07 Ocak 2014 06:00

13 ödüllü çevre kirliliği

Çanakkale Biga ve çevresinde demir çelik, termik santral, liman gibi birçok işletmesi bulunan ve tam 13 ‘çevre ödülü’ alan İÇDAŞ şirketinin bölgeye saçtığı kirlilikle ilgili yeni görüntülere Evrensel ulaştı. İşte bölgedeki balıkçıların ve köylülerin belgelediği kirlilik görüntüleri ve şikayet dilekçesinde yer alanlar:

13 ödüllü çevre kirliliği
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Çanakkale Biga ve çevresinde demir çelik, termik santral, liman gibi birçok işletmesi bulunan ve tam 13 ‘çevre ödülü’ alan İÇDAŞ şirketinin bölgeye saçtığı kirlilikle ilgili yeni görüntülere Evrensel ulaştı.
Yöredeki balıkçılar, İÇDAŞ tesislerinden kaynaklı kirliliği çektikleri videolarla belgeledi. Ayrıca, bölgedeki köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Liman Başkanlığı, Sahil Koruma Kurumlarına yazdıkları 10’a yakın dilekçede, İÇDAŞ’ın bölgeye yaydığı kirliliğe ilişkin gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Şirket daha önce, yarattığı kirliliği fotoğraflarla haberleştiren gazetemize tazminat davası açmıştı.
İşte bölgedeki balıkçıların ve köylülerin belgelediği kirlilik görüntüleri ve şikayet dilekçesinde yer alanlar:

BORU İLE DENİZE BOŞALTIYORLAR
* Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilen dilekçede Kemer köyü Ayıt Adası mevkiinde bulunan İÇDAŞ Termik Santralinin kömür depolama ve kül depolama sahasındaki yağmur sularının bir boru ile alenen denize boşaltıldığı dile getirilerek, bunu belgeleyen görüntüler de CD şeklinde dilekçeye eklendi.

GÜNDÜZ FİLTRELİ GECE FİLTRESİZ
* Aynı kuruma gönderilen bir başka dilekçe de ise; Biga yarımadasındaki Kemer, Bekirli ve Değirmencik köyleri sınırları içerisinde bulunan İÇDAŞ Termik ve Çelikhane tesislerinin genelde geceleri ve sabah erken saatlerde bacalarının açık, filtresiz çalıştığı dile getirildi.

HAFRİYATLARIN PİSLİĞİ DENİZE DÖKÜLÜYOR
* Karabiga Liman Başkanlığına gönderilen dilekçede yöre halkı, İÇDAŞ Termik santral iskele sahalarında bulunan hurda, demir ve kömür stoklarının pisliğini, tozunu ve zehrinin yağan yağmurlarla denize döküldüğü bilgisine yer verilerek; “İÇDAŞ AŞ tarafından hiçbir önlem alınmamaktadır. Söz konusu atık suların bölgemiz balıkçılığını ve denizini tehdit ettiği görünmektedir” denildi.  
*Ayrı bir dilekçede ise termik santralin liman mendireğinden denize toprak hafriyat veya benzeri maddelerin boşaltıldığı aktarılıyor. Köylüler, “Bölgemiz çevre kirliliği ve deniz kirliliği ile baş başa kalmıştır” diyerek yaşadıkları sıkıntıya dikkat çekiyor.

DENİZİN ÜSTÜ BEMBEYAZ KÖPÜK
*Yine Liman Başkanlığına yazılan bir dilekçede, termik santralde kullanılan suyun 30-35 derece sıcaklıkta denize boşaltıldığı dile getirilerek, “Bu işlemler sırasında İÇDAŞ termik boru ve soğutma kolektörlerinin temizliği için çok miktarda amonyak ve asit kullanmaktadırlar. Bunları da denize boşaltıyorlar. Denizin üzerinde bembeyaz köpüğe benzeyen, ama köpük olmayan kimyasallar görülmüştür ve görüntülenmiştir” deniyor.
Termik santralin mendireğinin, kıyıdan 1000 metre açığına, Gelibolu’ya bakan yüzünden denize hafriyat boşalttığı belirtilerek, bu işlem sırasında kamyon ve kepçelerin ışıklarını söndürerek çalıştıklarına ve kendilerinin görülmesi üzerine olay yerinden kaçtıklarına dikkat çekildi.

ŞİRKETTEN ‘GİDİN’ ANONSU
* Şarköy Sahil Güvenlik Komutanlığına verilen bir dilekçede, İÇDAŞ demir çelik tesisinin liman içerisinde denize ve çevreye çok miktarda hidrolik yağı boşalttığı vurgulanarak, bu işlemin iskele üzerindeki vinçlerden kaynaklandığı belirtildi. Dilekçede “Biz bu görüntüleri çekerken İÇDAŞ’a ait hoparlör ve amfi sisteminden bize bölgeyi terk etmemiz anons edilmiştir. CD’de sesler duyuluyor ve bize römorkör ve palamar botlarıyla tacizde bulunuluyor.” denildi.

BALIK ÖLÜMLERİ
* Dilekçede balık ölümlerine özellikle dikkat çekiliyor: “Değirmencik demir çelik fabrikasında bulunan iki adet termik santralin denizden su alıp, tekrar sistemi soğutarak denize boşalttığı, sıcak suyun aktığı bölgelerde zaman zaman balık ölümleri gerçekleşmiştir. Bu durum bölgemiz balıkçılığına ve sektöre zarar vermektedir” denildi.

RÖMORKLA KİRLİLİĞİ DAĞITIYORLAR
Ayrıca, görüntülerde Balıkçılar tarafından ‘asit’ olarak nitelenen tabakanın, şirketin romörkları tarafından kirliliğin üzerinden geçilerek dağıtılmaya çalışıldığı da görülüyor.  

BUNLAR DA MI MONTAJ?
Evrensel, 12 Temmuz 2013 tarihinde, İÇDAŞ tesislerinin yörede yarattığı kirliliği fotoğraflarıyla birlikte ve “Gözümüze mi inanalım ödülünüze mi” başlığıyla yayımlamış ve şirkete verilen “En Çevreci Kuruluş” ödüllerini eleştirmişti. Haberle ilgili iki ay suskun kalan şirket, daha sonra haberimizi “yalanlanmış” ve fotoğrafların montaj olduğunu ileri sürmüştü. Şirket, gazetemiz aleyhine 10 bin liralık tazminat davası da açmıştı.

13 ‘ÇEVRE ÖDÜLÜ’ VERİLDİ
İÇDAŞ geçtiğimiz ayın başında kutlanan Dünya Çevre Haftası’nda “Üretiminde çevreye gösterdiği duyarlılık” nedeniyle 3 farklı ödüle layık görülmüştü. Bu ödüllerle birlikte İÇDAŞ’ın aldığı ‘Çevre Ödülü’ sayısı 13’e yükselmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Türkiye’nin En Temiz sanayi Tesisi Ödülü”nü alan şirkete, aynı gün Çanakkale’de de “Çanakkale’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü” verilmişti. Ayrıca Kocaeli Sanayi Odası da şirkete çevre ödülü verenler arasında.

İŞTE BALIKÇILARIN GÖRÜNTÜLEDİĞİ İÇDAŞ KİRLİLİĞİ

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar kentleri yönetmeye talip

SONRAKİ HABER

Yan yana geldikçe değişen kadınların gücü yaşam alanlarını da değiştirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...