12 Ocak 2014 22:02

Maliki: Kürtler Türkiye'ye petrol satarsa bütçelerini keseriz

Irak Başbakanı Nuri el Maliki merkezi hükümetin onayı olmadan yeni boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin federal bütçeden aldığı payı kesecekleri tehdidinde bulundu.

Maliki: Kürtler Türkiye\'ye petrol satarsa bütçelerini keseriz
Paylaş

Irak Başbakanı Nuri el Maliki merkezi hükümetin onayı olmadan yeni boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin federal bütçeden aldığı payı kesecekleri tehdidinde bulundu.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki merkezi hükümetin onayı olmadan yeni boru hattı aracılığıyla Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin federal bütçeden aldığı payı kesecekleri tehdidinde bulundu. Maliki Reuters ajansına açıklamasında "Bu anayasanın ihlalidir. Bölgeye (Bölgesel Yönetim) ve Türk hükümetine asla izin vermeyeceğiz" dedi. Nuri el Maliki, Irak'ın enerji kaynakları üzerinde sadece merkezi hükümetin söz hakkı olduğunu savunarak, "Türkiye, Irak'ın egemenliğini zedeleyen bir meseleye karışmamalı" diye konuştu.

Geçen hafta Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye'ye ham petrol akışının başladığını duyurmuştu. Erbil yönetimi ihracatın bu ay sonunda başlayacağını ve Şubat ve Mart'ta artacağını duyurmuştu.

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE PETROL SİTEMİ

Irak'ın enerji işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Elşehristani Türkiye'nin Bağdat maslahatgüzari Efe Ceylan'ı ofisine çağırarak Irak petrollerinin Kuzey Irak'tan Bağdat'ın izni olmaksızın Ceyhan limanına ihracatı konusunda merkezi hükümetin tepkisini iletti.

Başbakan Yardımcısı Hüseyin Elşehristani, ofisinde gerçekleştirilen görüşmede Türkiye'nin Bağdat maslahatgüzari Efe Ceylan'a Türkiye'nin Irak ile imzaladığı ve iki ülkede de yasal mercilerce onaylanan anlaşmaya bağlı kalmasını istediği belirtildi. Görüşmeden sonra Elşehristani imzasıyla yapılan yazılı açıklamada "Bağdat hükümetinin onayı alınmaksızın sınırlarından anayasaya göre de tüm Iraklıların milli zenginliği olan petrol ihracatı yapılmasının Irak'ın servetine gasp olarak görüyoruz" denildi.

 Türkiye tarafının Irak Petrol Bakanlığı temsilcilerinin ölçüm yapmasını engellediği ve Irak hükümeti bu konudan Türkiye'yi sorumlu tuttuğu iddia edilen bildiride, Bağdat hükümetinin bundan kaynaklanan zararın tazminatını isteme hakkına sahip olduğu ifade edildi. (HABER MEREKZİ)

ÖNCEKİ HABER

Biz yoksullukla boğuşurken onlar milyonları götürmüş

SONRAKİ HABER

HSYK teklifinde maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa