09 Ocak 2014 17:42

3 Kadın Kürt siyasetçi mezarları başında anıldı

Paris katliamının birinci yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez mezarları başında anıldı. Anmalarda katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin yaşamlarının her anını özgürlük kavgasına dönüştürdüğünü ve yaşamlarını özgürlük mücadelesi içinde örgütledikleri dile getirildi.

3 Kadın Kürt siyasetçi mezarları başında anıldı
Paylaş

Paris katliamının birinci yılında Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez mezarları başında anıldı. Anmalarda katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin yaşamlarının her anını özgürlük kavgasına dönüştürdüğünü ve yaşamlarını özgürlük mücadelesi içinde örgütledikleri dile getirildi.

Paris katliamının birinci yılında Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde Dersim Cemevi'nde bir araya gelen kadınlar, katledilen Kürt kadın devrimci Sakine Cansız'ın Belediye Asri Mezarlığı'nda bulunan mezarına yürüdü. Anmaya Sakine Cansız'ın yakınları, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP il ve ilçe örgütü, BDP Dersim Belediye Eş Başkan adayları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun'un yanı sıra kentteki kitle örgütü temsilcileri katıldı.

'BU KİMLİĞİN ETRAFINDA KİLİTLENECEĞİZ'

Asri mezarlığa gelinerek sonlandırılan yürüyüşün ardından kadınlar, Cansız'ın mezarına mum yakarak, kırmızı karanfiller bıraktı. Katledilen 3 Kürt kadın devrimci için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anmada ilk olarak konuşan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin yaşamlarının her anını özgürlük kavgasına dönüştürdüğünü ve yaşamlarını özgürlük mücadelesi içinde örgütlediklerini söyledi.  

'KÜRDİSTAN'DA BAŞKALDIRININ SEMBOLÜ SAKİNE'

Sözlerine "Kürt özgürlük mücadelesi" tarihinin başkaldırının tarihi olduğunu söyleyerek başlayan BDP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğru ise, "Sakine Cansız da Kürdistan'ın bir parçası olan Dersim coğrafyasının başkaldırı sembolü olmuştur" dedi. Sakine Cansız'ın yalnızca Kürt kadınlarına değil dünyadaki özgür kadın hareketine de örnek olduğunu belirten Doğru, "Sakine yoldaş kadın özgürlük anlayışının ne olduğunu ve bunda kadının rolünün ne olması gerektiğini çok iyi göstermiştir. Dersim coğrafyası binlerce Sakine'yi kendi bağrında barındırıyor. Bugün dünyanın dört bir yanında yeni Sakineler alanlarda" dedi.

EMEP ve ESP İl Başkanlarının da birer konuşma yaptığı anma, niyaz dağıtılarak sonlandırıldı.

FİDAN DOĞAN MEZARI BAŞINDA ANILDI

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan memleketi Elbistan'ın Barış beldesine bağlı Hançıplak köyü mezarlığında anıldı. Polis ve askerin tüm engellemelerine rağmen kadınların yoğunlukta olduğu yüzlerce yurttaşın sloganlar eşliğinde yürüyerek mezarlığa varmasının ardından kitle demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Doğan'ın mezarı başında konuşan BDP Elbistan Belediye Eş Başkan adayı ve DÖKH aktivisti Ayşenur Vayizoğlu, Paris katliamında yaşamını yitiren 3 kadın şahsında demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri andıklarını ifade etti. Katliamın bu coğrafyada Kürt, Alevi ve kadın olmanın zorluğunu bir kez daha ortaya çıkardığını dile getiren Vayizoğlu, "Her üç kimliğe sahip olmak daha da zordur. Bizler bunun bilincindeyiz. Yüzyıllar boyunca bu kimliklere sahip insanlar nasıl mücadelede ederek sahip çıktıysa bundan sonra da bizler aynısını yapacağız. Bundan sonra biz daha güçlü bir şekilde varız" diye kaydetti.

