13 Ocak 2014 06:00

Dini örgütlenmede el ele çalıştılar

Hükümet ile cemaat arasında gerilim devam ederken, AKP tarafının ‘cemaat birçok yerde örgütleniyor, kurumları ele geçiriyor’ şeklindeki propagandası da devam ediyor. Cemaatin örgütlenme faaliyetlerinin bugünlerde yaşanan gerilime kadar bizzat devlet organları ve hükümetin bir dediğini iki etmeyen valiler eliyle yürütüldüğü ise bilinmez değil.

Dini  örgütlenmede  el ele çalıştılar
Paylaş

Hükümet ile cemaat arasında gerilim devam ederken, AKP tarafının ‘cemaat birçok yerde örgütleniyor, kurumları ele geçiriyor’ şeklindeki propagandası da devam ediyor. Cemaatin örgütlenme faaliyetlerinin bugünlerde yaşanan gerilime kadar bizzat devlet organları ve hükümetin bir dediğini iki etmeyen valiler eliyle yürütüldüğü ise bilinmez değil. Dicle Üniversitesi (DÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu koordinatörlüğünde İl Milli Eğitim Müdürü ve Diyarbakır eski valisi Mustafa Toprak ile ortak imzalanan protokol çerçevesinde yatılı okullar ve yurtlar başta olmak üzere çok sayıda okulda, cemaatin organize ettiği konferans ve söyleşiler de bu ortaklığı gözler önüne seriyor.

Birçok okul ve dershanede düzenlenen söyleşi ve konferanslara ilişkin Valinin imzasını taşıyan protokolde konferansların gerekçesi ise ‘Öğrencilerin toplumsal hayata hazırlama ve ileriki öğrenim yıllarında başarıların arttırılması’ şeklinde ifade ediliyor. Söyleşi konuları arasında, ‘Bilim din ilişkisi, inancın bireysel ve toplumsal hayata etkileri, tevhit inancı’ gibi konuşar yer alıyor.

CEMAAT SÖYLEŞİSİNİN ALTINDA VALİ İMZASI


Yolsuzluk operasyonunun ardından birbirlerine savaş ilan eden hükümet ve cemaatin bugüne kadar nasıl bir ortaklıkla öğrenciler içinde dinci bir örgütlenme yaratmaya çalıştığına bir örnek de Diyarbakır’dan. DİHA’dan Engin Eren’in haberine göre, bir çok lise, meslek yüksek okulu ve dershanede düzenlenen dini içerikli eğitimlere ilişkin hazırlanan resmi protokolün altında, bir çok hak ihlaliyle gündeme gelen, siyasi partilerin, insan hakları kuruluşlarının sık sık ‘AKP’nin il başkanı gibi çalışıyor’ şeklinde eleştirdiği ve geçtiğimiz yıl İzmir’e atanan Diyarbakır eski valisi Mustafa Toprak’ın imzası yer alıyor. Protokolün altında imzası olan diğer kişiler ise Dicle Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Davut Karaaslan ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş. 4 Ocak 2013 tarihinde imzalanan, 11 maddelik protokol kapsamında ildeki yurt ve pansiyonlarda bulunan öğrencilere yönelik, dini içerikli konferans ve söyleşiler yapılması ön görülüyor.

OKULLARDA MÜFREDAT DIŞI DİNİ EĞİTİM


Üç resmi kurum tarafından imzalanan 11 maddelik protokole göre öğrencilere haftanın belirli gün ve saatlerinde ‘Gençliği bekleyen tehlikeler ve çözüm önerileri, Toplumun bir arada tutun unsurlar, Eğitim ve öğretim sırrı, Bilim din ilişkisi, Zamanı iyi kullanma, İnancın bireysel ve toplumsal hayata etkileri, Tevhit inancı ve günlük hayatla ilişkisi’ başlıklı eğitimler veriliyor. Vali Aydın Aslan Fen Lisesi, Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi, 75. Yıl İMKB, Y.İ.B.O ve Sedef Kız Öğrenci Yurdu’nda bu eğitimlerin verildiği öğrenilirken, aynı başlıklar altında eğitimlerin Diyarbakır’daki bir çok lise, yurt ve üniversiteye bağlı çeşitli fakülte ve meslek yüksek okullarında verildiği belirtiliyor.

‘BAŞBAKAN’IN DA HABERİ VAR’

Protokolün yürütücülerinden Prof. Davut Karaaslan, DİHA’nın iddialara ilişkin sorduğu soruya cevap verirken, konferanslara katılımın gönüllü olduğunu belirtiyor. “Eğitimlerden Başbakan bile haberdar” diyen Karaaslan, “Her pansiyon da eğitimler veriliyor. Aman bizi cemaatler ile karıştırmayın. En faza sıkıntıya düştüğümüz durum budur. Bu resmi protokollerin, resmi evraklarını hiçbir yerde göremezsiniz. Bu eğitimlerde hiçbir şekilde siyasi konulara girmiyoruz. Herhangi bir cemaat yapılandırması yapmıyoruz. İnsanların dinini ve peygamberini bilmesi lazım” şeklinde konuştu.

‘YENİ BİR PROTOKOL GÜNDEMDE’


MYO Genel Müdür sekreteri Mehmet Emin Eraslan ise 4 Şubat’a kadar devam edeceğini belirttiği ‘eğitim programı’nın Diyarbakır Valiliği himayesinde yürütüldüğünü söyledi. Ancak AKP-Cemaat arasında yaşanan gerilimin etkisiyle olsa gerek ekliyor, “Şu anda yeni protokol gündemde.” Konferansların 2012 yılında da yapıldığını söyleyen Eraslan, “Yanlış anlaşılma olmasın. Teknik bir fakültenin bu dersleri vermesi abes gözükse de eskiden topluma hizmet ve rehberlik derslerimiz vardı” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Sıranın size gelmesini beklemeyin

SONRAKİ HABER

Biz yoksullukla boğuşurken onlar milyonları götürmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...