önemli bir mevzi kazanacaklarını düşündükleri için destekliyor. Ergenekon operasyonundaki tutumlarıyla yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna karşı tutumlarının farklı olması bunun göstergesi. Bir diğer durumsa, AKP’nin bunca yolsuzluğuna rağmen yine yüzde 40’larda oy alması halinde siyasetle uğraşmanın pek mantıklı olmadığını düşünenlerin de sayısı az değil. CHP seçmenindeki temel algı bu noktaya odaklanıyor. Operasyon bağımsız yargı ve temiz toplum talebi üzerinden tartışılmak yerine AKP karşıtlığı üzerinden şekilleniyor.

Bu noktada AKP’ye oy veren vatandaşların ne düşündüğü daha büyük önem kazanıyor. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla birlikte köylerdeki AKP tabanında bir kırılma olduğu gerçek. Halı saha maçı sonrasında konuştuğumuz bir üretici köylü şunları söylüyor: “Bu güne kadar, MHP’ye, İşçi Partisine ve AKP’ye oy verdim. Bu seçim AKP’ye oy vermeyeceğim, iyi işler yaptılar ama son operasyondan sonra hükümetin yolsuzluk yaptığına inanıyorum. Cemaat ve dış güçlerde AKP’yi istemiyor. Artık yeni gelecek iktidarı destekleyeceğim.”  AKP’yi destekleyen bir esnafsa, operasyondan duyduğu şaşkınlık ifadesiyle birlikte solcuların ABD ve Cemaate karşı AKP’yi desteklemeleri gerektiğini dile getiriyor. Amerika’ya karşı Esad’ı destekleyenlerin Türkiye’de de Tayyip Erdoğan’ın yanında durması gerektiğini söylüyor.

CEMAATÇİ ESNAFIN OYU AKP’YE

İlçede azımsanmayacak derecede Cemaat taraftarları da bulunuyor. Dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan dershaneler en küçük ilçelerde bile yoğun bir propaganda faaliyeti yürüttü. Cemaat tabanı yolsuzluk ve rüşvet operasyonun üstüne gidilmesini istiyor. Ama ilçedeki Cemaat tabanının  tutumu üstteki tartışmalar ve saflaşmalar kadar net değil. Hükümet desteğini kaybetmek istemeyen cemaatçi esnaflar ve köylüler önümüzdeki yerel seçimlerde AKP’ye oy vereceklerini belirtiyor. Yolsuzluk operasyonu nasıl AKP tabanında bir kırılma yarattıysa cemaat tabanında bir kırılma yarattığı gerçek.

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında bacanağı gözaltına alınan AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım, Küçük Menderes Havzasındaki ilçelere ziyarette bulundu. Kaymakçı, Beydağ ve Kiraz’a ziyaret eden Yıldırım, Büyükşehir Belediyesini kazandıklarında İzmir’in her köşesine hizmet götüreceklerini söyledi. Kaymakçı, Beydağ ve Kiraz gibi ilçelerin fotoğraflarına bakıldığında İzmir’e bağlı ilçelerin sanayi ve eğitim açısından bu kadar geri kalmışlığını CHPli ve AKPli temsilcilerin oy istemeden önce bu durumu kendilerine sorması gerekir. 11 yıllık AKP iktidarı boyunca bu küçük beldelere ve ilçelere neler yaptıklarını anlatmak yerine, yaptıkları havaalanlarını ve yapacakları boğaz köprüsünü anlatmaları boşuna olmasa gerek. Bakanlıktan yeni istifa etmiş bir Büyükşehir Belediye Başkan adayının ilçeye gelişindeki kalabalığın vasat düzeyde olması, Kaymakçı’da cılız bir kalabalıkla karşılanması son yaşananların göstergesi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu Mart ayındaki seçimleri kuşkusuz etkileyecek. AKP’ye oy vermek istemeyenlerin nereye yönelecekleri henüz belli değil. CHP ise yaşanan tüm yolsuzluk operasyonlarına karşı halkın gözünde hâlâ bir alternatif olabilmiş değil. İlçe halkının  siyasete, yargıya ve temiz topluma olan inancı ise gün geçtikçe azalıyor.

ÖNCEKİ HABER

HSYK teklifinde maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi

SONRAKİ HABER

IŞİD’in ipi Antakya’da çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...