08 Ocak 2014 16:51

Paris’te katledilen kadın siyasetçiler anılıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için birçok yerde yürüyüşler düzenlendi.

Paris’te katledilen kadın siyasetçiler anılıyor
Paylaş

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için birçok yerde yürüyüşler düzenlendi. Dersim, Adıyaman, Antep’te düzenlenen yürüyüşlerde katliam lanetlendi. Yarın Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde yürüyüşler ve anma etkinlikleri düzenlenecek.

DERSİM’DE BİNLER YÜRÜDÜ

Dersim’de binlerce kişi Paris’te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için yürüdü. Cansız, Doğan ve Şaylemez’in resimlerinin taşındığı yürüyüşe, BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak da katıldı.

Sanat Sokağı’nda bir araya gelerek, sloganlarla Seyit Rıza Meydanı’na yürüyen kitleye seslenen Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Buradan haykırıyoruz. biz katilleri tanıyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Paris’te işlenen cinayete ilişkin dosyanın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önünde olduğunu söyledi. “Cinayet Paris’te işlendi ama bu katliamın planları Ankara’da yapıldı. Talimatı Ankara’dan verildi, lojistik desteğini Ankara’dan temin ettiler” diyen Kışanak, “Türkiye’nin Fransa ve Almanya ile yaptığı anti terör anlaşmasının bütün imkanlarını bu cinayetin kusursuz işlenmesi için seferber ettiler. Bu cinayetin arkasında devletin gücü, imkanları ve örgütleri var” dedi. “Cinayetin dosyaları Başbakan’ın önünde” diyen Kışanak, “Eğer Başbakan paralel devletle hesaplaştığını söylüyorsa bu raporları hem Fransa’daki yargıya teslim eder hem de Türkiye kamuoyuna açıklar. Biz şunu çok iyi biliyoruz; dosyalar hazırlandı, istihbarat bilgileri Başbakan’ın önüne gitti. Paris cinayetinin kimler tarafından, nerelerde, nasıl tezgahlandığını örtbas etmek için neler yapıldığını dosyayla başbakanın önüne sundular” şeklinde konuştu.  

ÖĞRENCİLER SUİKASTI LANETLEDİ

Gaziantep Üniversitesi öğrencileri 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç kadın siyasetçiyi andı. İnşaat Mühendisliği önünden “Katledilen açığa çıkarılsın. Katliamı nefretle kınıyoruz” pankartı açarak üniversite kapısına yürüyen öğrenciler burada saygı duruşu yaptı. Öğrencilere seslenen Gülcan Aslan, “Türk hükümeti Roboskî’de, Gever’de olduğu gibi derin bir sessizlik içinde üç maymunu oynamaktadır” dedi. Suikastın kadınların özgürlük mücadelesine yönelik yapıldığını söyleyen Aslan, “Kadınlarımız bu şiddete rağmen onurlu bir şekilde özgürlük, barış, eşitlik mücadelesine devam edecektir” dedi.

SUİKASTLARIN HEDEFİ ÇÖZÜM SÜRECİYDİ

BDP, HDP ve YAKAY-DER’in çağrısıyla Karapınar mahallesinde bir araya gelen kitle, buradan sloganlarla Demokrasi Parkına yürüdü. Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu pankartla yürüyen kitleye seslennen BDP Adıyaman İl Eş Başkanı Bedriye Polatbaş, Paris katliamının Kürt halkına, özgürlük mücadelesine ve barış sürecine yönelik gerçekleştirildiğini söyledi. Katliamın aynı zamanda özgür kadın ve özgür kürt kimliğine yönelik olduğunu dile getiren Polatbaş, “Paris Katliamının, Dersim, Zilan, Koçgıri ve Agıri katliamları gibi tarihsel arka planı var. Katliamı gerçekleştiren güçler Kürt halkının özgürleşmesini ve statü kazanmasını istemeyen güçlerdir” dedi. Bu yönüyle cinayetlerin demokratik çözüm sürecine yönelik olduğunu ifade eden Polatbaş, “Kürt halkına yönelik katliamların bir tanesi de Roboskî’dir. Katliamın üzerinden tam bir yıl geçti ve emir verenler, emri uygulayanlar hakkında işlem yapılmadı. Önce AKP, CHP ve MHP sınır ötesi operasyon tezkeresini onayladı. Sonra Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın yetkisiyle Roboskî Katliamı gerçekleştirildi. Savcılığın verdiği takipsizlik kararıyla da katliam meşru görüldü” şeklinde konuştu.

DİYARBAKIR’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ

Türkiye’de büyük yankı uyandıran ve cenaze törenine yüz binlerin katıldığı suikastlar üzerinden bir yıl geçmesine rağmen henüz aydınlatılmadı. Ocak ayı başından beri 3 kadın için birçok kentte gerçekleşen eylem ve etkinliklerde Cansız, Şaylemez ve Doğan anıldı, katliam lanetlendi. Yarın ise Diyarbakır’da kitlesel bir anma yapılacak. Bağlar Dörtyol’da saat 12.00’de bir araya gelecek olan kitle, Batıkent Meydanı’na yürüyecek.

Türkiye’nin batısından doğusuna birçok kentte de Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan için yürüyüş ve etkinlikler düzenlenecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AVM tuvaletlerinde para alış verişi yapmışlar

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlı öğretmenlerden ‘sürgün’ tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa