22 Aralık 2013 11:38

İstanbullu talana, yağmaya ve yolsuzluğa karşı buluştu

Kent yönetimine aday olanlara ve ayrıca kamusal alanlardaki politikalara yönelik taleplerin İstanbul Kent Mitingi için iki koldan Kadıköy Meydanı'na yürüyen binlerce "Evime, kentime, mahalleme, ormanıma dokunma" dedi.

İstanbullu talana, yağmaya ve yolsuzluğa karşı buluştu
Paylaş

Kadıköy’de gerçekleşen kent mitinginde bir araya gelen on binlerce kişi, “Talana ve yağmaya karşı İstanbul’u savunuyoruz” dedi. Mitinge, bakan çocuklarının, iş adamlarının ve bürokratların göz altına alındığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonu damgasını vurdu.

İstanbul’un her yerinden “Yağmaya, talana ve yolsuzluğa hayır” diyen on binler, Kadıköy Meydanı’nı doldurdu. Mitinge, kentsel dönüşüm uygulanan mahallerden evlerinin yıkılmasını istemeyen vatandaşlar, kentin kamusal alanlarının imara açılmasını istemeyen yurttaşlar, engelsiz bir kentte yaşamak isteyen engelliler, Gezi direnişi sonrası İstanbul’un ilçelerinde oluşturulan park forumları, sendikalar, dernekler ve siyasi partiler katıldı. İki koldan Kadıköy’ye yürüyen halk, ellerinde ayakkabı kutularıyla yürüyerek, rüşvet ve yolsuzluğa tepki gösterdi.

İKİ KOLDAN YÜRÜDÜLER   

Sögütlüçeşme’den aralarında Kuzey Ormanları savunması, Gülsuyu - Gülensu halkı, park, mahalle, üniversite ve semt forumları, HDK, Karadeniz İsyandadır, LGBTİ örgütleri, Gezi Direnişi Tutsak Aileleri, anarşistler, HDP, BDP, EMEP, SDP, ESP ve demokratik kitle örgütleri üyesi binlerce kişi de miting alanına doğru ikinci koldan yürüyüşe geçti. En önde Kuzey Ormanları Savunması’nın “Kuzey ormanları yedirtmeyeceğiz” pankartı taşınırken, kortejin önünde bisikletli yurttaşlar, “Yaşamı savunmak için pedallıyoruz” pankartını açtı. Eylemde yolsuzluk skandalına tepki gösteren dövizler yer aldı. Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin isimleri ve Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş’ın annesinin adı okunarak ‘yaşıyor’ sloganı atılan yürüyüşte binler , “Her yer Taksim her yer direniş”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” , “Hırsız var” sloganlarını attı.

"YALAN VE TALAN DÜZENİNE KÖLE OLMAYACAĞIZ"

Sık sık "Hükümet istifa" çağrısı yapılan mitingde Kent Hareketleri sözcüsü Cihan Uzunçarşılı Baysal çağrıcılar adına konuşma yaptı. Baysal, "Biz İstanbul halkı, eşitlik, özgürlük ve adalet kavgamızın en güzel kentinde, İstanbul'umuzu yalancıların, dolandırıcıların, kibirli saldırılarına karşı buradayız" diyerek konuşmasına başladı. "Bundan tam 3 yıl önce yine bir aralık ayında Haydarpaşa'nın tanıklığında burada söz vermiştik" diyerek konuşmasına devam eden Baysal'ın konuşması sık sık, "Ormanıma suyuma mahalleme dokunma" sloganı ile kesildi. Baysal, "Artık uyandık! Ey iktidar ve para sahipleri. Bundan böyle birliğimizi, kardeşliğimizi, bozamayacaksınız, taleplerimizi duymazlıktan gelemeyeceksiniz; bizleri bu yalan ve talan düzenine kul köle edemeyeceksiniz. Yalana, talan artık yeter" dedi.

