12 Ocak 2014 16:34

Halet Çambel’i kaybettik

Türkiye arkeolojisinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel hayatını kaybetti. 97 yaşında hayatını kaybeden arkeolog için 14 Ocak’ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesinde bir tören düzenlenecek. Çambel ardından Muğla'nın Akkaya ilçesine götürülecek ve 15 Ocak'ta ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Halet Çambel’i kaybettik
Paylaş

Türkiye arkeolojisinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel hayatını kaybetti. 97 yaşında hayatını kaybeden arkeolog için 14 Ocak’ta  İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesinde bir tören düzenlenecek. Çambel ardından Muğla'nın Akkaya ilçesine götürülecek ve 15 Ocak'ta ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Arkeoloji dünyasının en önemli isimlerinden İÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel,  27 Ağustos 1916'da Berlin'de dünyaya geldi. Almanya'da askeri ataşelik görevi yapan ve Atatürk'ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey (Hasan Cemil Çambel) ile dönemin Berlin Büyükelçisi 'nin kızı Remziye Hanım'ın üçüncü çoçuğuydu. I. Dünya Savaşı sonrasında anne babası ile bir süre İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra 8 yaşında dilini çat pat konuştuğu Türkiye'ye geldi. Sanat tarihi öğretmeninin etkili anlatımı ve İstanbul'un tarihi mekanlarına düzenlediği geziler lise yıllarında onu derinden etkiledi. 1940'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde asistan olan Çambel, doktorasını da aynı üniversitede yaptı. Ardından iki yıl Almanya'da Saarbrücken Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1950'lerin başında Adana’da bulunan Kadirli yakınlarındaki Karatepe Hitit siti ile karşılaşması kariyerini belirleyici gelişme oldu.

2005 yılında * Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği Prens Claus ödülünün sahibi oldu. 50 yıldan fazla bir zamanını prehistorya ve arkeolojiye adamıştır.
Çambel'in cenazesi 14 Ocak Salı günü İÜ Edebiyat Fakültesinde düzenlenecek törenin ardından 15 Ocak'ta Muğla'nın Akkaya ilçesinde defnedilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Game of Thrones 6 Nisan’da başlıyor

SONRAKİ HABER

HDP Eskişehir’i halkla birlikte yönetmeye aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...