TUĞLUK: PARİS KATLİAMI İKİNCİ DERSİM KATLİAMIDIR'

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise yaptığı konuşmada, 3 Kürt siyasetçiyi saygı ile andığını ifade ederek, "Saldırının 2 temel amacı vardır. Bu Kürt hareketine bir saldırıdır. Diğeri ise 3 Kürt kadın şahsında bu kurşunlar Kürt kadın mücadelesine sıkılmıştır. Egemen güçler her zaman kadın devrimini oluşturan Kürt kadınlarını tehlikeli gördü. Burada kadın kurtuluş ideolojisi hedef alındı" dedi.

'KATLİAMIN FAİLLERİNİ BULUN'

Fransa ve Türkiye hükümetlerini katliamın faillerini ortaya çıkarmaya çağıran Tuğluk, "Bu katliamın bir an önce failleri bulunmalı. Bu katliamın faillerini bulmayan Fransa bu katliamı yapanlarla ortak olmuş olur" diye konuştu.
Paris katliamının hesabını Kürt kadınlarının soracağını dile getiren Tuğluk, "Bu gün olmazsa yarın elbet soracağız bu katliamın hesabını. Bu hesabı sormaktan aciz değiliz. Bu halk bu katliamın hesabının elbet bir gün soracak. Özellikle Kürt kadınları bu katliamın hesabını sormayana kadar peşini bırakmayacaktır. Bizim 3 Kürt kadın arkadaşımıza sözümüz kadının özgürlüğünü sağlayacağız. Onların taşıdığı bayrağı daha yükseklere taşıyacağız" ifadesinde bulundu.

MERSİN'DE BİNLER ŞAYLEMEZ'İN MEZARI BAŞINDAYDI

Leyla Şaylemez, katliamın yıldönmünde Mersin'de bulunan mezarı başında anıldı. Mezar başında yapılacak anma için binlerce kişi Toroslar ilçesi Mevlana Mahallesi'nde bulunan Nur camii önünde bir araya geldi. Anmaya SDP, EMEP, 78'liler Derneği, Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi'de destek verdi BDP'li vekil Nursel Aydoğan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve Akdeniz Belediye Eş Başkan Adayı Yüksel Mutlu'nun da aralarında bulunduğu kitleyi Şaylemez'in annesi, babası, kızkardeşi ve akrabaları karşıladı.

Toplanan binler "Şehîd namirin" sloganları eşliğinde butadan Şaylemez'in mezarının bulunduğu Güneykent Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, PKK bayrağı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri de taşındı. Mezarlığa yürüyen kitle burada hazırlanan platformda etrafında durdu. Leyla Şaylemez'in babası Cumali Şaylemez anma etkinliğine katılanlara bu platformda konuşma yaptı. Şaylemez konuşmasına katlimı kınayarak başladı. Türkiye devletinin Kürt halkını katliamlar ile bitiremeyeceğini belirten Şaylemez, "Abdullah Öcalan bir süreç başlattı ve bu süreçte ne asker ne gerilla kimseler ölmedi. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Biz her şeye rağmen yaşasın halkların kardeşliği diyoruz" dedi.

Baba Şaylemez'in ardından ise BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan bir konuşma yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Sürece balta vurmak isteyenler olacaktır" sözlerini hatırlatan Aydoğan, "Sayın Öcalan olacakları öngörmüştü. Bu şekilde katliamcıların hedeflerine ulaşmasına engel oldu" dedi. PKK Liderinin "Ne olursa olsun bu süreci başlatacağız" dediğini de kaydeden Aydoğan, Öcalan'ın tarihi Amed Newroz'unda yeni bir süreç başlattığını hatırlattı. Aydoğan, 9 Ocak katliamı ile PKK Lideri Abdullah Öcalan ile PKK hareketine mesaj verilmek istendiğini belirterek, "'Bize rağmen siz barışı gerçekleştiremezsiniz, eğer İmralı'dan bir adım atılırsa biz de kadrolarınınızı, PKK'nin kurucularını öldürürüz' demek istediler. Bu katliamın arkasasında Kürt kadınının özgürlük çizgisine de bir saldırı vardır" dedi.

Aydoğan'ının konuşması ardından Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) adına Taybet Adıyaman da bir açıklama yaptı. Açıklamda katliamı kınadıklarını belirten Adıyaman, "Katliam aydınlanmadan öfkemiz dinmeyecek." (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Tutuklanan Dink zanlıları serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

TTB Cumhurbaşkanı ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...