'MEYDANLAR HAYAT VE İNSAN DOLU'

Gezi direnişi sırasındaki polis şiddetini hatırlatan Baysal, "İnsanlık onurunu savunduğu için görülmemiş bir polis şiddetiyle katlettiğiniz çocuklarımızın, Berkin'in, Fadime ananın hesabını sormak için buradayız. Kirli çıkar ittifakı bak biz size karşı ayaktayız. Kuşların, ormanların hesabını soruyoruz. Ey mahallelerimizi, AVM'cilere peşkeş çeken, şehrimizi büyük inşaat şirketlerinin şantiye alanına çeviren yeli işbirlikçiler, biz yine buradayız, Haliçimizi, Sulukelimizi talan edenlerden hesap soruyoruz. Emekçi, yolsuz insanlarımızı değersiz moloz yığınları gibi şehir dışına atanlardan hesap soruyoruz. Her gün bir başka şantiyede yeni bir iş cinayetine kurban edilen, canlarımızın, maden işçilerinin hesabını soruyoruz. Artık yeter. Her şey meydanda. Artık meydanlar insanlar ve hayatla dolu. Bizleri, yaşamı savunduğumuz için terörist suçlu ilan edenler, sizin bu yağmacı tavrınıza bu halk son verecek. İşte o gün sizi ne tanrılar ne de dünya hâkimiyetinin patronları da kurtaramayacak" dedi.

'3. KÖPRÜ VE HAVALİMANI PROJELERİNİN DERHAL DURDURULMASINI İSTİYORUZ'

Son dönemde İstanbul'da uygulamaya konulan projelerin isimleri tek tek sayan Baysal, "3. Köprü ve havalimanı projelerinin derhal durdurulmasını istiyoruz. Haydarpaşa port projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Gezi direnişinde başlayan yürüyüşümüze onurla devam ediyoruz. Gökyüzünde kardeşlerimizle, yanı başımızdaki komşularımızla hemen soruyoruz. 'Bir daha ne zaman buluşacağız?'. Her parkta sokakta bir araya gelerek mücadeleye devam edeceğiz. Bu kavga daha bitmedi. Bu kavga sürecek" diye konuştu.

'DOZER İKTİDARINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ'

Baysal'ın ardından sahneye Tahribat-ı İsyan ve Yolcular isimli müzik grupları çıktı. Müzik gruplarının ardından mahallelerde kentsel dönüşümle mücadele yürüten dernekler adına Ömer Kiriş kısa bir konuşma yaptı. Kiriş, "Bu ahlaksızlık rant politikasına karşı bizler yıllardır yaşam alanlarımızı savunmaktayız" diyerek konuşmasına başladı. Yağmanın ortaya çıkmasına hayret etmediklerini ifade eden Kiriş, "Şaşırtmadık çünkü, mahallelerimizi rant pazarına çevirenlerin yıllardır ne yaptığını biliyoruz. Konut haklarımızı yok sayanları, okullarımızı, hastanelerimizi satanları, bu dozer iktidarına karşı, omuz omuza mücadele edeceğiz" dedi. Kiriş'in ardından, Taksim Dayanışması adına Mücelle Yapıcı ve Akif Atlar sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Atlar ve Yapıcı'nın ardından Yolda müzik grubu sahne aldı.

'HAKSIZLIĞI DEŞİFRE ETMEYE GELDİK'

Şarkıların ardından sahneye bu kez LGBTİ bireyler adına, Şevval Kılıç ve Boysan Yakan çıktı. Kılıç, "Bugün size haksızlığı deşifre etmeye geldik. Bizler yasal güvencesi olmayan, istihdam edilmeyenler olarak buradayız. Kentsel projelerin birincil mağdurları olarak kentlerin dışına itiliyoruz. Dün dozerlerle Tarlabaşı'nda yaşam alanlarımıza girenler, devlet bugün bizleri de yaşam alanlarımızdan süremeye çalışıyor. Şişli'de Harbiye'de homofobik ve transfobik nefrete karşı olanlara 20 yıldır mücadele ediyoruz. Çünkü yaşam hakkı her şeyin üstündedir" dedi. Kılıç'ın ardından kısa bir konuşma yapan Boysan Yakan da "Bu kent fahişelerin de kentidir. Alışın buradayız. Gitmiyoruz. Bu kent hepimizin kentidir. Bizim de kentimizdir" diye konuştu.

'BETONLAŞMA MEDENİYET GETİRMEDİ'

Kuzey Ormanları Savunması'ndan Ali Yıldırım ise betonlaşmanın arttırdığına dikkat çekti ve betonlaşmanın medeniyet getirmediğini ve kenti yaşanmaz bir hale dönüştürdüğünü söyledi. Yıldırım, tahribatların önüne geçeceğimize dair inancımız artıyor diyerek konuşmasını bitirdi.


