11 Ocak 2014 09:41

Binlerce emekçi, 'Bu pisliği halk temizler' dedi

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Ankara'da buluşan binlerce işçi, emekçi, genç ve kadın taşıdıkları ayakkabı kutularıyla yolsuzluk skandalına tepki gösterdi. Emekçiler, ellerindeki süpürgelerle 'bu pisliği biz temizleyeceğiz' dediler.

Binlerce emekçi, \'Bu pisliği halk temizler\' dedi
Paylaş

KESK, DİSK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nin çağrısıyla gerçekleşen "Yoksulluk, Yolsuzluk ve Zulme Karşı Emek, Barış, Demokrasi, Adalet ve Emek Mitingi" binlerce işçi, emekçi, genç ve kadını Ankara'da bir araya getirdi. Taşıdıkları ayakkabı kutularıyla yolsuzluk skandalına tepki gösteren emekçiler, ellerinde süpürgelerle “bu pisliği biz temizleyeceğiz” dediler.
Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen emekçiler Hipodrom'da otobüslerinden inerek yürüyüşe geçtiler. Gar önünde Ankara'lı emekçilerle buluşan kitle Sıhhiye Meydanı'na yürüdü.
Mitinge, aralarında Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve CHP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti temsilcisi de destek verdi.

'KIDEMİ DE, MEMLEKETİ DE YEDİRMEYECEĞİZ'
DİSK üyesi işçiler kendi yaptıkları, tekerlekli dev pankartları ile dikkat çekti. DİSK'in hak gasplarına karşı başlattığı kampanyanın sloganı #Direnişçi yine pankartları süslerken, kıdem tazminatının fona devri konusunda hükümetin attığı geri adımda pankartlara yansıdı. İşçiler, “Kıdemi yedirmedik, memleketi de yedirmeyeceğiz” pankartı taşıdılar.
Genel-İş kortejinde işçiler üzerinde “Götür Kundura” yazan temsili ayakkabı kutuları ile yürüdüler. Genel-İş ve Birleşik Metal-İş kitlesellikleriyle dikkat çekti. Dev Sağlık-İş üyeleri de asgari ücrete yapılan 42 TL'lik zamma tepkilerini dile getirdiler.

ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜDÜLER
Mitingde işçi kortejlerinde taşeron çalıştırmaya karşı tepki ön plana çıktı. Hükümetin taşeron çalıştırmayı yaygınlaştırmak için gündeme getirdiği “Alt işverenlik” adlı düzenlemesine tepki gösteren DİSK üyeleri “Taşeron cumhuriyetine hayır”, “Hırsız var” yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar. Karayolları'nda çalışan taşeron işçileri ise güvencesiz çalışmaya tepkilerini çıplak ayakla yürüyerek gösterdiler.

KESK'LİLER SÜPÜRGELERLE YÜRÜDÜ
KESK kortejinde de ayakkabı kutuları ve süpürgeler dikkat çekti. “Bu pisliği emekçiler temizleyecek” diyen KESK üyeleri, toplusözleşme döneminde kabul edilmeyen taleplerini bir kez de mitingde dile getirdiler. Tutuklu KESK'lilerin salıverilmesi talebi de pankartlara yansıdı.
Demiryollarında örgütlü BTS üyeleri de “Yolsuzluk, talan ve özelleştirmelere hayır” pankartıyla yürüdü.

ROBOSKİ VE GEZİ
Mitingde bir grup KESK üyesi, Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin isimleri yazılı kefenleri giyerek yürüyüşe katıldılar. Gezi direnişinde yaşamını yitiren gençler de mitingde unutulmadı. Miting alanına “Sizin çocuklarınız çalıyor, Bizim çocuklarımız ölüyor” yazılı pankart asıldı.
Sol Açık adlı taraftar grubu da “Ali İsmail Korkmaz, Fenerbahçe yıkılmaz” yazılı pankartla yürüdü.

MÜHENDİSLERDEN 'RESET' ÇAĞRISI
TMMOB üyeleri de hükümetin meslek odalarını Bakanlıkların denetimine bağlamasına tepkilerini dile getirdiler. Bilgisayar Mühendisleri Odası'nın “Sistem çöktü, ülkeyi yeniden başlatalım” yazılı dövizleri dikkat çekerken, TTB üyesi hekimler de sağlık hizmetini Sağlık Bakanlığı'nın iznine tabi tutan “Torba Yasa” düzenlemesinin geri çekilmesi talebiyle alandaydılar.

MİTİNGDEN NOTLAR...
- Hemen her kortejde Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümüne vurgu yapan pankartlar yer aldı.
- Bölge illerinden gelen KESK'liler taleplerini Kürtçe pankartlarla dile getirdiler.
- Taraftar grupları Sol Açık ve KızılAslan da mitinge katıldı.
- Sağlık emekçileri “Angarya çalışmaya hayır” talebiyle alandaydılar
- HDP, EMEP, ÖDP, BDP, ESP, TKP, SDP, Halkevleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği mitinge katılanlar arasında yer aldı.
- Ankara'dan semt forumları da alandaydı. Yenimahalle'de Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin teleferik inşaatına karşı direnen mahalleli de eylemde kendi pankartıyla yürüdü.

Haber ve Fotoğraflar: Cem Gurbetoğlu, Hasan Akbaş, Birkan Bulut, Tamer Arda Erşin

ÖNCEKİ HABER

IKEA: Sendikalaşmanın engellenmesi konusunda hata yaptık

SONRAKİ HABER

BDP-HDP heyeti İmralı\'ya hareket etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...