09 Ocak 2014 20:39

‘Bu utançtan kurtulun’

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazeteciler üzerinde giderek yoğunlaşan baskıların son bulması için hazırladığı raporu, TBMM’de siyasi partilerin grup başkan vekillerine sundu. Basın özgürlüğünün Türkiye’de işlemediğine dikkat çeken gazeteciler parlamentoya, “Bu utançtan kurtulmak için adım atın” çağrısı yaptı.

‘Bu utançtan kurtulun’
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, gazeteciler üzerinde giderek yoğunlaşan baskıların son bulması için hazırladığı raporu, TBMM’de siyasi partilerin grup başkan vekillerine sundu. Basın özgürlüğünün Türkiye’de işlemediğine dikkat çeken gazeteciler parlamentoya, “Bu utançtan kurtulmak için adım atın” çağrısı yaptı.

TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak ve İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş’tan oluşan heyet, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Mecliste temaslarda bulundu.

‘GAZETECİ BASKI ALTINDA’

Heyet önce CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ile görüştü. Ziyarette konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, iktidarın gazeteciler üzerindeki baskısının giderek arttığını belirterek, özellikle toplumsal olaylarda gazetecilere yönelik polis şiddetinin doruğa ulaştığına dikkat çekti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç de, “Artık gazetecilik mesleğini yapabilmenin imkanları çok sınırlanmıştır. Medyada hakim gruplar gazeteci arkadaşlara baskı uygulamaktadır. Bu baskılar neticesinde basın özgürlüğü güvence altında değildir. Hem iş hem can güvenlikleri kalmamıştır. Sektörde arkadaşların özlük hakları garanti altında değildir” dedi.

‘BASIN ÖZGÜR DEĞİLSE DEMOKRASİ YOKTUR’

Akif Hamzaçebi, “Demokrasi kuvvetler ayrılığı demektir, iletişim ve basın özgürlüğü demektir. Yürütmenin yargıya müdahale ettiği bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Bugün böyle bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.  Hamzaçebi, “Eğer, insanlar vatandaşlar, bireyler iletişim özgürlüğüne sahip değilse, basın özgürlüğü yoksa vatandaşın haber alma kanalları tıkanmış demektir. Bu bizim demokrasimizin önemli bir sorunudur” diye konuştu.

Hamzaçebi, gazeteci örgütlerinin hazırladığı dosyayı Meclis gündemi getireceklerini ifade etti.

TGS ve TGC’nin raporunda, 212 sayılı Basın İş Kanunu’nun 1961 yılında çıkmasından bu yana gazetecileri koruyan herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığına dikkat çekildi. Gazetecilerin sendikasız ve düşük ücretle çalıştırılmasına göz yuman hükümetlerin gazete sahiplerine arka çıkmaktan geri durmadıkları belirtilen raporda, “Dileğimiz bu 10 Ocak’ın çalışan gazetecilerin sorunlarının parlamentoda ele alınacağı, özgür, bağımsız gazeteciliğin koşullarının oluşturulması için milat olmasıdır” denildi.

SENDİKASIZLIK, GÜVENCESİZLİK, YOKSULLUK

Raporda, Gazetecileri Koruma Komitesinin (CPJ) 18 Aralık 2013 raporunda cezaevlerinde en çok gazeteci bulunduran ülkeler arasında Türkiye’nin İran ve Çin’i geçerek birinci sırada  yer aldığı hatırlatılarak, gazetecilerin yargılanmasına neden olan TMK, CMUK ve TCK’nin ilgili maddelerinin basın özgürlüğü lehine değiştirilmesi talep edildi.

Raporda, şunlar ifade edildi: “Basın özgürlüğü evrensel normlara göre halkın gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkıdır. Türkiye’de haber akışının engellendiği, ana medyada haberlerin gizlendiği, istenmeyen haberlerin üzerinin örtüldüğü, görmezden gelindiği bir ortamda halkın gerçekleri öğrenemeyeceği, bilgilenemeyeceği açıktır. Bu açıdan Türkiye’de basın özgürlüğünün işlemediği kanısını taşıyoruz. Medya sektöründe ucuz emeğin kullanılması patronaj kesimine bağımlı ve niteliksiz bir gazeteciliği beslemektedir. Gazetecilerin aldığı ücret ortalaması Türkiye’de yoksulluk sınırının altındadır” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Cemal Süreya Haftası kutlanıyor

SONRAKİ HABER

Firari mahkum soğuktan cezaevine geri döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...