ÇOCUKLAR DA KENTİNE SAHİP ÇIKTI

Kortej önlerinde ise yüzleri boyalı çocuklar renkli görüntülere sahne olurken, yürüyüşün en önünde ağaç kostümü giymiş insanlar yürüdü. Eyleme Ritimİstanbul ve Karadenizliler müzikleriyle eşlik etti. Avrupa Yakası’ndan vapurla miting alanına gelen yurttaşlar da “Her yer Taksim her yer direniş”, “Hükümet istifa” sloganları eşliğinde alana girdi. Yürüyüş sırasında Halbank’ın önüne gelen kitle yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna tepki gösteren dövizler asarak, “Hırsız var”, “Çal çal ne nereye kadar bitti buraya kadar” sloganları attı. Halkbank’ın önüne gelen Öğrenci Kollektifleri ve Halkevi üyeleri Halbank’a “ İşte burası hırsız yuvası” diyerek yumurta attı. HDP İstanbul İl Örgütü “Haramilerin saltanatı yıkılsın iktidar halka” pankartlarıyla miting alanına girdi.
 
2B MAĞDURLARI : EVLERİMİZİ YIKTIRMAYACAĞIZ

Kent mitingine Ümraniye 2 B Hak Sahipleri Platformu da katıldı. Arsalarının 2 B kapsamına alınarak, rayiç bedeller üzerinden yüksek ücretler karşılığında kendilerine yeniden satılmasına karşı çıkan Ümraniyeliler barınma hakkı talep etti. Ümraniye halkından Sibel Kırbaş, rahat ve huzurlu bir şekilde oturabilecekleri bir ev istediklerini ifade ederek, “bizi yerimizden yurdumuzdan ediyorlar, ama kendileri rant peşinde çalıp çırpıyorlar” diye konuştu.  

KUZEY ORMANLARINI RAHAT BIRAKIN

Kuzey Ormanları Savunması mitinge bisikletleriyle birlikte katıldı. Ağaç kostümü giyinmiş vatandaşlar ve çocuklar kortejin önünde yer aldı. Kuzey Ormanları Savunması, 3. köprü ve 3. Havaalanı için İstanbul’un kuzeyinde kalan son ormanların kesilmemesi için kent mitingine katıldıklarını söylediler.

MİTİNGTEN NOTLAR...



*   Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği “Kapitalizmin değil, insanın ritmine uygun bir kent istiyoruz” diyerek mitinge katıldı.
*   Site ve Esenler mahalleleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği “Evlerimizi ve mahallelerimizi kendi ellerimizle kurduk, birlikteliğimizle savunacağız” pankartını taşıdı.
*   Kentsel dönüşüm mağduru Gazi Osmanpaşa Mahallelileride mitinge katıldı.
*   Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, okullarının yıkılmamasını talep etti.
*   LGBTİ örgütleri, “Gettoları değil, şehrin tamamını istiyoruz” pankartı ve renkli kıyafetleriyle yürüdü.
*   Kuş dili AVM olmasın” diyen  Kuşdili Platformu ve kentsel dönüşüm mağduru Gülsuyu ve Gülensu halkı Söğütlüçeşme kolundan mitinge katıldı.
*   *Miting alanında anons edildiğinde en çok alkışı alanlardan biri de Beşiktaş Çarşı grubu oldu.
*   HDP milletvekilleri Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü ve CHP İstanbul milletvekili Mahmut Talay da mitinge katıldı.


'KIRINTILARINI DEĞİL İSTANBUL'U İSTİYORUZ'

'HER YERDE DİRENİŞTEYİZ'

'NEYLEYİM BEN GÜNEŞİ GÖREMEDİĞİM KENTİ'

'HESABINI SORACAĞIZ'

'HALKIN PARASINI YEDİRMEYİZ'

BİSİKLETLERİYLE MİTİNGE KATILDILAR

ÖNCEKİ HABER

Cizre ve Nusaybin\'de kepenkler açılmadı

SONRAKİ HABER

Yandaş medya Erdoğan’ın konuşma metnine sadık kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...