02 Ocak 2014 06:00

Nakış işçileri politikaya atılıyor

Haziran ayındaki greve çıkarak birçok kazanım elde eden nakış işçileri yerel seçimlere hazırlanıyor. "Zengin partileri ve adayları bizi temsil etmiyor" diyen işçiler kendi adaylarını çıkarmaya hazırlanıyor.

Nakış işçileri politikaya atılıyor
Paylaş

Mustafa MAYDA
İstanbul


Kölece çalışma koşullarına karşı geçtiğimiz yıl haziran ayında grev yapan Nakış işçileri, birçok kazanım elde ettiklerini ancak hâlâ bazı yerlerde sigortasız, kaçak işçiliğin ve uzun mesai saatlerinin devam ettiğini ifade ediyor.
“Kazanmanın yolu birlikten geçiyordu, biz de sömürüye ve haksızlıklara dur demek için örgütlendik” diyen işçiler, bu örgütlülüklerini 30 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde de göstereceklerini dile getirdi.
Kendi aralarından bir mahalle muhtarı ve bir belediye meclis üyesi çıkaran nakış işçileri, yaptıkları toplantıda işçilerin seçimlere kendi talepleriyle, kendi temsilcileriyle katılıp sömürü ve talan düzenine karşı birlik çağrısı yapacaklarını söyledi.
İş çıkışı bir pastanede toplanan nakış işçileri, “Kazanmak için mücadele etmemiz gerekiyor. Zengin partileri ve adayları bizi temsil etmiyor, biz, bizi temsil eden partilerde kendi adaylarımızla seçimlere katılmalıyız. İşyerlerinde de mahallelerde de birlikte mücadele etmeden kazanamayız” diye konuştu.

'SİSTEM DEĞİŞMELİ'

“Biz Anayasal haklarımızı kullanmaya kalktığımızda bile suçlanıyoruz” diyen işçilerden Kadir şöyle konuştu, “Anayasa halk için değil zenginleri korumak için var. Onlar ne yapsa hakları, biz bir şey yapsak suç sayılıyor. Eşitlik falan lafta. Halkçı bir anayasanın yapılması şart. Şimdi seçimlere gidiliyor, adayları birileri tepeden belirliyor. Bu suç aslında. Adayların yerelde seçilmesi gerekiyor. Biz o yüzden adaylarımızı yerelden seçiyoruz. En azından Venezuela’daki gibi halkçı bir yönetime ihtiyacımız var. Halkın, işçi ve emekçilerin çıkarlarını koruması gerek.  Bunun için sistemin de değişmesi gerek. Bunun için de işçiler kendi temsilcileriyle katılmalı, söz hakkı olmalı.”
“Cuma namazlarında hoca camide fetva veriyor, Hükümetin yolsuzluk, hırsızlığını eleştirmesi gerekirken, dönüp Hükümeti eleştirenlere laf söylüyor” diyen Ömer, itiraz edenlere yönelik de suçlamalarda bulunulduğunu kaydetti.
İşçiler içerisinde Halkların Demokratik Partisinin (HDP) yeterince tanınmadığını söyleyen Mehmet ise, “Bunun için adaylarımızın işyerlerinde, atölyelerde tartışmalar yapması gerekiyor. HDP’nin adaylarını tabandan tartışarak belirlemesi önemli. Birçok işyerinde sırf Kürt oldukları için, kendi aralarında Kürtçe konuştukları için baskı görüyor, neden Türkçe konuşmuyorsunuz diye dışlanabiliyorlar” dedi. Toplantıya katılanlar, başta nakış işçileri olmak üzere tüm işçileri kendileri için politika yapmaya ve mücadeleye katılmaya çağırdı.  

 

ÖNCEKİ HABER

2014’ün bebeklerine mektup

SONRAKİ HABER

HDP’nin Ankara adayı Salman Kaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...