20 Aralık 2013 06:00

Türk-İş ‘kıdem fonu’ pazarlığına başladı

Üçlü Danışma Kurulunda işçi sınıfını yakından ilgilendiren konularda Türk-İş geri adım attı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi konusunda “30 gün olursa düşünebiliriz” diyerek fona yeşil ışık yaktı.

Türk-İş ‘kıdem fonu’ pazarlığına başladı
Paylaş

Gökhan DURMUŞ
İstanbul

Kıdem tazminatı ve Ulusal İstihdam Stratejisini konuşmak üzere Üçlü Danışma Kurulu toplandı. Türk-İş, DİSK, Hak-İş, TİSK ve Çalışma Bakanlığı yöneticilerinin katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısı önceki gün akşam saatlerinde sona erdi.

Üçlü Danışma Kurulunda işçi sınıfını yakından ilgilendiren konularda Türk-İş geri adım attı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi konusunda “30 gün olursa düşünebiliriz” diyerek fona yeşil ışık yaktı.

Fon tartışmaları başladığı günden itibaren Çalışma Bakanlığı tarafında yer alan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise ILO normları dikkate alınarak yapılacak değişikliklere onay vereceklerini söyledi.

Bu toplantı ile kölelik yasasının ilk adımı atılmış oldu. Artık Çalışma Bakanlığı yasal süreci başlatacak.

HÜKÜMET TASLAK HAZIRLAYACAK

Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının fona devredilmesinden, taşeron çalışmaya kadar birçok esnek çalışma biçimlerini dayatan Ulusal İstihdam Stratejisi masaya yatırıldı.

Kıdem Tazminatı konusunda hiçbir pazarlığın içinde olmayacağını, 30 gün olarak ödenen tazminatta 5 saat bile geri adım atmayacaklarını, Genel Kurullarının “grev kararı” olduğunu sık sık kamuoyu ile paylaşan Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma Bakanlığının bu konularda bir taslak hazırlamasına onay verdi. Şimdi Çalışma Bakanlığı kıdem tazminatının fona devredilmesini de öngören konularda bir taslak hazırlayacak.

Bu taslağın hazırlanmasına onay vererek, kıdem tazminatı konusunu da pazarlık konusu haline getiren Atalay, Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının 30 gün olarak kalması durumunda ve mevcut çalışanların isterlerse geçmeleri halinde fonu tartışabileceklerini kaydetti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise uluslararası çalışma kurullarına uygun olması durumunda yapılacak tüm değişikliklere onay vereceklerini ifade etti. Arslan, ILO sözleşmeleri onayladığı takdirde kiralık işçiliği de uygun bulduklarını kaydetti. Hak-İş daha önceden de kıdem tazminatının fona dönüştürülmesini desteklediklerini açıklamışlardı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise yapılacak değişiklikleri kabul etmediklerini dile getirdi.

DİSK: KABUL ETMEYECEĞİZ

Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından DİSK’in yaptığı açıklamada; “Konfederasyonumuz, taşeronlaştırmaya ilişkin sınırların kaldırılmasına, kıdem tazminatı hakkının fona devredilerek yok edilmesine, kiralık işçilik ve diğer esnek-güvencesiz istihdam modellerinin yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlemeleri müzakere dahi etmeyeceğini bir kez daha ifade etmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Konfederasyonumuz, kıdem tazminatı ile ilgili olarak meselenin 15 ya da 30 gün meselesi olmadığını, bunun pazarlığını yapmadığını ve yapmayacağını, kıdem tazminatı fonu ya da kıdem tazminatında kazanılmış hakları ortadan kaldıracak, kıdem tazminatının iş güvencesi boyutunu yok edecek, kıdem tazminatını bir hak olmaktan çıkaracak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğini vurgulamıştır. Bugün kıdem tazminatı fonunu savunanlar, Hükümet ile 30 gün pazarlığı yapıp fona göz kırpanlar, kiralık işçiliği uygun bulanlar, er ya da geç Türkiye işçi sınıfına hesap verecektir.”

ÖNCEKİ HABER

‘Tek umurumuz hizmet vermek’

SONRAKİ HABER

Madenleri bırakın ‘çocuklarınıza’ bakın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...